Høyre-veteran om Thommessens avgang: Skulle skjedd for lenge siden

INNENRIKS

Høyres Michael Tetzschner sier han er glad på Stortingets vegne etter at Olemic Thommessen (H) trakk seg som stortingspresident.

Publisert: Oppdatert: 08.03.18 12:26

– Jeg er glad på Stortingets vegne for at han nå trekker seg. Men det burde har skjedd for lenge siden. Allerede etter EOS-saken i 2015 burde presidenten ha trådt tilbake fordi han utfordret Stortinget på lovforståelse, sier Tetzschner til VG.

Han får støtte fra Per Olaf Lundteigen i Sp, som var en av de første som mente overskridelsene burde få følger for stortingspresidenten.

– Thommessen tar ansvar ved å gå av. Men det skulle vært gjort for lenge siden. Jeg sa allerede høsten 2015 under behandlingen av statsbudsjettet for 2016, at byggesprekken måtte få følger, sier Lundteigen til VG.

– At det nå er KrF som sørger for at det er et flertall som ikke har tillit til presidenten, viser at Høyre ikke har innsett alvoret i situasjonen. Stortinget burde vært et forbilde for næringslivet vårt. En leder må gå når man har begått så store feil. Det skjer i næringslivet, men ikke på Stortinget; Høyre ga seg ikke, før de innså at de måtte kaste ham , sier Lundteigen.

SV-leder Audun Lysbakken angriper også Høyre.

– Av hensyn til Stortingets omdømme, burde Thommessen gått av for lengst. Jeg vil berømme KrF for et modig valg. Det burde vært unødvendig, men måtte til fordi Høyre feiget ut.

Visepresident Abid Raja ber Høyre velge en kvinnelig stortingspresident, nå som Høyres Olemic Thommessen har gått av.

– Jeg mener at Høyre bør finne en kvinnelig president. Helst en yngre kvinne og ikke noen som får jobben for lang og tro tjeneste og som er på vei ut av politikken, sier han til VG.

Her kan du lese mer om