LAGDE NY BOMBE: Kriminalteknikere til politiet har konstruert en ny bombe på oppskrift fra Anders Behring Breivik. Ved hjelp av materialet de fant på låven på Åsta ved Rena i Hedmark. Foto: FRODE HANSEN

Sprengte kopi av Breiviks terrorbombe

(VG Nett) Basert på Anders Behring Breiviks forklaring om hvordan han gjorde det, har politiet bygd en ny bombe. Helt lik den som eksploderte i regjeringskvartalet.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Bomben som tok åtte menneskeliv og skadet 30 personer i Oslo sentrum var på omkring 950 kilo.

Da politiet undersøkte låven på Vålstua gård, som var leid av Breivik for å kunne konstruere bomben i skjul, fant de nok materiale til å sette sammen en ny bombe av samme størrelse.

22. JULI: Slik så det ut i området utenfor Høyblokka hvor bombebilen eksploderte. Foto: Sara Johannessen

Etter det VG Nett har fått opplyst tidligere fant politiet blant annet kunstgjødsel som var blandet med diesel på låven. Det var imidlertid ingen ferdig bombe på stedet.

- Vi hadde en unik mulighet til å teste effekten, siden det samme bombestoffet lå igjen på gården, forteller politiadvokat Christian Hatlo til VG Nett.

Breivik har gitt en detaljert forklaring til politiet om hvordan han konstruerte bomben.

Etterforskerne ønsket å ettergå hele historien for å forsikre seg om at massedrapsmannen har nok kunnskap til å gjøre dette selv, og dermed utelukke medhjelpere.

Torsdag klokken 14.25 smalt bomben på Forsvarets skytefelt på Gråfjellet i Hedmark.

Sprengte bil i lufta

I likhet med i Regjeringskvartalet var bomben plassert i lasterommet på en Volkswagen Crafter varebil. Det stod en annen bil i umiddelbar nærhet, akkurat som utenfor høyblokken 22. juli.

- Så vidt jeg kan bedømme var rekonstruksjonen vellykket. Åstedet så ganske likt ut, sier Hatlo.

Resultatet gjør at politiet er enda sikrere på at Breivik har operert alene, men politiet avventer med konklusjonen før de har gått gjennom hele rekonstruksjonen i etterkant.

FULGTE BOMBETESTEN: Politiadvokat Christian Hatlo var selv tilstede og fulgte rekonstruksjonen av terrorbomben til Anders Behring Breivik. Foto: Scanpix

- Vi har brukt høyhastighetskameraer fra alle mulige vinkler og trykkmålere fra luften. Resultatet kommer vi til å sammenlikne med bevisene vi har sikret fra Regjeringskvartalet, opplyser Hatlo.

- Det at det fantes nok materiale til å lage en ny bombe, betyr at Breivik hadde planer om to bombemål 22. juli?

- Det har jeg ingen kommentar til, sier Hatlo.

Fikk hjelp av spansk ekspert

I tillegg til den sentrale etterforskningsledelsen til politiet, var Kripos tilstede sammen med blant annet en bombeekspert fra spansk politi og Forsvaret.
Kriminalteknikerne satte sammen de siste delene av bomben på skytefeltet.

Da bomben ble detonert fulgte politiet eksplosjonen fra 1100 meter. To-tre sekunder senere møtte lufttrykket delegasjonen.

Norsk politi har - naturlig nok - liten erfaring med teknisk rekonstruksjon av bomber, men i land som i større grad har vært rammet av terrorangrep, er slike rekonstruksjoner vanlig.

Derfor hadde politiet knyttet til seg en ekspert fra spansk politi som de har møtt gjennom samarbeidet i Europol.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder