UTFORDRENDE KJØREFORHOLD: – Kombinasjonen av snø, regn og tilfrysing er de mest krevende forholdene vi kan ha, sier driftsleder i Statens vegvesen. Foto: Cicilie S. Andersen

Mye nedbør gir isglatte veier: – Vurder om du må kjøre

Det blir mildt og vått i Rogaland, Hordaland, Østfold og Agder-fylkene i helgen. Lokalt skal det bøtte ned mellom 100 og 120 mm de neste dagene. Statens vegvesen oppfordrer til å vurdere om du må kjøre.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Regnet startet allerede fredag ettermiddag i den sørligste delen av Rogaland. Det neste døgnet er det ventet rundt 40–50 millimeter nedbør i fylket.

– Etter det får vi en liten pause i nedbøren, men så øker det på igjen fra lørdag ettermiddag, sier meteorolog Mette Skjerdal i Meteorologisk institutt til NTB.

Se videoen som tar av på nett: Feilberegner mengde snø

– De mest krevende forholdene vi kan ha

Fra lørdag ettermiddag blir det en jevn, langvarig nedbør som varer til søndag kveld. Totalt vil det komme rundt 100–120 mm nedbør i helgen, som også vil merkes i Agder-fylkene og sør i Hordaland.

– Det blir verst i Agder-fylkene, og det kommer allerede fredag kveld, sier vakthavende meteorolog Frode Hassel hos Meteorologisk institutt til VG.

Sjekk været der du er.

Det er ventet en forholdsvis mild værtype i området, og nedbøren vil komme som regn for de fleste. Regnet i seg selv kan føre til lokale flommer. Det er derfor sendt ut gult farevarsel om økt flomvare for Rogaland og Agder.

Trond Heia, leder for drift- og vedlikehold i Statens vegvesen Aust-Agder, sier til VG at de har vinterdriftsoperatørene i full beredskap.

– Kombinasjonen av snø, regn og tilfrysing er de mest krevende forholdene vi kan ha. Regn på snø blir glatt, og vi vet at det blir utfordrende kjøreforhold, sier Heia.

Advarer mot livsfarlige istapper - se video her:

– Vurder om du må kjøre

Han oppfordrer til å vurdere om du i det hele tatt må ut for å kjøre.

– Det er mye å tenke på som sjåfør under disse forholdene, og det er et stort ansvar. Pass på å ta hensyn til gående, som kan være uheldige og gli ut i veien.

Snø og regn som fryser på bakken ga fra fredag ettermiddag lokalt vanskelige kjøreforhold i Agder, Telemark, Vestfold og Østfold, og det er gult farenivå i disse fylkene, melder Meteorologisk institutt.

Les også: NASA overrasket av gigantisk hulrom i isbre

Farevarselet for vanskelige kjøreforhold er også utvidet til å gjelde fjellet i Sør-Norge tidlig lørdag.

– Folk må bare bruke huet, kanskje rett og slett droppe å kjøre bil, sa Paal-Gunnar Mathisen, distriktsleder i Trygg Trafikk Østfold til NRK tidligere fredag.

Skred

Det ventes samtidig noen skredhendelser som følge av det våte været. Det er sendt ut gult varsel om jord-, sørpe- og flomskredfare i Rogaland og Vest-Agder, ifølge varslingstjenesten Varsom.no.

Først ved 500 meters høyde kommer nedbøren som snø. I fjellområdene i Sør-Norge har Meteorologisk institutt sendt ut utvidet farevarsel om vanskelige kjøreforhold.

Det er meldt stor snøskredfare på farenivå 4 i Rogaland og Hardanger på søndag, ifølge Varsom.no. Det vil være betydelig snøskredfare i Hardanger, Voss og Indre Sogn gjennom deler av helgen.

– Vinden dreier søndag kveld. Da blir det kaldere i luften, men lite nedbør. Det kan komme noen sluddbyger langs kysten, sier Skjerdal i Meteorologisk institutt til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder