Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: ORANSJE NIVÅ: Flomfaren er på oransje nivå flere steder på Østlandet.

Flom stenger E16 – ber folk holde seg unna elvebreddene

Vannstanden i Glomma har steget med over én meter på få dager. Onsdag morgen er E16 stengt på en strekning i Hedmark som følge av flom.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Gamle rør kan koste 280 milliarder de neste 20 årene

De siste dagene har solen stekt godt på Østlandet, og gitt temperaturer opp mot 20-tallet. Det betyr imidlertid kraftig snøsmelting, noe som gir stor fare for flom.

Flomfaren er på oransje nivå – nivå tre av fire – for Buskerud, Oppland og Hedmark, ifølge varsom.no.

– Konsekvenser på oransje nivå er omfattende oversvømmelser og svært høy vannføring, noe som kan føre til stengte veier og broer. Har du hus helt nede ved elven, på litt for lave nivåer, så kan det gå galt, sier vakthavende hydrolog ved Norges vassdrags- og energidirektorat, Per Glad, til VG.

les også

Årets første høysommerdag: Her var det varmest i landet

Det er de store elvene på Østlandet som er mest utsatt, Trysilelva, Glomma og Drammenselva.

E16 er stengt mellom Kongsvinger og Masterud på grunn av flom. Omkjøring er skiltet, melder Vegtrafikksentralen øst.

Anbefaler å holde seg unna

Sør-Odal kommune har egne målinger for vannstanden i Glomma, og fra fredag til tirsdag viste målingene at elven steg med over én meter, skriver avisen Glomdalen. Dermed kryper vannet stadig nærmere veier og campingplasser.

Det er også ventet regn i Sør-Norge på torsdag og fredag, noe som vil føre til ytterligere økning av vannføringen.

– Det ser ut til at det kommer en god del regn på fredag. Nedbøren er ventet i områder som er stort sett tørre. Det er særlig nord og vest i fjellområdene på Østlandet som får mest, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt, Geir Ottar Fagerlid, til VG.

Han forteller at det kan komme opp mot 30–50 millimeter regn i løpet av et døgn.

– Hedmark og Oppland får kanskje mest. Indre strøk av Buskerud og Telemark kommer også til å få en del. På det sentrale Østlandet blir det ikke så mye, sier han.

Han understreker at målingene er usikre, og at det er vanskelig å vite nøyaktig hvor nedbøren kommer.

Hydrolog Glad forteller at forholdsregler man kan ta er å passe på at dreneringsveier er fri, slik at vannet kan bevege seg dit det skal.

– Jeg anbefaler folk å holde seg unna, og ikke gå ut på elvekanten, da den kan erodere og forsvinne ned i vannet, sier han.

les også

Varsler sommervarme flere steder

Kan bli flom i nord

Han forteller at det var mer snø enn vanlig tidlig i år, men at snøen har smeltet jevnt, slik at det nå er normale snømengder som smelter. Årsaken til at det har kommet flomvarsel er at snøen har smeltet noe fortere enn normalt.

Også i nord kan det bli flomvarsel, forteller Glad.

– Vi må vurdere inn mot helgen om man skal ha flomvarsel ute i de utsatte områdene i nord. På Vestlandet er det som regel regnflommer som primært er problemet, og det er mindre vanlig at smelteflommer er det største problemet, sier han.

Meteorolog Fagerlid forteller at varmen som har vært på Østlandet de siste dagene, beveger seg mot Nord-Norge, men at det også der kommer nedbør.

– Lørdag blir den våteste dagen i Nord-Norge. Det er snakk opp 20–30 millimeter, kanskje opp mot 40 millimeter, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder