SISTE SJANSE: Gutta i bussen "Petrified" la russebråket bak seg, og sørget for å nyte de siste timene av russetiden. Foto: Ida Anna Haugen

Delte meninger om russens herjinger

(VG Nett) De har brukket armen,nesa, og mistet syv tenner. Men det må man regne med når man er russ, mener gutta på «Petrified».

Ida Anna Haugen
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Russetiden er over og etter nærmere tre uker med fest og moro parkeres russebussene og russelklærne tas av.

Inntrykket av russen er imidlertid svært forskjellig i de ulike delene av landet.

- Glad det er over nå

Operasjonsleder i Asker og Bærum politidistrikt, Tore Haugen, mener politiet har hatt mer arbeid med russen i år enn tidligere.

- Det er først og fremst knyttet til støy og bråk. Her har jeg inntrykk av at det har vært større problemer enn tidligere år, sier han til VG Nett.

Haugen mener konkurransen om å ha det beste anlegget til russebussen er årsaken til at støyklagene blir flere.
- Det er igrunn godt for politiet at russetiden er over nå, mener operasjonslederen.

- Hvordan er inntrykket i forhold til voldsepisoder der russ er involvert?

- Bortsett fra episoden på Fornebu, der en russebuss ble fullstendig ødelagt, har det ikke vært spesielt mange episoder, sier Haugen.

Les også:Politiet skremt av russebussbråket

- Har vært mye slåssing

Guttene på bussen «Petrified» forteller imidlertid en annen historie.

- Det har blitt en del slåsskamper. Både folk som er russ og andre har laget bråk. Det virker som om noen går inn for å lage bråk med russen, forteller Eirik Røtnes på bussen til VG Nett.

Flere av guttene på bussen har vært involvert i krangler, og skadelisten er blitt lang.

- Vi har en med brukket arm, en som brakk nesa, en har måttet ti sting i leppa, og til sammen har vel folk på bussen mistet sju tenner, sier Røtnes.

Mange av episodene blir imidlertid ikke anmeldt, og guttene mener dette er årsaken til at politiet ikke har inntrykk av at det er flere voldsepisoder enn tidligere år.

- Det er aldri hyggelig når det oppstår skader, men litt må man regne med i løpet av russetiden, mener Røtnes.

- Hvorfor det?

- Det er så mange mennesker på samme sted at litt knuffing nesten er uunngåelig. Med alkohol inne i bildet er det også mange som feiltolker situasjoner, sier Røtnes.

Les også:Stoltenberg jr. i blodig russeoppgjør

Snill-russ

- Russen i Sør-Trøndelag har oppført seg veldig bra, og vi har ikke hatt i nærheten av de episodene som politiet på østlandet har hatt, forteller operasjonsleder Morten Stene i Sør-Trøndelag politidistrikt til VG Nett.

Han mener det kan være russebussene som er årsaken til mange av problemene.

- Det er helt sikkert mange faktorer som spiller inn på hvorfor russen gjør som den gjør. Men i for eksempel Trondheim har vi ikke noen av de svære russebussene med kjempeanlegg og da blir det jo automatisk mindre støy, sier Stene.

Fortell din russehistorie her!

Gir russebussene skylda
Også gutta på «Petrified» mener russebussene må ta sin del av skylda for russebråket som har vært i 2008. Det ligger mye prestisje i det å lage en bra russebuss, og budsjettene har flydd i taket de siste årene.

- De fleste bussene nå for tiden har et budsjett på over en million kroner, og da blir det veldig viktig å ikke fremstå som tapere. Det er blitt ekstrem prestisje i det å ha det beste anlegget, det fineste interiøret og den lekreste bussen, forteller Robin Halvorsen.

Guttene understreker imidlertid at de tar avstand fra vold, og mener ting har gått alt for langt når russebusser blir ødelagt slik som de ble i oppgjøret mellom «Vintage» og «The Alley» tidligere i uken.

- Det går for langt når man begynner å ødelegge tingene til medruss. Litt knuffing og dytting må man regne med, men det der kom fullstendig ut av kontroll, mener Robin Halvorsen, pressetalsmann på «Petrified».

Les også:Russebuss til 1,7 millioner

Vellykket i Kongeparken- Men gir ikke slike episoder et veldig dårlig inntrykk av all russ?- Jo det er klart det ikke er noe hyggelig at dette skjer, men sånn som russetiden har utviklet seg så er det nesten ikke til å unngå. Så får man håpe at folk klarer å se at de aller fleste russ oppfører seg ordentlig. Man må ikke skjære alle over en kam, sier Halvorsen.

For det har vært russetreff med flerfoldige russebusser til stede som har gått svært bra også.

- Landstreffet i Kongeparken forløp jo smertefritt, så jeg vil si at russen i Rogaland, både lokale og de som var her på treff har oppført seg veldig bra, sier Kjell Arne Sletthei ved Rogaland politidistrikt.

Les også:Snill russ under gigant-russetreff

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder