VURDERER BØNNEROP-FORBUD: Frps innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen. Foto: LINN CATHRIN OLSEN

Frp vurderer forbud mot slør og bønnerop

Norge må «sette grenser for islam», mener Frps Per Willy Amundsen. Han sier forbudet mot minareter i Sveits, og debatten om slør, viser at Europa er i ferd med å våkne.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Amundsen, som er innvandringspolitisk talsmann i Frp, mener ikke at forbud mot minareter nødvendigvis er veien å gå. Men han kaller avgjørelsen i Sveits for spennende, skriver Dagsavisen.

- Jeg synes det er et interessant utgangspunkt for en større debatt som vi har i hele Europa, som handler om å sette grenser for islam. Den har vi også tidvis sett her i Norge, for eksempel med hensyn til bruk av hijab, sier Amundsen.

- Følger debatten tett

Amundsen er åpen for at man innfører et forbud mot heldekkende slør.

- UAKTUELT: Senterpartiets Ola Borten Moe mener et lignende forbud som det som kan bli aktuelt i Sveits, er uaktuelt i Norge.

- Vi har foreløpig ikke fremmet forslag om forbud mot heldekkende slør i Norge. Men vi følger debatten tett, og avhengig av hva som skjer i Frankrike og Danmark, ser jeg ikke bort fra at det kan skje, sier Amundsen.

Frp har tidligere foreslått at også bønnerop burde forbys i Norge, men i stedet ble resultatet en støygrense.

Ola Borten Moe, innvandringspolitisk talsmann for Senterpartiet, sier klart nei til minaretforbud her i landet. Han mener det er i strid med både grunnloven, religionsfriheten og menneskerettighetene.

Sveits endrer grunnloven

PROTESTERER: Sveitstiske demonstranter skriver slagord på en "minaret" etter folkaeavstemningen i Sveits. "Tilgi dem! Vi stemte ikke for er forbud, lenge leve toleransen", står det blant annet å lese. Foto: AP

I Sveits får muslimer ikke lenger lov til å bygge nye minareter. Sveitserne stemte søndag for et forslag fra høyresiden om å forby dem.

Resultatet av folkeavstemningen kom som en stor overraskelse. I forkant hadde meningsmålinger vist et knapt flertall mot forbudet, men opptellingen av stemmene viste at minaretforbudet ble vedtatt med god margin.

Da stemmene var talt opp i samtlige av landets 26 kantoner (kommuner), var resultatet et flertall på 57,5 prosent for minaretforbudet.

Forslaget ble kun avvist i fire kantoner, noe som innebærer at flertallet er bredt nok til at grunnloven kan endres.

Både den sveitsiske regjeringen og nasjonalforsamlingen har fordømt forslaget som et brudd på landets grunnlov, religionsfriheten og landets lange tradisjoner med toleranse.
Det er også frykt for at forbudet kan skade båndene til muslimske nasjoner.

Opphetet debatt

Utfallet er derimot en stor seier for det høyrepopulistiske Schweizerische Volkspartei (SVP), som fikk i stand folkeavstemningen da det i løpet av halvannet år greide å samle de 100.000 underskriftene som er nødvendig for å holde en folkeavstemning.

Folkeavstemningen førte til en opphetet debatt i Sveits. I et forsøk på å vinne stemmer kjørte SVP og deres tilhengere en plakatkampanje der en kvinne i niqab står foran et sveitsisk flagg gjennomhullet av minareter.

Artikkelen fortsetter under bildet

FEIRER: Walter Wobmann og president Ulrich Schlueer i anti-minaretkomiteen tar hverandre i hånden og gratulerer etter at sveitsiske velgere sa ja til å forby nybygging av minareter i sveits. Foto: Reuters

Tidligere har partiet gjort seg bemerket med en valgplakat der ei hvit sau sparker ei svart sau bort fra det sveitsiske flagget.

Søndag feiret partiet.

- Vi er svært glade. Dette er en seier for folket, for Sveits, for friheten og for alle som ønsker seg et demokratisk samfunn, sa SVP-parlamentarikeren Walter Wobmann til sine partifeller.
Han sier målet med forbudet er å stanse «islamiseringen av Sveits».

- Folk kan praktisere sin religion, det er ikke noe problem, men minareten er et mektig symbol på politisk islam og sharialov.

De fleste av Sveits' 400.000 muslimer kommer fra det tidligere Jugoslavia, og ekstremisme er lite utbredt. Muslimene ber i lite prangende moskébygg, hvorav bare fire har minareter, ifølge nyhetsbyrået DPA.En minaret er et tårn i tilknytning til moskeen. Fra før er det forbud mot bønnerop fra moskeer i Sveits.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder