Siktet for forsettlig drap på to afghanske tenåringer

TRONDHEIM/OSLO (VG) Politiet har siktet en mann for drap på to afghanske gutter på 17 og 19 år. De to døde etter en grov voldshendelse i en leilighet i Trondheim sentrum.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Den dobbeltdrapssiktede mannen, som selv ble skutt i beinet av politiet under pågripelsen, vil bli fremstilt for varetektsfengsling når det lar seg gjøre, opplyser politiet i en pressemelding.

De to drapsofrene vil bli obdusert tirsdag.

En fjerde person som ble skadet i forbindelse med drapssaken mottar fortsatt behandling ved St. Olavs hospital. Tilstanden beskrives som alvorlig, men stabil.

– Etterforskningen fortsetter med full tyngde. Blant annet avhøres vitner og elektroniske og fysiske spor sikre, står det i pressemeldingen.

les også

To tenåringer døde etter voldshendelse: Siktede skutt av politiet

Frigir navnet på ofrene

I en pressemelding tirsdag formiddag opplyser politiet at det var Nasratullah Hashimi (19) og Reza Alizada (17) som døde etter voldshendelsen.

– De to døde etter å ha blitt utsatt for alvorlig vold, står det i meldingen.

Alle de fire involverte er fra Afghanistan, ifølge politiet.

Vitne fikk varslet

Det var klokken 17.54 mandag kveld at politiet i Trondheim fikk opplysninger om at en gjerningsperson hadde utøvd grov vold mot flere personer i Prinsens gate.

Ifølge politiet, stammet informasjonen fra en mann som hadde blitt kontaktet av en skadet mann utenfor den aktuelle bygården, som fortalte at det hadde vært en voldshendelse inne i en leiligheten.

Politiet rykket raskt ut til adressen hvor de fant to personer med alvorlige skader. En av dem ble erklært død på stedet, mens den andre ble erklært død på St. Olavs hospital kort tid senere.

Mannen som varslet en forbipasserende utenfor bygården ble også fraktet til sykehuset.

Derfor skjøt politiet antatt gjerningsmann

Drøyt 40 minutter etter at den første meldingen om voldshendelsen tilkom politiet, ble den antatte gjerningsmannen skutt i beinet i forbindelse med pågripelsen ved Sentralbanestasjonen.

– Gjerningsmannen ble lokalisert etter opplysninger fra den skadede som hadde kontaktet ham som ringte inn, uttalte etterforskningsleder Anders Sunde-Eidem i Trondheims-politiet mandag kveld.

Politiet opplyser tirsdag at de skjøt den antatte gjerningspersonen i beinet under pågripelsen, da han forsøkte å skade seg selv.

Kartlegger mulig flukt

Politiet etterforsker nå siktedes bevegelser etter at han skal ha forårsaket døden til de to tenåringene.

– Det er en viktig del av etterforskningen å kartlegge den siktedes bevegelser i tidsrommet etter hendelsen. Det er viktig for etterforskningen å få alt på plass, med hensyn til eventuelle folk han har vært i kontakt med. Vi innhenter da elektroniske spor, som videoovervåking, sier politiadvokat Eli Reberg Nessimo.

Av etterforskningshensyn ønsker hun ikke å gå i detalj på hendelsesforløpet i saken. Siktede ble pågrepet på Sentralbanestasjonen, et godt stykke til fots fra åstedet.

– Ser politiet på dette som et mulig fluktforsøk fra siktedes side?

– Det kan man tenke seg til, men vi har ingen holdepunkter for det. Vi har ikke avhørt ham ennå. Vi konstaterer at vi pågriper ham der vi gjør, sier politiadvokaten.

– Er siktede en kjenning av politiet fra tidligere av?

– Det er en del av etterforskningen å kartlegge siktedes historikk, sier politiadvokaten.

Advokat Tore Angen er oppnevnt som forsvarer for den dobbeltdrapssiktede afghaneren.

– Klienten min er fremdeles på sykehus, så han har jeg ikke fått snakket med ennå. Jeg har bare hatt noen få telefonsamtaler med politiadvokaten, så det er en god del ting som må avklares, sier Angen til VG.

Leder ved asylmottak: Utrolig tragisk

Mottaksleder Erling Segelstad ved Åkershagan transittmottak kjente til den 19 år gamle Nasratullah Hashimi.

– Dette er bare kjempetragisk. Det er kjempetrist, sier Segelstad til VG.

Mottakslederen beskriver 19-åringen som en sympatisk, god og stille og rolig gutt.

– Litt sånn ledertype. Han ble utrolig glad da han fikk opphold i Norge og fikk tildelt Trondheim som vertskommune, sier Segelstad.

– Hvordan reagerer miljøet i dag?

- Jeg husker etter det drapet i Vadsø, så hadde jeg kontakt med en del. Og de ba til Allah om at de ikke måtte ansvarliggjøres for det én hadde gjort. Det er der stigma ligger, svarer han.

Stor usikkerhet blant asylsøkerne

Segelstad karakteriserer usikkerheten mange av de enslige mindreårige asylsøkerne befinner seg i, er å betegne som en omsorgssviktsituasjon.

– Det er ikke traumene de har med seg. Det er alt de mindreårige blir møtt med når de kommer hit som er farlig. Angsten om avslag fra UDI, at politiet henter deg om natta og kjører deg til Trandum. Usikkerheten rundt det å bli sendt tilbake til til Kabul er stor, sier Segelstad.

– Det er så enkelt, at setter du barn i en omsorgssviktsituasjon, så trigger du ustabilitet, toleransen for å bruke vold, sier Segelstad.

Ifølge kommunen, kom den drapssiktede mannen til Norge i 2015, men til Trondheim i midten av august i år. De to drapsofrene hadde begge fått innvilget opphold, og omtales som venner.

17 år gamle Alizada hadde bodd flere år i Trondheim.

Den tredje fornærmede, som får behandling på sykehuset, hadde også fått innvilget opphold i Norge.

Enslige flyktninger

Ifølge Trondheim kommune, er de involverte mennene enslige flyktinger som kom til Norge som mindreårige. To av dem bor i leiligheten som nå er åstedet.

Ordfører Rita Ottervik i trondheim kommune sier at det er utrolig trist at noe som dette skal skje med ungdommer som søker trygghet. Hun forteller at byen har slått ring om miljøet.

– Det er nytt her i Trondheim at vi tar i mot flyktninger med uavklart status. Tidligere var det nye trondheimere som kom, nå er det ungdom som ikke vet om de blir sent ut. Det er en større utfordring enn før, sier ordføreren.

Kommunaldirektøren opplyser til VG tirsdag morgen at de har hatt et møte i dag for å samle seg, blant annet fordi ungdommene brukte flere ulike kommunale tjenester.

– Det er behov for å følge opp de andre ungdommene. Dessuten har vi informert den politiske ledelsen i kommunen om vårt arbeid, sier Nereid til VG.

Et pårørendesenter var åpent for de andre enslige flyktningene natt til tirsdag.

– Våre egne ansatte er veldig berørt. Dette er folk som har hatt omsorg for disse ungdommene over tid og har blitt glade i dem, sier Nereid.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder