TO SMITTET: To nye barn skal være smittet av E. coli i Trondheim. Jenta som ble smittet tidligere denne uka er fortsatt alvorlig syk, opplyser St. Olavs hospital. Foto: MARKUS AARSTAD / VG

Nye tilfeller av E. coli-smitte i Trondheim

Et søskenpar som går i Kattem barnehage i Trondheim, har fått påvist E. coli-smitte. Dermed er det tre tilfeller av bakterien i barnehagen.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Tidligere denne uka ble ei tre år gammel jente som går i barnehagen, innlagt på St. Olavs hospital med E. coli-smitte. Det var i utgangspunktet ikke mistanke om at flere var smittet, men det ble tatt prøver av ytterligere to barn. Ett av disse barna ble bekreftet smittet tidligere torsdag, skriver Adresseavisen.

- Jeg kan bekrefte at et barn til har testet positivt på E. coli-prøvene. Barnet ble testet etter det første tilfellet, men det var først i dag vi fikk vite at det barnet også har fått bakterien, uttalte enhetsleder Trine Kirknes i Kattem barnehage.

Senere torsdag bekrefter smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommune til NTB at det er to nye smittede barn.

- Det er et søskenpar som nå er blitt smittet. Begge er i god form og er ikke innlagt på sykehus, sier Sagvik.

Alle de tre gikk i barnehagens friluftsavdeling.

Farlig bakterie

Barna er smittet av E. coli-varianten EHEC. I 2011 mistet omkring 50 mennesker livet i Europa som en følge av et utbrudd av den hissige bakterien.

Også i Norge har det vært en rekke utbrudd av EHEC de siste årene, og et barn døde i 2006 da det utviklet hemolytisk-uremisk syndrom (HUS) som følge av bakterien.

- Ingen av dem som nå er smittet, har utviklet HUS, legger Sagvik til.

Det var i utgangspunktet ikke mistanke om at flere var smittet, men det ble tatt prøver av ytterligere to barn.

Undersøker årsaken

Kommunen samarbeider nå med Mattilsynet, St. Olavs hospital og Folkehelseinstituttet for å finne ut hva som er årsaken til utbruddet.

- Det tas nå prøver av alle barna i denne avdelingen, og avdelingen blir midlertidig stengt. Barna, uavhengig av symptomer, må avlegge negativ prøve for EHEC før de kan komme tilbake i barnehagen, opplyser Sagvik.

Prøver fra de smittede blir nå sammenlignet for å se om bakteriene kan komme fra samme smittekilde. Det blir også undersøkt om de har noe til felles med bakteriefunn fra tidligere tilfeller av samme sykdom i Norge.

Foreldre og foresatte med barn i barnehagen er innkalt til et møte med smittevernlegen torsdag ettermiddag. Barnehagen holder stengt fredag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder