Flere steinsprang: – Fjellet er blitt en god del svakere

RAUMA/OSLO (VG) Hele eller deler av et 15 ganger 20 meter stort område på oversiden av Veslemannen raste ut torsdag ettermiddag i flere steinsprang. Også natt til fredag ver det steinsprang.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Under ett døgn etter at Norges vassdrags- og energidirektorat hevet farenivået på Veslemannen, gikk det torsdag flere steinsprang fra det ustabile fjellpartiet.

Regionsjef i NVE region Vest, Brigt Samdal, opplyser til VG i 05.30-tiden fredag at det fortsatt er store bevegelser i Veslemannen.
– Men det er litt mindre enn det vi hadde i går. Nå varierer det 20-30 centimeter på døgnverdi i øvre deler av området og 1,5 centimenter i nedre del. Farenivået er tydelig rødt og blir opprettholdt videre, sier han.

les også

Fremdeles rødt farenivå ved Mannen: Hører buldring fra fjellet

I natt har Sivilforsvarets lyttepost rapportert om et lite stensprang kvart på ett.

– Det er en bekreftelse på store bevegelser og at det er blokker som frigjøres. Det er mest sannsynlig fra det øvre området, sier Samdal.

Han sier det er vanskelig å spå entydig hva som skjer videre:

les også

Gunn (54) bor under Veslemannen: – Kan ikke holde på slik i ti år

– Det er 1,5 varmegrader der og har vært lite nedbør i natt. Det er fremdeles usikre prognoser i det kommende døgnet når det gjelder nedbør. Vi ønsker nedbøren som regn for å påvirke fjellet mest mulig. Kommer det som snø, så lagres den lenger oppe. Vi vet at temperaturene skal stige lenger fremme, så da vil den bli frigitt senere, sier han.

PS! Mannen er også tema i siste episode av «Giæver og Joffen». Hør den her!

BULDRER: Kampesteiner buldret nedover fjellveggen og virvler opp støvskyer. Foto: Torstein Bøe, VG

På spørsmål på en pressebrifing rundt 18.00 torsdagf om hva det betyr at det fortsatt er store bevegelser til tross for lite nedbør, svarer sjefgeologen Lars Harald Blikrad:

– Fjellet er blitt en god del svakere enn det har vært før. Det er mye ras, og klassiske fortegn på at noe er i ferd med å skje. Så får vi bare vente å se, sa han og fortsatte:

– Begynner det å stabilisere seg igjen, eller fortsetter det? Det er meldt snø og kaldere vær, så vi opprettholder høyt farenivå.

Skled ut

Det er skiftende byger og noe tåke rundt det mye omtalte fjellpartiet torsdag ettermiddag.

Klokken 16.15 kom sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE innom et av utkikkspunktene for å se der steinsprangene har gått.

– Det er et område på 15 ganger 20 meter, grovt estimert, som har beveget seg mest i løpet av dagen. Hele eller deler av dette har nå sklidd ut, uttalte sjefgeologen til VG.

Han sa også at dette er noe de har ventet at ville skje.

I videoen under forklarer Blikra hvordan Veslemannen beveger seg nå.

Dro med seg måleinstrumenter

Sjefgeologen la til at den øvre delen av partiet har beveget seg med en døgnhastighet på 60 centimeter, mens den nedre delen har beveget seg med en hastighet på 2 centimeter i døgnet, under pressebrifen torsdag morgen.

– Det har beveget seg så fort at vi har hatt litt problemer med å få målt det, sa han på ettermiddagen.

Se bilder fra utviklingen torsdag ettermiddag:

Steinsprangene torsdag ettermiddag har tatt med seg to såkalte strekkstag, instrumenter som NVE bruker til å måle lengdeforandringer, som sto oppe på Veslemannen.

Instrumentene som nå er dratt med nedover fjellsiden ble tatt ut av bruk i fjor, så at de nå er rast ned påvirker ikke overvåkningen av bevegelsene på Veslemannen.

les også

NVE: Veldig stor økning i bevegelsene ved Veslemannen

Det siste døgnet har det kommet 10 millimeter regn. Dette er mindre enn varslet, men fjellet har reagert svært kraftig.

– Det er vanlig at vi ser steinsprangaktivitet, så det er ikke overraskende. Men det betyr ikke nødvendigvis at det vil rase i kveld, sier vakthavende geolog Ingrid Skrede i NVE til VG.

STØVSKYER: Under steinsprangene fra Veslemannen torsdag ble støvskyer synlig kort tid etter at steinene dundret nedover fjellsiden. Foto: Torstein Bøe

Fire hus i faresonen

Veslemannen har et volum på mellom 120 000 og 180 000 kubikkmeter, det vil si rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.

På bakgrunn av de økte bevegelsene opprettholder NVE rødt farenivå. Da NVE hevet farenivået til rødt onsdag kveld, måtte ni beboere under det rasfarlige fjellpartiet evakuere for syvende gang. Det er fire boliger i som ligger under det rasfarlige området. Alle beboerne er evakuert til campinghytter cirka én mil unna hjemmet sitt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder