MØTTE BØNDENE: Sylvi Listhaug (Frp) fikk tirsdag ettermiddag holde appell til 3 000 bønder som aksjonerte mot hennes tilbud i jordbruksoppgjøret.

Listhaug hadde 100 mill. mer til bøndene

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) hadde, ifølge VGs opplysninger, interne fullmakter til å høyne tilbudet til bøndene med godt over 100 millioner kroner i jordbruksoppgjøret.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Ettersom bøndene brøt forhandlingene etter bare å ha fått en brøkdel av det de ønsket, ble aldri de ekstra hundre millionene lagt på bordet.

Onsdag ettermiddag gikk hun ansikt til ansikt med 3000 rasende bønder i Oslo og fortalte dem at regjeringen hadde gitt dem «et godt tilbud».

Gi mer

- Og regjeringen var villig til å gi mer, la landbruksministeren fra Frp til fra talerstolen.

Overfor VG vil hun ikke kommentere noe beløp eller innretning, men flere kilder sier til VG at det lå noe over 100 millioner kroner på bakrommet.

- Meningen var at partene skulle ha inflytelse over et eventuelt nytt tilbud. Men så langt kom man ikke før organisasjonene brøt forhandlingene, sier hun til VG.

Uansett var avstanden enorm opp til de 800 millioner kronene som bøndene forlangte som et minimum av tillegg i årets jordbruksoppgjør.

Nå er spørsmålet om regjeringen vil ta med de ekstra pengene når Listhaug fredag sender det havarerte jordbruksoppgjøret, tradisjonen tro, til Stortinget for endelig avgjørelse.

Uenige

Flertallet på Stortinget er i utgangspunktet sterkt uenige i innretningen på tilbudet fra staten som Bondelaget og Småbrukarlaget sa nei til i forrige uke.

Onsdag mobiliserte de bønder fra hele landet for å protestere mot Listhaug og Høyre-Frp regjeringens tilbud til dem. Ifølge arrangøren var 3000 personer til stede foran Stortinget. De jublet over harde ord fra sine ledere, og sang kampsanger.

Men da Sylvi Listhaug gikk på talerstolen, ble det musestille.

På sidelinjen sto representanter for alle partiet på Stortinget. Et flertall av dem - inkludert støttepartiene Venstre og KrF - er dypt uenige i statens tilbud.

Fredag begynner kampen i Stortinget om siste del av jordbruksoppgjøret, og ifølge VGs opplysninger er hverken Venstre, KrF eller Ap klare til å støtte regjeringens tilbud. Men Stortinget kan heller ikke detaljregulere en ny jordbruksavtale.

Et sannsynlig utfall er derfor at et flertall i Stortinget vil be regjeringen gjenoppta forhandlingene.

Avtale

- Vi har en avtale med regjeringspariene at vi skal snakke med Høyre og Frp først. Det skal vi selvsagt gjøre. Men aller først skal næringskomiteen i Stortinget holde åpne høringer tirsdag før vi bestemmer oss, sier Line Henriette Holten Hjemdal, KrFs medlem i Næringskomiteen, til VG.

KrFs største problem med årets tilbud fra den nye regjeringen, er innretningen som rammer de bøndene med de minste gårdene.

Venstre vil ikke si noe før etter et gruppemøte onsdag ettermiddag, mens Knut Storberget (Ap) innrømmer at saken er uhyrte vanskelig for dem.

Kommenterer ikke

- Vi trenger en bred behandling internt før vi bestemmer oss, sier Storberget til VG. Andre Ap-kilder sier at regjeringens tilbud er for dårlig til at Ap umiddelbart kan stille seg bak, sier Storberget.

Sylvi Listhaug vil ikke svare VG på om de 100 millionene ekstra vil plusses på i tilbudet som Stortinget skal ta stilling til.

- Jeg kommenterer ikke innholdet i proposisjonen, sier hun.

De mest aktuelle alternativene for Stortinget er å godta avtalen, forkaste den - eller sende saken tilbake med regjeringen med krav om nye forhandlinger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder