18 ÅR I HØST: VG møtte Mustafa før han ble sendt ut, da han satt på Trandum. Mustafa har av UDI fått tildelt bursdagen 7. oktober 1999 etter alderstester og intervju. Han sier selv også at han er 18 år, men at han er født i desember. Fødselsdatoen 7. oktober har UDI gitt ham fordi han kom til Norge 7. oktober i 2015.

18 ÅR I HØST: VG møtte Mustafa før han ble sendt ut, da han satt på Trandum. Mustafa har av UDI fått tildelt bursdagen 7. oktober 1999 etter alderstester og intervju. Han sier selv også at han er 18 år, men at han er født i desember. Fødselsdatoen 7. oktober har UDI gitt ham fordi han kom til Norge 7. oktober i 2015. Foto: Trond Solberg VG

Mustafa (18) ble sendt ut en uke før Aps returstopp

220 ungdommer kan få saken sin behandlet på nytt på grunn
av Aps returstopp. Mustafa håpet at han var en av dem.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det er fryktelig tragisk, sier advokatfullmektig Lars Mathias Undheim, som representerer Mustafa.

Mandag 6. november ble den afghanske 18-åringen hentet på politiets utlendingsinternat på Trandum og kjørt til Gardermoen. På Stortinget raste debatten om hvordan partiene skulle håndtere de mange enslige mindreårige som fyller 18 år i høst og da må ut av Norge.

Fire tidligere Ap-statsråder hadde tre dager tidligere gått ut i VG og sagt at Afghanistan-returene bør stanses og SV varslet forslag om akutt returstans.

Klokken 17.30 ble Mustafa satt på flyet. Han ble da den ellevte 18-åringen med midlertidig opphold som ble tvangsutsendt til Afghanistan i år.

Hør Mustafa fortelle i dette lydklippet:

Full forvirring rundt endringene

Etter Ap fikk sitt asylforslag vedtatt i Stortinget 14. november, med flertall fra Sp, KrF, Venstre, SV, MDG og Rødt, er det ifølge UDI 220 ungdommer som kan få sakene sine behandlet på nytt. Men det er kun ungdom som er henvist til internflukt i sitt eget land. Altså at de for eksempel blir sendt til Kabul hvis de er fra Helmand.

Under rebehandlingen skal det legges mer vekt på om ungdommene har «omsorgspersoner, nettverk og/eller ressurser» i områdene de sendes til. Men det er uklart om det faktisk betyr at mange flere får bli.

Kristoffer Joner med nytt asylstunt: – Flau på vegne av Norge

Listhaug er ikke imponert: – Navlebeskuende

Mustafas representant, advokatfullmektig Undheim, mente først at Mustafa var en av dem som skulle få saken sin behandlet på nytt.

Men UNE har i sitt endelige vedtak vurdert at sikkerhetssituasjonen i hjemdistriktet hans ikke er så usikker at han ikke kan returneres dit.

Dermed er han ikke sendt til internflukt i sitt eget land, og da ikke en av dem som får saken behandlet på nytt.

SENDT UT: Mustafa (18) er en av dem som kom til Norge som mindreårig asylsøker i oktober 2015 og derfor fikk navnet «oktoberbarna». UDI og UNE mener han ikke har et beskyttelsesbehov i Norge og trygt kan returneres til Afghanistan nå som han har fylt 18 år. Det er ikke 18-åringen enig i. Foto: Trond Solberg VG

Regjeringen: – En del løse tråder

Det hersker forvirring blant ungdommene om de nå skal komme tilbake til Norge for å få saken sin behandlet på nytt. Flere av de mindreårige bor nå på gaten i europeiske storbyer.

Rigmor Aasrud, som er talsperson for Aps asylpolitikk, svarer slik:

– Vi har tenkt at det ikke er nødvendig eller en forutsetning at man må være til stede i Norge. Det må forvaltningen ta stilling til, hvordan de skal sikre en forsvarlig behandling av disse sakene, sier Aasrud.

– Kan dere slå fast at flere får bli med Aps forslag?

– Nei vi har sagt at vi skal innføre de sårbarhetskriteriene, og det vil sannsynligvis gjøre at noen flere skal få bli, sier Aasrud.

Det ble strammet inn på opphold for enslige mindreårige asylsøkere i fjor. Alle de som tvangsreturneres til Afghanistan, har ifølge UDI og UNE ikke et beskyttelsesbehov.

Justisdepartementet og UDI jobber nå med å se hvilke virkninger de nye asylvedtakene egentlig vil få.

– Dette forslaget innebærer en del løse tråder. Justis- og beredskapsdepartementet jobber nå med nye føringer til utlendingsmyndighetene, og vi vil nøye gå gjennom forslaget for å sikre at Stortingets vedtak denne uken blir fulgt opp etter beste evne, skriver kommunikasjonsrådgiver Andreas Bondevik i en e-post til VG.

Synes du det er rart at så mange fyller 18 år i høst? Les hvorfor her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder