KALDDUSJ: Barn på Møllergata skole i Oslo leker i den avkjølende spruten fra en hageslange i skolegården. Temperaturen krøp over 21 grader onsdag. Foto: Scanpix

Pinseværet: 20 grader forskjell på sør og nord

(VG Nett) Pinsen står foran oss, og temperaturmessig blir det en langhelg med store kontraster. Det fineste været finner du sør i landet.

Mari Asland
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Pinsen er en populær utfartshelg, og nå når våren har kommet for fullt i deler av landet, finner mange veien til sjøen og kysten i Sør-Norge. For dem bringer værmeldingen godt nytt: Det blir mildt og fint i helgen.

- Det blir bare en rolig solgangsbris, stort sett fint vær og gode temperaturer på kysten i Sør-Norge i pinsen, forteller vakthavende meteorolog Vibeke Thyness til VG Nett.

Været der du bor:Pent.no

Tåke som driver inn fra Skagerrak kan sporadisk gjøre det klamt og rått på kysten i sør, men Thyness forsikrer om at gode værforhold vil dominere. Trenden for helgen er at været er bedre jo lengre sør du kommer, og mellom sør og nord blir kontrastene store:

Saken fortsetter under bildet.

SKIFERIE: Bilde fra pinsen 2004, da Stryn skisenter bød på snø. I helgen er det varslet mulighet for snø i Nord-Norge. Foto: Scanpix

- Flere og tjue grader på Østlandet og snø og vanskelige kjøreforhold i Finnmark viser at vi er et langt land, kommenterer Thyness.

Mulig med minusgrader i Troms

For Nord-Norge spår Thyness at det uværet som raser fredag - med opptil storm på kysten av Finnmark, sludd i Nordland og snø lengre nord - kommer til å gi seg i løpet av lørdagen. Resten av pinsehelga ventes lange perioder med oppholdsvær og sol, men de friske temperaturene kommer til å synke enda noen grader og kan gå helt ned i minusgrader i Troms.

Diskutér:

Saken fortsetter under bildet.

FISKETUR: Noen fiskere benytter anledningen til å fiske på utsiden av Kalvøya i Bærum søndag. Foto: Scanpix

I Møre og Romsdal og Trøndelag venter meteorologen skyer og nedbør i løpet av pinseaften, som igjen kommer til å gi litt tåke natt til søndag. Mandag blir det etter hvert oppholdsvær, men Thyness opplyser at det vil bli kaldere: Temperaturene vil synke fra 14-15 grader på fredag til mellom 5 og 8 grader i løpet av søndagen.

- Sommertemperaturene blir borte en stund

Nord på Vestlandet finner man det samme uværet i mildere form, og det vil skye til med muligheter for litt nedbør i løpet av lørdag kveld og søndag. Ellers på Vestlandet fortsetter det fine været.

- Men sommertemperaturene som vi har vent oss til blir nok borte en stund nå. Lørdag får Vestlandet et par og tjue grader, men senere synker dette til 16-18 grader, sier Thyness.

Diskutér:

Saken fortsetter under bildet.

BÅTLIV: Mange bruker pinsen ved sjøen når været er godt, som her i Oslofjorden i 2004. Båtentusiaster i Sør-Norge spås gode forhold også i år. Foto: Scanpix

Østlandet får ifølge meteorologen mye fint vær i pinsen, med mulighet for enkelte spredte regnbyger på søndag. Også her vil temperaturene synke noe etter lørdag, men mindre enn i andre landsdeler: Her vil det stort sett være rundt 20 grader i helgen.

Dersom det blir minusgrader i nord, vil dette altså si en temperaturforskjell på over 20 grader.

- Er det uvanlig med minusgrader i mai?

- Det er vel ikke mye pinsestemning hvis du tenker krokus og vårblomster i Troms og Finnmark. Det er ikke helt uvanlig at det snør på 17. mai i Tromsø. Men det skal begynne å bli vår etter hvert, forsikrer Thyness.

MARKJORDBÆR: En markjordbærblomst titter opp på Kalvøya i Bærum. Foto: Scanpix

Sjekk været der du er!

For å følge været fortløpende eller for å få et mer detaljert varsel der du er, kan du sjekke VG Netts værmeldingstjeneste Pent.no. I tillegg til været gir Pent.no deg pollenvarselet, og byr på spesielle værmeldinger for fotball, golf og feriesteder.

- Nå har vi lagt inn treff på de mest populære stedene i søkeresultatet, slik at du fortere finner frem blant steder som heter det samme. Det finnes 41 steder som heter Barcelona og i 99 prosent av tilfellene vil folk helst til Catalunya i Spania når de søker på det. Derfor har vi lagt den øverst i søket, forteller prosjektleder Per Bråtelund om Pent.no.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder