VEKKER FØLELSER: Motstanden mot ACER har på kort tid mobilisert et folkelig engasjement, men motstanderne forstår ikke hva de demonstrerer mot, sier politikerne som ønsker EU-pakken vedtatt. Foto: Stopp ACER

Derfor frykter de ACER: – Kan få en stygg overraskelse om noen år

Det er et stort, folkelig engasjement mot EUs nye energipakke og ACER, til tross for gjentatte forsikringer fra politikerne. Saken har blitt et symbol på alt folk er redde for, mener Espen Barth Eide (Ap).

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Torsdag skal Stortinget stemme over EUs såkalte tredje energimarkedspakke, og sammen med Arbeiderpartiet og MdG har regjeringspartiene flertall.

Særlig tilslutningen til ACER (Agency for the Cooperation of Energy Regulators på engelsk) har blitt et stridstema.

Tilhengerne mener pakken vil legge til rette for mer av energieksporten som har gagnet Norge hittil, og fremskynde et grønt skifte.

Faktisk.no har laget en grundig gjennomgang av ACER, og oppsummert den i denne faktaboksen:

«Oslo-politikere på bakrom»

Til tross for faktasjekker og gjentatte garantier fra politikerne, er motstanderne likevel ikke beroliget.

– Det er ikke sikkert at ACER, slik det fungerer i dag, er så negativt. Det vet vi ikke, for vi får ikke nok informasjon. Det vi vet er at vi har svært lite kontroll over hva som skjer fremover, og vi kan få en stygg overraskelse om noen år, sier Joachim Jarlev til VG.

Han startet gruppen «Stopp ACER» på Facebook, og arrangerte mandag en demonstrasjon utenfor Stortinget.

TVILER: Joachim Jarlev, her fra sin appell foran Stortinget mandag, tror ikke på politikerne som ønsker ACER velkomment. Foto: Foto: Stopp ACER

– Markedet vil kanskje ha dette, men det betyr ikke at det er bra for Norge, eller for folk flest. Jeg tror ikke norske håndverkere forsto hvordan EØS-avtalen kom til å ødelegge livsgrunnlaget for svært mange av dem, fortsetter Jarlev.

Han svarer regjeringspartienes, og Arbeiderpartiets argumenter med sine egne. Jarlev tror ikke på at strømprisene ikke vil stige noe særlig, kjøper ikke ideen om miljøgevinst og har null tro på at ikke stadig mer makt vil overføres til EU.

Han er heller ikke alene. Facebook-gruppen han stiftet har fått 113.000 medlemmer på kort tid, og er svært aktiv. Jarlev har heller ikke tillit til de som bestemmer:

– Vi kan ikke finne oss i at dette blir avgjort på bakrom i Oslo, av politikere som tar alt for lett på dette, og som kanskje er vel så lojale til internasjonale eliter. Vi ser igjen og igjen hvordan politikerne som gir bort norsk suverenitet går over i toppstillinger i utlandet etterpå. Hvordan kan vi da ha tillit til at denne avtalen vil være en fordel for Norge? spør han.

– Klart folk er nervøse

Senterpartiet stemmer mot Acer på torsdag, og leder Trygve Slagsvold Vedum har forståelse for at folk er skeptiske:

– De fleste av oss skjønner at folkestyre er en god idé, mens det å gi fra oss makten er dumt. Små endringer i kraftpris gjøre store deler av norsk industri ulønnsom. Da er det klart at folk er nervøse for jobbene sine. Dessuten kjenner folk dette på kroppen helt bokstavelig: I Norge bruker vi strøm til å varme opp husene våre. EUs uttalte mål er å jevne ut strømprisene, og da kan det bli veldig kostbart å holde varmen i et kaldt land, sier han.

UENIGE: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Espen Barth Eide (Ap) i Stortingets spørretime i 2012. Torsdag skal de tilbake for å stemme om EUs energipakke 3, og har kommet til motsatte konklusjoner. Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Må ta det på alvor

Arbeiderpartiets energipolitiske talsperson, Espen Barth Eide, reagerer sterkt på ideen om at det sitter EU-lojale makteliter i Oslo, og gir bort nasjonale ressurser i hemmelighet:

– Ingenting her har skjedd i det skjulte. Ingen har hemmelige motiver. Denne saken har vært grundig og åpent drøftet i Storinget. All dokumentasjon er tilgjengelig for folk om de virkelig vil se det.

– Men når det er sagt er det helt klart at vi må ta disse bekymringene på alvor, sier han.

ACER-saken har vært vanskelig for Arbeiderpartiet. Over hundre Ap-ordførere, store deler av fagbevegelsen, samt AUF, er mot tilslutning. Jonas Gahr Støre har likevel fått med seg partiet.

Barth Eide er på telefon fra London, hvor han sitter i møter for å diskutere brexit.

– Så jeg har orkesterplass til hvor galt det kan gå hvis vi ikke anerkjenner folks uro. Dette er en komplisert sak. Vi har etter grundig behandling kommet fram til at energipakken er et tydelig gode for Norge, etter at vi i Ap fikk på plass nødvendige forbehold og reservasjoner, sier han.

– Kan bety hva man vil

Eide mener ACER-saken er så komplisert at den i praksis kan kobles på en rekke andre debatter.

– Vi har forsøkt å besvare alle spørsmål ganske systematisk. De fleste av dem har vært viktige og helt betimelige. Jeg tror imidlertid at ACER-saken har blitt et symbol på alt folk er redde for. Den kobles opp mot mange av de trendene som utvikler samfunnet i en retning folk er ukomfortable med. Det går på økende forskjeller og større avstand mellom de styrende og de styrte. Dette er kjempeproblemer, men har altså ikke så mye med Acer å gjøre, sier Eide.

STÅR INNE FOR ACER: Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) sier han ikke deler bekymringene knyttet til EUs nye energipakke. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Hundre prosent sikker

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) forsikrer igjen om at det ikke er noe ved EUs tredje energipakke som gjør at vi gir fra oss styring over kraft- og energiressurser.

– Jeg er i utgangspunktet skeptisk til EU selv, og ville ikke frontet en slik sak om jeg ikke var hundre prosent sikker på at vi beholdt kontrollen over ressursene våre. Likevel har saken blitt langt mer opphetet enn innholdet egentlig tilsier. Den er trukket inn i en større debatt om EU og EØS, sier han til VG.

– Er denne saken så komplisert at folk kan legge hva de vil i den?

– Den er kanskje det. Det er nok ikke så lett å få grep om hva Agency for the Cooperation of Energy Regulators egentlig skal drive med. Faktum er at Norge tjener mye på energi-eksport, sier Søviknes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder