FØRSTE SAK: Mannen i 40-årene er den første som er dømt i tilknytning til den såkalte Tysfjord-saken. Foto: Odin Jæger VG

Tysfjord-mann dømt for overgrep: «Har utnyttet påståtte evner»

En mann i 40-årene fra Tysfjord er i Salten tingrett dømt til fem og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep mot seks kvinner.

Artikkelen er over to år gammel

Tysfjord-mannen dømmes for totalt fire voldtekter mot tre fornærmede kvinner og for å ved to tilfeller ha misbrukt sin stilling eller et tillitsforhold for å skaffe seg seksuell omgang. Han dømmes også for to tilfeller av seksuell handling uten samtykke.

Den dømte må samtidig betale totalt 635.549 kroner i oppreisning til fem av de fornærmede kvinnene.

Anker

Retten har lagt vekt på at alle de fornærmede er sårbare, og etter deres mening mer sårbare enn mannen i 40-årene som ifølge de sakkyndige er lettere psykisk utviklingshemmet.

– Min klient er sjokkert over at han er dømt, og han er helt uenig i dommen, sier mannens forsvarer Tarjei Ræder Breivoll til VG.

Ifølge forsvareren vil dommen ble anket, enten helt eller delvis.

– Vi mente i utgangspunktet at han ikke er skyldig og skulle frifinnes for alle tiltalepunkter. Samtidig registrerer vi at vi har fått medhold i retten ved at han for flere av postene dømmes for mindre strenge straffebestemmelser enn i tiltalen, sier Breivoll.

Retten: Har utnyttet påståtte evner

Under hovedforhandlingen fortalte en av de fornærmede kvinnene at mannen utga seg for å være sjaman, og at han hevdet seksuell omgang ville hjelpe ham med å komme i kontakt med hennes avdøde far. En annen av de fornærmede, en eldre kvinne, forklarte at hun ble seksuelt misbrukt av mannen under et hjemmebesøk som kom i stand etter at hun svarte på en annonse som mannen hadde satt inn i avisen der han utga seg for å være «healer og sjaman».

«Tiltalte har utnyttet påståtte evner til å komme i kontakt med døde og helbrede fornærmede med helseplager.», slår tingretten fast i dommen.

Mannen har hele tiden nektet straffskyld, og har forklart at han mener den seksuelle omgangen har vært frivillig.

– Retten har i all hovedsak lagt til grunn det vi mente skulle legges til grunn, med unntak av noen få poster der de har brukt andre straffebestemmelser, sier aktor i saken, statsadvokat Jorild Steindal, til VG.

Første sak

Da mannen ble pågrepet i desember i fjor, var han ifølge politiet den første personen som ble pågrepet i forbindelse med overgrepssakene i Tysfjord kommune i Nordland som VG Helg skrev om et halvt år tidligere.

Bakgrunn: Elleve menn og kvinner forteller om overgrep i Tysfjord

VG hadde fått kjennskap til 47 historier fra kvinner og menn som hevder å ha blitt utsatt for overgrep i barne- og ungdomsårene i en og samme kommune. Mange av sakene dreier seg om forhold som ligger tilbake i tid, der de eldste skal ha skjedd helt tilbake på 50-tallet.

Tysfjord-overgrepene: «Samene sto selv frem og ville ha endring, og det har de jaggu lykkes med»

I slutten av november la Nordland politidistrikt frem en rapport som viser at de siden VG Helgs reportasje har etterforsket 151 overgrepssaker, som er begått av eller mot innbyggere i Tysfjord, eller i kommunen.

Se politiets oppsummering av Tysfjord-etterforskningen her:

106 av disse sakene har blitt henlagt. Om lag 30 saker er fremdeles under etterforskning, og politiet venter at de vil bli tatt ut flere tiltaler rundt årsskiftet.

Mannen i 40-årene ble i forrige uke dømt i en annen sak, for grov mishandling av sine barn over en periode på femten år. Straffen ble her satt til fengsel i ett år hvorav seks måneder ble gjort betinget med en prøvetid på to år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder