De verste snøskredulykkene

INNENRIKS

Vassdalen-ulykken 5. mars 1986 er den verste snøskredulykken i etterkrigstiden. 16 soldater omkom. Den verste ulykkesdagen var likevel 7. mars 1956. Da gikk det flere snøskred i Lofoten og Vesterålen som tok til sammen 21 menneskeliv.

  • NTB
Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:19

En rekke snøskred har krevd mange menneskeliv de siste tiårene. De verste ulykkene har skjedd i Nord-Norge og på Vestlandet, men også fjellområdene på Østlandet har vært rammet av alvorlige snøskredulykker.

21 drept
Den vesle bygda Skredbukt i Sigerfjord i Vesterålen ble rammet av et snøskred natt til 7. mars. Mennene i bygda var på fiske, men åtte barn og fire kvinner omkom da skredet tok halvparten av bolighusene i bygda. Samme dag tok et annet ras en kraftstasjon i Svolvær, og to maskinister omkom. Flere mindre ras rammet andre bygder i Lofoten og Vesterålen, og totalt 21 mennesker mistet livet.

Vassdalen
Til sammen 31 soldater på førstegangstjeneste ble begravd av snøraset i Vassdalen på grensen mellom Nordland og Troms ved 14-tiden 5. mars 1986. Soldatene tilhørte Brigade Nord, og deltok i en militærøvelse sammen med 20.000 soldater fra en rekke land. Øvelsen ble avblåst etter ulykken. Redningsmannskaper klarte å grave fram 15 mann i live, men 16 soldater omkom i Vassdalen-ulykken. Det ble rettet kritikk mot Forsvaret for at mannskapene ikke ble trukket ut av Vassdalen før ulykken skjedde.

Mange ulykker
Foruten disse to ulykkene med tosifret antall omkomne, er de verste snøskredulykkene de siste tiårene:
-I 1964 omkom fire mennesker i et snøskred i Hornindal.
-Tre personer mistet livet i et ras i Bondalen i Hjørundfjord i 1968. -Sju ungdommer omkom i snømasser ved Oppdal i 1969.
-Sju personer mistet livet i et snøskred på Folgefonna i 1970.
-Seks menn og en gutt omkom i et snøras ved Molaupen i Hjørundfjorden i 1971.
-I 1979 mistet tre mennesker livet i et ras ved Ørsta.
-Fem gymnasiaster fra Stavanger mistet livet i et ras ved Sirdal i 1980.
-Fem personer omkom ved et ras i Mo i Rana i 1981.
-Tre personer i telt omkom i et snøras i Rondane i 1985.
-En fjellklatrer mistet livet da sju fjellklatrere ble tatt av et snøskred på Dovre i februar 1992. Samme måned døde en krigsskolekadett da tre soldater ble tatt av et skred i Bykle.
-I januar i fjor omkom en kvinne i et snøskred i Ramfjorden utenfor Tromsø.
-Et eldre ektepar mistet livet i et snøskred i Lofoten i mars i 1998. Samme år omkom et ektepar i et snøskred ved fjellet Kvitmannen nordøst for Røros.

Her kan du lese mer om