Farenivået ved Mannen senkes til gult: – Veldig overrasket over hvor lenge det har holdt seg på plass

RAUMA (VG) Natt til lørdag var det store bevegelser i det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. På det meste beveget fjellet seg med en hastighet på 40 centimeter i døgnet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Lørdag har farten i fjellet imidlertid avtatt, og klokken 14 senket NVE farenivået til gult. Det betyr at de evakuerte beboerne kan flytte hjem igjen.

– Siden midnatt har vi sett at bevegelsene er avtagende. I øvre del er farten nå nede i syv centimeter i døgnet og den er fortsatt avtagende. Samtidig har nedbøren stanset opp og prognosene viser at det ikke skal komme mye nedbør fremover, sier geolog Gudrun Majala.

les også

Lothepus tror han kan få has på «Mannen»: – Bare å ringe hvis de trenger hjelp

Hun forklarer at fjellpartiet Veslemannen nå reagerer mye på selv små nedbørsmengder, og at fjellet har beveget seg mye det siste året.

– Man ser tydelig at bevegelsene er store. Hittil i året har det flyttet seg 1,4 meter. Det er veldig mye. Det er en bratt fjellside, så vi er egentlig veldig overrasket over hvor lenge det har holdt seg på plass, sier geologen.

SENKES: Farenivået i fjellpartiet Mannen senkes til gult. Lars Olav Hustad (ordfører i Rauma kommune), Gudrun Majala (NVE) og Roar Mordal Hilde (lensmann) holder pressekonferanse lørdag. Foto: Odin Jæger

– Responderer kjapt

Kvart på 12 lørdag formiddag buldret det fra fjellet i over 10 sekunder slik at VG hørte det godt fra andre siden av veien. Det siste døgnet har det kommet 52 millimeter nedbør.

– Er det mulig å vite når Mannen raser?

Det er veldig vanskelig å vite. Vi har holdt på noen perioder, men det vi ser er at den responderer veldig kjapt på selv små nedbørmengder og vi ser økning i bevegelsene fra år til år.

Evakuert for sjette gang

Fredag ettermiddag hevet NVE farenivået for fjellpartiet Mannen i Rauma i Møre og Romsdal fra oransje til rødt. De 11 beboerne som bor under Veslemannen ble nødt til å evakuere for sjette gang.

Nå er de lettet over å få komme hjem igjen, ifølge Rauma-ordfører Lars Olav Hustad (H).

– Beboerne fikk noen hint allerede før i dag, og de er nå lettet over at de kan flytte hjem, sier Hustad

Ordføreren mener likevel at det kan nærme seg en grense for beboerne med alle evakueringene. Han sier mange er fortvilte og håper at skredet kommer snart.

les også

Gunn fikk flytte hjem: – Vi begynner å bli slitne

– Vi diskuterer hele tiden fremtiden og jeg tror vi begynner å nå en grense for at beboerne kan ha det sånn. Frykten for oss er at det vi bare har nådd 11 august, og situasjonen er ikke avklart enda. Vi kan få flere evakueringer når det kommer nedbør på høsten, sier Hustad.

– Hva gjør dere om man når den grensen?

– Det diskuterer vi med beboerne og andre myndigheter. Å finne et nytt bosted kan være aktuelt i fremtiden, men vi er ikke der nå. Da må vi finne nytt bosted og beboerne må få økonomisk kompensasjon. Det er en lang prosess, sier han.

Overvåker fjellet

Fjellet er svært rasfarlig og har blitt kontinuerlig overvåket av Åknes/Tafjord Beredskap IKS siden 2009. NVE har tidligere forsøkt å fremprovosere et ras ved å pumpe vann ned i fjellsprekken, uten å lykkes.

Hver sensommer eller høst siden 2014 har farenivået for fjellpartiet blitt hevet til rødt, og de som bor under Veslemannen har blitt nødt til å evakuere.

Kommunen har på kort sikt i år ordnet med overnatting i blant annet hytter for beboerne og betaler for alt det praktiske.

– Beboerne var svært spente i går. Jeg har hatt litt kontakt med dem i dag, noen har sovet godt, andre ikke fullt så godt, sier ordfører Lars Olav Hustad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder