Opprettholder rødt farenivå: - Beboerne er drittlei

Sist søndag kunne beboerne ved Mannen flytte hjem. Fredag måtte de igjen pakke sammen tingene på grunn av meldinger om ekstrem rasfare. Nå opplyses det at det røde farenivået opprettholdes.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Fredag kunne Norges vassdrags- og energi direktorat (NVE) melde om økte hastigheter i bevegelsene i fjellpartiet. Kombinert med de store nedbørmengdene som var varslet, valgte NVE igjen å heve farenivået til rødt.

«Døgnhastighetene er opptil 4 cm/døgn i øvre del av området og litt under 1 cm i nedre del av området», skrev de på sine sider fredag.

NVE, politi og Rauma kommune holder pressekonferanse klokken 10.00. Rødt farenivå opprettholdes til tross for et det nå er 15 centimeter snø på fjellet.

Det skal komme mye nedbør det neste døgnet, men foreløpig ser det ut som det kommer snø.

– Vi kan forvente en veksling mellom snø og regn de neste ukene. Vi liker ikke det, spesielt ikke når fjellet er så ustabilt som det er nå, sier sjefsgeolog Lars Harald Blikra.

De elleve personene som bor under fjellet Veslemannen ble dermed evakuert fredag ettermiddag, for åttende gang. Fredagens evakuering er den andre på en uke, den tredje i år og den åttende siden 2014.

– Stemningen blant beboerne er ikke på topp. Noen av dem er skikkelig drittlei, for å si det på godt norsk. Men nå er det rødt, og det forholder vi oss til alle sammen, sier ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad.

Hustad opplyser at kommunen har evakueringsboliger som er leid for hele høsten.

Torsdag i forrige uke var også beboerne evakuert. Da gikk det flere skred og steinsprang fra Veslemannen. Det største skredet hadde et volum på mellom 1.000 og 2.000 kubikkmeter. Totalt volum på Veslemannen er 120.000-180.000 kubikkmeter, noe som utgjør rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen.

Statsmeteorolog, Aslaug Skålevik Varved forteller lørdag morgen at ekstremværet Knud anses som over.

– Det ser ut som det blir snø i dag og utover neste uke. Ganske mye snø, sier hun til VG.

STEINSPRANG. 14. september i år. Foto: VEGARD LØDØEN

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder