SKATT, JA TAKK: Eiendomsutvikler Anders Buchardt mener eiendomsskatt er en god skatt, som folk bør ha råd til. Foto: Eskil Wie Furunes , VG

Buchardt sier ja til eiendomsskatt

Eiendomsutvikler Anders Buchardt sier ja til
eiendomsskatt. – Det er en fornuftig skatt, mener han.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Over 80 prosent av landets kommuner har innført eiendomsskatt i en eller annen form. Men i Oslo har eiendomsskatt vært den viktigste og omstridte valgkampsaken, som skiller høyre- og venstresiden.

– I mine øyne er eiendomsskatt en bra måte å bidra til spleiselaget på. De som sitter på eiendom er oftest ikke de som har det vanskeligst økonomisk; de har rom for å bidra noe, sier eiendomsinvestor Anders Buchardt, som nylig var i nyhetsbildet da han og Petter Stordalen offentliggjorde at de vil bygge et stort konserthus på Filipstad sør for Aker Brygge, til 2,5 milliarder kroner.

Les også: Flertall mot eiendomsskatt i Oslo

Han mener det er behov å vri beskatningen over på eiendom.

– Det er ingen tvil her i landet om at det er en overinvestering i eiendom. For mye kapital som kunne vært investert mer aktivt, bindes opp i eiendom. Å bruke eiendomsskatten aktivt for å redusere investeringer i fast eiendom, er positivt. Derfor er det en bra skatt.

– Det fremholdes at den rammer en del med normale inntekter som har arvet store boliger?

– Det vil alltid være eksempler på folk som blir rammet hardere enn andre. Men de sitter uansett på gode verdier og det er ikke så store beløp det er snakk om. To eller tre promille skattesats kombinert med høyt bunnfradrag, gir relativt lite i skatt, sier Buchardt og legger til:

– Med det lave rentenivået vi har og med den prisveksten det har vært på boliger i Oslo de senere årene, har eiendomsbesittere kommet så godt ut at det burde være uproblematisk å innføre en moderat eiendomsskatt.

Sjekk hvor mye du kan få i eiendomsskatt!

Han sier de betaler mye mer i Stockholm.

– Der betaler vi en prosent i eiendomsskatt og det går greit det også. Nivået som diskuteres i Oslo er mye lavere enn det, så jeg synes ikke det er problematisk. Når det gir mer penger til fellesskapet er det positivt.

– Det kan høres ut som om du stemmer Arbeiderpartiet i år?

– Det er ikke partitilhørighet som er viktig for meg, men hvordan vi innretter skattesystemet vårt. Det må parallelt skje en effektivisering av de offentlige tjenestene. Det er det behov for, også i Oslo.

– Som er Høyre-ordfører Fabian Stangs fremste argumentert mot eiendomsskatten; han vil heller effektivisere?

– Jeg tror begge deler er fornuftig; både å innføre eiendomsskatt i Oslo og effektivisere.

Han sier de har relativt få eiendomsinvesteringer i Oslo.

– Det kan innvendes, men de fleste kommuner har innført eiendomsskatt, så de fleste av våre eiendommer bidrar med eiendomsskatt. Det har ikke hindret oss i å investere og en eiendomsskatt i Oslo vil heller ikke gjør at vi ikke investerer der, hvis vi finner prosjektene spennende nok, sier Anders Buchardt, som eier investeringsselskapet AB Invest sammen med sin far, Arthur Buchardt.

Deres familieformue er anslått til to milliarder kroner (Kapitals liste).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder