FRAKTET KJEMISKE VÅPEN: Norske soldater ombord på «Helge Ingstad» utenfor den syriske havnebyen Latakia i januar i år. Foto:Marthe Brendefur,Forsvaret / Reuters

Norsk fregatt skjøt mot islamister

Norske soldater skjøt sjokkgranat mot radikale islamister da de satte kursen mot et skip fullastet med kjemiske våpen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Besetningen på den norske fregatten forteller historien om episoden i Middelhavet til Aftenposten.

To 30 meter lange fiskebåter satte kursen rett mot lasteskipet Taiko, som noen dager tidligere hadde hentet konteinere med kjemiske våpen i den syriske havnebyen Latakia.

De to båtene ble brukt av militante islamister som fraktet våpen og krigere mellom Nord-Afrika og Syria. Det norske mannskapet på Helge Ingstad hadde overvåket dem mens de forlot en annen havn i Syria.

– Vi snur oss rundt og avskjærer dem. Så gir vi dem tydelig beskjed på både engelsk og arabisk om at de må endre kurs, forteller konstabel Terje Gustavsen, en av de 180 norske sjøfolkene om bord på Helge Ingstad.

Men båtene gjorde ikke som de ble fortalt. I stedet fortsatte de å provosere, først ved å legge seg parallelt med den norske fregatten før de satte kursen rett mot nordmennene igjen.

– Da velger vi å skyte ut et nødlys. Da det ikke fungerer, skyter vi et knallskudd mot dem, sier Gustavsen.

Knallskudd er en sjokkgranat som lager høy lyd, og som sender et sterkt lys. Tre slike sjokkgranater ble skutt ut. På det tredje skuddet hadde skipssjef Per Rostad bestemt seg for at nok er nok.

– Det sto om sekunder før vi skjøt båten i stykker med en 50-kaliber, forteller han.

Like etter snudde båtene og la kursen vestover, vekk fra Helge Ingstad og Taiko.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder