Magnus fra Tolga: – Jeg er skuffet over at ordføreren ikke sa unnskyld

ULLEVÅL (VG) En lang dag er nettopp over for Magnus Holøyen. Nå kan han endelig slappe av med en Pepsi på hotellrommet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

På én og samme dag har 25-åringen fått friheten sin tilbake, en offentlig beklagelse fra statsministeren og deltatt i direktesendt debatt på riksdekkende TV.

BAKGRUNN: Historien om de tre brødrene på Tolga

Nå er Magnus lettet.

– Dette vil forandre hverdagen min, smiler han.

KLAR FOR DEBATT: Hos NRK blir Magnus sminket og klar til torsdagens debatt, der blant annet Tolga-ordføreren var med. Foto: Krister Sørbø, VG

Samtidig er det én ting han mener mangler: en unnskyldning fra ordføreren i hjemkommunen.

LES OGSÅ: Ingen uforbeholden unnskyldning fra Tolga-ordføreren

LANG DAG: Klokken 04 torsdag morgen satte Magnus seg i pickup-bilen og kjørte nedover til Oslo. Her ankommer han hovedstaden. Foto: Krister Sørbø, VG

Alt snudde

Nå er kampen om å få slutt på vergemålet endelig over for 25-åringen.

Men at nettopp denne dagen skulle bli slik som den ble, visste ikke Magnus da han satte seg i bilen og kjørte fra Østerdalen i dag tidlig.

– Hvordan synes du dagen har vært?

– Den har vært veldig bra, svarer Magnus.

Alle blikk rettet mot seg

VG møter 25-åringen fra Tolga kort tid før han for første gang i sitt liv skal i debatt på direktesendt, riksdekkende TV.

I høstmørket kommer han ruslende mot NRK-bygget på Marienlyst med et stort smil.

KLAR FOR DEBATT: 25-åringen fra Tolga møter pressen utenfor TV-huset på NRK Marienlyst. Foto: Krister Sørbø, VG

På vei inn i NRK-korridorene forteller VG at statsministeren for kort tid siden har gått ut med en unnskyldning til han og brødrene.

– Det var overraskende! svarer Magnus med et smil.

(Saken fortsetter under tidslinjen)

Kameraer, journalister og programledere følger Magnus inn til sminkerommet på NRK. Han setter seg stille og rolig ned i stolen.

Med børste gjør sminkøren ham klar for kveldens sending. Han får foundation og pudder.

SMINKET OG KLAR: – Det gikk bedre enn jeg hadde trodd, sier 25-åringen til VG etter det direktesendte TV-programmet. Samtidig er han skuffet over at ordføreren ikke kom med en unnskyldning til ham og brødrene. Foto: Krister Sørbø, VG

Han ler forsiktig, og smilet sitter løst.

På vei inn møter Magnus ordføreren i Tolga, Ragnhild Aashaug. De gir hverandre et smil. Aashaug klapper han forsiktig på ryggen.

Kommentar: Et offentlig overgrep

– Dette går bra, smiler hun.

KLAPP PÅ SKULDEREN: Ordfører Ragnhild Aasland i Tolga kommune stilte til NRK-debatt med Magnus Holøyen. - Dette går bra, sa ordføreren til Magnus rett før de møtte hverandre til debatt. Foto: Krister Sørbø, VG

Magnus har i forkant sagt til VG at han håper å få en beklagelse fra ordføreren i hjemkommunen. Men en uforbeholden beklagelse fikk han ikke.

Etter gjentatte spørsmål fra programleder Ingerid Stenvold, om hvorfor ikke, svarer Aashaug:

– Jeg kan ikke be om unnskyldning før vi vet hva vi skal be om unnskyldning for, sier hun.

Fremover håper han en gransking av saken blir igangsatt, og at en beklagelse fra hjemkommunen omsider kommer.

– Nå må det synke inn først, det som har skjedd i dag.

DAGEN SOM ENDRET ALT: Magnus Holøyen (25) tar en pust i bakken på hotellrommet etter det som har vært en mildt sagt innholdsrik dag i hovedstaden for Tolga-gutten. Foto: Kriser Sørbø, VG

Ble ikke trodd

Norge har latt seg opprøre av VGs historie om de tre brødrene Magnus, Lars Peder og Arvid Holøyen som fikk opprettet vergemål mot sin vilje. I legeerklæringen ble det hevdet at Magnus og storebror Lars Peder var psykisk utviklingshemmet. En utredning fra februar i år viser at det ikke stemmer.

PÅ HOTELL: Grytidlig torsdag dro 25-åringen til Oslo. Senere samme dag fikk han gladmeldingen om at han ikke lenger er under vergemål, og at han kan bruke pengene sine selv. Foto: Krister Sørbø, VG

Likevel sto Fylkesmannen så sent som i sommer fast på at Magnus Holøyen skulle ha en økonomisk verge. Det betyr at han ikke har fått bestemme hvordan han bruker pengene sine.

– Det har vært tøft. Det er noe jeg har tenkt på nesten hver dag. Det er ikke noe gøy når folk sier du har en diagnose du ikke har, og ikke tror deg når du sier hva du selv vil.

– Føler du at du har blitt trodd nå?

– Ja, det må jeg si. Det er fint. Men det er jo litt rart at man må gå til mediene før man blir hørt, sier han.

Brødrene Arvid og Lars Peder fikk opphevet sine vergemål tidligere i år. Magnus Holøyen har ikke selv fått beskjed fra Fylkesmannen, men de varslet journalister i VG og NRK om at vergemålet ville bli opphevet torsdag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder