FpU-leder fikk 21 seksere av 24 mulige: Nå slakter supereleven den norske skolen

INNENRIKS

(VG Nett) FpU-leder Ida Christine Hansen gikk ut av videregående med 21 seksere. Nå slakter hun behandlingen hun har fått gjennom den norske grunnskolen.

  • Morten Ulekleiv
  • Marianne Tessem
Publisert: Oppdatert: 11.07.08 11:23

Ida Christine Hansen har et imponerende vitnemål å vise til. Hun fikk toppkarakter i alle de 19 avgangsfagene fra Lørenskog videregående. Det samme klarte hun på to av fem eksamener. 19-åringen er også formann i Nedre Romerike FpU og kasserer i Akershus FpU. Men på tross av det gode vitnemålet, har hun lite til over for det norske skolesystemet.

Debatt:Rom for genier i skolen?

- Den norske skolen er tilpasset en gjennomsnittselev som ikke finnes. Det er til og med politiske retningslinjer som slår fast at gjennomsnittet er malen, sier Ida Christine Hansen (19).

- Fikk beskjed om at jeg var vanskelig

Først på videregående føler skolegeniet at hun fikk utnyttet sitt potensial. På barne- og ungdomsskolen derimot, opplevde hun at hun en rekke ganger ble hindret fra å utvikle seg og tilegne seg ny kunnskap.

I dag klokken 12 stiller Ida Christine Hansen Tett på Nett.Send inn dine spørsmål til skolegeniet nå.

- Jeg fikk beskjed om at jeg var vanskelig og at man ikke kunne tilpasse undervisningen til meg. Jeg fikk beskjed om at jeg bare måtte finne meg i å følge de andre elevene, sier Hansen til VG Nett.

QUIZ:Hva husker du fra skolepensumet?

- Store deler av tiden måtte jeg undervise meg selv. Jeg kjedet meg av og til noe helt ekstremt.

- Ble veldig skuffet

Etter syv år på barneskolen gledet 19-åringen seg til å ta fatt på ungdomsskolen.

- Men jeg ble veldig skuffet, forteller hun.

Samleside:Flere nyheter om skole og utdanning

I tillegg til at hun også der ble møtt med liten forståelse for at hun lå foran pensum, ble hun sjokkert over hvor lite disiplin det var i timene.

- I enkelte timer var det så lite kontroll at alt læreren rakk å gjøre var å innlede om hva vi skulle lære, sier Ida Christine.

(NB! Artikkelen fortsetter under bildet.)

Lørenskog-jenta har alltid vært en racer i matematikk. Første året på ungdomsskolen ble hun raskt ferdig med pensumet for åttende klasse og fikk lov til å bryne seg på pensumet for niende klasse. Men da hun året etter begynte i niende, fikk pipen en annen lyd.

- Det endte meg at jeg måtte ta mattepensumet for niende klasse to år på rad. Det var veldig frustrerende, sier FpU-lederen.

Dette ville hun forandret på

19-åringen er ikke i tvil om hvilke grep hun selv ville tatt dersom hun en dag skulle få nøkkelen til kunnskapsministerens kontor.

* Mer valgfrihet i grunnskolen
* Åpnet opp for privatskoler uten religiøs forankring.
* Innført stykkprisfinansiering.
* Innført et læringsrettet pensum tidligere på barneskolen.
* Mer disiplin i klassrommene.

- Jeg tror dette ville ført til at elevene ville blitt mer motiverte. Jeg er helt overbevist om at det finnes mange i Norge som har opplevd det samme som meg, sier hun til VG Nett.

Fortsetter som student og politiker

Nå nyter 19-åringen ferie, men til høsten venter universitetsstudier. Med 21 seksere kunne Ida Christine velge og vrake mellom studietilbud. Valget falt på industriell økonomi ved NTNU i Trondheim. Lørenskog-jenta har i tillegg planer om å kombinere utdanningen med et videre politisk engasjement.

- Jeg har allerede blitt spurt om å engasjere meg i fylkeslaget der oppe. Men jeg vet ikke ennå hvor langt jeg vil gå med politikken, sier 19-åringen.

Debatten raser på www.vgd.no:«Har du noen anelse om hvordan skoldagene blir hvis du er noen hakk smareter enn gjennomsnittseleven? Endeløse repetisjoner av grunnleggende stoff, oppgaver som ikke på noen måte står i forhold til kapasitetene man har - man må aldri anstrenge seg.»Delta i diskusjonen her du også!

Her kan du lese mer om