KRITISK: Politidirektør Odd Reidar Humlegård mener pressen har opptrådt kritikkverdig ved å omtale våpenpraksisen til norsk politi.Foto: FRODE HANSEN/VG Foto: ,

Politidirektøren: - Eksponeringen i media har økt faren for vådeskudd

Politidirektør Odd Reidar Humlegård mener medias omfattende dekning av politiets bevæpning øker risikoen for vådeskudd.

Artikkelen er over fire år gammel

Humlegård forteller også at POD ikke har informert justisminister Anders Anundsen, ei heller blitt forespurt informasjon om, at praksis i norsk politi er å bære skudd i kammeret.

– Det har ikke vært noe vi har rapportert om, og heller ikke blitt spurt om. Og det er heller ikke noe vi har gått ut med, sier politidirektøren.

- Kritikkverdig

I går meldte VG om omstendighetene rundt vådeskuddet ved Kristiansund politihus, der en politimann pekte tjenestevåpenet sitt mot et speil og trakk av uten å ha «forsikret seg om at våpenet ikke var ladd,» som det heter i forelegget.

Les også: Anundsen nekter å svare på hva han visste

Humlegård mener media har opptrådt kritikkverdig ved å omtale våpenpraksisen i norsk politi.

– Den eksponeringen som har kommet frem i media om hvordan politiet bærer skudd i kammeret og hvordan formen på hylsteret er, er hvertfall med på å øke faren for vådeskudd, både for egne medarbeidere og publikum. Den eksponeringen som media har stått for, og som vi til slutt har blitt tvunget til å bekrefte, har økt faren for vådeskudd. Det synes jeg er kritikkverdig, sier Humlegård.

Kritisk generalløytnant: - Politiet har like høy beredskap som norske soldater i kamp

Endrer rapporteringskravene

Samtidig som midlertidig bevæpning i dag ble forlenget for sjette gang, vil Justisdepartementet innføre disse kravene til rapportering om vådeskudd fra politimesterne til POD og videre til Justisdepartementet.

Flere politikere har krevd svar på om justisministere visste om de to vådeskuddene som var under etterforskning hos Spesialenheten da han redegjorde for Stortinget 2. juni.

Det nekter Anundsen å svare på.

– Visste du ikke om vådeskuddene da du redegjorde for Stortinget, er det sånn å forstå?

– Vi har rapporteringsrutiner som nå blir innskjerpet, det er det jeg har å si om det, sa han blant annet til VG onsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder