PÅ BESØK: Justisminister Anders Anundsen fikk overvære en pågripelse da han besøkte en felles øvelse mellom Heimevernet og politi i Sarpsborg. Foto: Gisle Oddstad, VG

Flere kriminelle utlendinger skal sendes ut

SARPSBORG (VG) Flere personer som oppholder seg ulovlig i Norge skal sendes ut - og det raskere. Spesielt gjelder det kriminelle utlendinger.

 • Terje Helsingeng

Artikkelen er over seks år gammel

Det har regjeringen bestemt. Derfor foreslår justis- og beredskapsminister Anders Anundsen å bevilge ytterligere 27,5 millioner kroner til politiet og utlendingsmyndighetene for å øke tempoet på utsendelsene.

Forslaget fremmes i revidert nasjonalbudsjett, som legges frem for Stortinget onsdag denne uken.

Bevilgningene kommer på toppen av årets budsjett for tvangsreturer, som er på 150 millioner kroner.

Les også: Øvelsen som gleder Justis-Anders

2200 sendt ut i år

Anders Anundsen presenterer nyheten for VG mens han besøker en felles øvelse mellom Heimevernet og politiet i Sarpsborg. Han sier at det er en bevisst politikk for den blåblå regjeringen å legge forholdene til rette slik at de som oppholder seg ulovlig i landet, spesielt kriminelle, skal bli sendt ut så raskt som overhodet mulig.

Bevilgningene er derfor del todelt: 17,5 millioner kroner er for å kunne øke årets måltall for utsendelser fra 6700 til 7100 personer.

Hittil i år er om lag 2200 personer transportert ut av landet. Bare siste helg ble 12 straffedømte sendt ut, opplyser Justisdepartementet. Anundsen opplysete tidligere denne måneden at antallet tvangsreturer har økt med 55 prosent i første kvartal.

Den andre bevilgningen på 10 millioner kroner er tiltenkt Oslos politimester for at distriktet skal kunne intensivere arbeidet med å spore opp kriminelle som oppholder seg ulovlig i Norge.

Viktig

Den foreslåtte bevilgningen er øremerket nye stillinger, samt til å styrke arbeidet med å identifisere personer som mistenkes for å ha kommet ulovlig inn i landet.

- Det er viktig for oss å sette Oslo-politiet i stand til kunne foreta raskere utsendelser, sier Anders Anundsen til VG.

- Det å få sendt ut flere vil ha stor betydning for kriminalitetsbildet da mange av disse livnærer seg på å begå lovbrudd mens de er her. Det kan vi ikke akseptere, sier han.

Ikke alle har tro på den nye asylavtalen som kom på plass i februar. Audun Lysbakken sier at det ikke vil bli én eneste søknad mindre.

I tillegg til kriminelle utlendinger omfatter gruppen «uten lovlig opphold» personer som har fått visum eller oppholdstillatelse på falskt grunnlag, eller tidligere asylsøkere som har fått endelig avslag på søknaden og som ikke har forlatt landet.

Les også

 1. Anundsen øker antall tvangsreturer

  Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) opplyser at antallet tvangsreturer er økt med 55 prosent i første…
 2. Frp-tall: 130 asylbarn får opphold i Norge

  Justisminister Anders Anundsen (Frp) har regnet ut at rundt 130 asylbarn, eller totalt 315 personer medregnet foreldre…
 3. Knytter Norge til EUs asylkontor

  Torsdag er EU-parlamentet ventet å vedta norsk deltakelse i Det europeiske støttekontoret for asylsaker, EASO.
 4. Kraftig økning i asylstrømmen til Norge

  Antallet flyktninger som søkte asyl i Norge i fjor økte med 17 prosent, ifølge FN.
 5. Færre asylsøkere til Norge i år

  I februar kom det 568 asylsøkere til Norge. Det er det laveste tallet på en enkelt måned på sju år og nesten 20 prosent…

Mer om

 1. Forsvaret
 2. Innvandring
 3. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Foreslår å plassere asylsøkere i fengsel

 2. Anundsen øker antall tvangsreturer

 3. Kronikk: Hva skjedde?

 4. Regjeringen: Utlendinger må bo to år lenger i Norge for å få fast opphold

 5. Pluss content

  Vil skjerpe botid-krav: Må vente to år lenger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder