VIL IKKE GÅ: Sp-leder Liv Signe Navarsete orienterte om Sps landsmøte på en pressekonferanse i går. Foto: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE

Senterpartiet trekker blasfemi-forslag

Navarsete: - Vi rotet det til

MAJORSTUA (VG Nett) Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete måtte i dag innse at slaget om blasfemi-forslaget i den nye rasismeparagrafen, er tapt.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

VG Nett møtte den hardt pressende partilederen utenfor NRK på Majorstua i Oslo klokken ti over åtte i dag morges. Da hadde hun først forklart seg i både Dagsnytt og Politisk kvarter på radio, før hun gjentok det samme på TV minutter senere:

Senterpartiet trekker forslaget om et tillegg i rasismeparagrafen i den nye straffeloven, et forslag partiet mente skulle hindre krenkende ytringer.

- Det er riktig å legge forslaget dødt, fordi intensjonen med vårt forslag ikke ble forstått, sier Navarsete til VG Nett.

På radio litt tidligere, gikk hun enda lenger i forklaringen sin:

- Vi gjorde en feil. Vi rotet det til, men nå rydder vi opp, innrømmer hun overfor NRK-radios lyttere.

Les også:Mener Navarsete verner Islam.

Før statsråden hastet inn i den ventende bilen, sier hun til VG Nett at hun har fulgt debatten som har gått de siste ukene.

- Og når kirken selv ikke mener det er behov for en slik paragraf, så er det et tydelig signal, innser hun.

- Kan ikke leve med dette

Overfor NRK begrunner Sp-lederen den oppsiktsvekkende snuoperasjonen med at det har vært umulig å få fram det som har vært intensjonen med forslaget.

- Det er blitt fremstilt som om vi ønsker en innskrenking av ytringsfriheten. Det er ikke vårt syn, og vi kan ikke leve med det inntrykket som er skapt, sier Navarsete.

Belastning

Hun legger ikke skjul på at mange i partiet har opplevd stormen rundt blasfemi-forslaget som en belastning.Sp-lederen bekrefter at det var hun selv som tok initiativet til å trekke forslaget.
- Vi la opp til en prosess for å finne gode formuleringer som kunne presisere den paragrafen som allerede finnes mot hatefulle ytringer. Vi må konstantere at prosessen og debatten på ingen måte gjenspeiler vårt syn og våre intensjoner, sier Navarsete.

Sp-lederen avviser likevel at partiet har latt seg presse til å snu.

- I alle politiske saker er det viktig å lytte til den offentlige debatten. Det har vi gjort i denne saken, sier hun.

VG Nett-leserne diskuterer:- Gledelig nytt!

Flere fylkesledere i Senterpartiet har tidligere gjort det klart at de ikke støtter partilederen i denne saken. Også i Arbeiderpartiet har det vært opprør etter at statsminister Jens Stoltenberg lørdag uttalte at partiet ga sin fulle støtte til forslaget. Flere av Aps medlemmer i stortingsgruppen hevder derimot at forslaget aldri har blitt behandlet av dem.

Les også:- Oppvaskmøte i Arbeiderpartiets stortingsgruppe etter blasfemi-debatt.

Stor usikkerhet

KRITISK: Frp-formann Siv er svært kritisk til regjeringens håndtering av blasfemi-saken. Foto: Robert S. Eik

Frp-formann Siv Jensen er glad for at regjeringen trekker det omstridte forslaget, men er ikke imponert over håndteringen av saken.

- Det er skapt en betydelig usikkerhet om hva som er regjeringens syn i et viktig verdispørsmål. Det har skapt stor frustrasjon, og gjort mange mennesker opprørte, sier Jensen til VG Nett.

Frp-formannen mener likevel at Navarsete skal ha ros for at hun nå veøger å trekke forslaget.

- Det er Sp som nå bidrar til å skape ro, ikke statsministeren, påpeker hun.

- Klønete

Høyre-leder Erna Solberg karakteriserer regjeringens opptreden som "utrolig klønete".

- Det virker som regjeringen ikke har skjønt hva den gjorde. Det er bra at det nå blir ryddet opp, men de burde sett langt tidligere at dette bar galt av sted, sier Solberg til VG Nett.

Høyre-lederen understreker at enkeltindivider bør ha et vern mot diskriminering, men mener straffeloven ikke bør være rammen for slike reguleringer. Hun er derfor fornøyd med at regjeringen nå snur.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder