TAGGET: Bilen og huset til justisminister Tor Mikkel Wara ble utsatt for hærverk torsdag. Foto: KRISTER SØRBØ

Etterforsker trusler mot justisminister Wara

Politiets sikkerhetstjeneste etterforsker trusler etter at huset til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) ble tagget ned med beskyldninger om rasisme.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Informasjonssjef i PST Martin Bernsen bekrefter etterforskningen overfor VG.

Etter det VG erfarer skal bilen til Wara ha blitt forsøkt påtent, og det skal ha blitt skrevet rasistiske ytringer på huset og bilen hans.

– Vi har startet etterforskning på bakgrunn av trusler mot myndighetspersoner. Vi har hatt samarbeid med Oslo PD, men PST har nå tatt over denne saken. Vi ser svært alvorlig på saken, men kan ikke kommentere noe ytterligere på nåværende tidspunkt, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste til VG.

TRUSLER: PST etterforsker trusler mot justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp). Foto: Tore Kristiansen

Han sier at de av hensyn til etterforskningen ikke kan kommentere detaljer i saken.

Undersøker sammenheng med Ski

Onsdag formiddag ble deler av politihuset i Ski i Akershus avsperret og evakuert. Årsaken var at politiet hadde mottatt en mistenkelig pakke i posten. På en pressekonferanse torsdag opplyste politiet at pakken inneholdt sprengstoff.

Ser dere sammenheng med bomben i Ski?

– Det er i hvert fall noe vi må undersøke, sier Bernsen.

Ser alvorlig på saken

NRK skriver at både husveggen og bilen til Wara er griset til med rød maling og tusj. Bildene viser at det blant annet er skrevet «rasist» i rød farge.

– I tillegg er det festet noe som kan ligne på en tenn-anordning knyttet til drivstofftanken på denne bilen, sier NRKs krimkommentator Olav Rønneberg til sin egen kanal.

Det skal også være andre aspekter rundt hendelsen som gjør at politiet ser svært alvorlig på saken, skriver NTB.

Justisdepartementet opplyser til VG at de ikke kommenterer sikkerhetssituasjonen rundt statsråden.

TRUSLER: VG erfarer at bilen til Wara skal ha blitt forsøkt påtent torsdag. Foto: KRISTER SØRBØ/VG

Teaterforestilling skapte reaksjoner

Den siste måneden har teaterforestillingen «Ways of seeing» på Back Box Teater i Oslo skapt reaksjoner. Forestillingen bruker video-opptak av boligen til Tor Mikkel Wara (FrP), politikerne Ingvil Smines Tybring-Gjedde (FrP) og Christian Tybring-Gjedde (FrP), samt Resett-redaktør Helge Lurås.

Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, skrev i en VG-kronikk forrige helg om hvordan hun opplevde at huset hennes ble filmet og vist frem i teatersalen.

Det er inntrengere og jeg er uten mulighet til å forsvare meg. Hadde jeg visst at de var der ute hadde jeg selvsagt fått dem fjernet, skrev Bertheussen.

Personene som står bak stykket har svart på kritikken fra Bertheussen, og kalte filmingen uproblematisk.

– Er dette noe dere ser på i etterforskningen?

– Av hensyn til etterforskningen kommenterer vi ikke detaljer. Vi undersøker ulike ting, men går ikke inn spesifikt inn på hva , sier Bernsen i PST til VG.

– Kan ha polarisert debatten

– Dette er svært alvorlig, og jeg ble sjokkert da jeg hørte om truslene. Jeg fordømmer alle former for vold. Dette er et angrep på demokratiet, sier teatersjef på Black Box Anne-Cécile Sibué-Birkeland.

Black Box er ikke blitt kontaktet av politiet angående truslene mot Wara.

Sibué-Birkeland understreker at politiet er i gang med etterforskningen, og at man ikke vet om truslene mot Wara har sammenheng med «Ways of Seeing» av Pia Maria Roll. Men hun vil ikke utelukke det.

– Forestillingen kan ha polarisert debatten mellom to fløyer i samfunnet, sier hun.

Black Box programmerer over 60 stykker i løpet et år, fra forskjellige kompanier. Sibué-Birkeland så ingen grunn til å stoppe «Ways of Seeing».

– Pia Maria Roll og hennes samarbeidspartnere gjorde ikke noe ulovlig, men jeg skjønner at metoden de bruker er utfordrende. Husene var synlige i forestillingen, men det ble ikke opplyst om noen adresser.

Sibué-Birkeland sier at hun skjønner at Waras samboer, Laila Bertheussen, synes at det var ukomfortabelt å se sitt eget hus på forestillingen, og å vite at huset hadde blitt filmet.

– Stykket viser hvordan kunst kan være urovekkende. Vi vet ikke om det finnes en sammenheng mellom forestillingen og det som har skjedd. Vanligvis er voldshandlinger resultat av flere ulike faktorer, men jeg ønsker ikke å spekulere. Jeg håper at politiet vil finne ut hvem som gjorde dette, sier Sibué-Birkeland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder