VRAKES:  Øystein Djupedal har vært fylkesmann i Aust-Agder siden 2008. Han får ikke jobben som ny fylkesmann for det sammenslåtte embetet i Agder.FOTO: PETTER EMIL WIKØREN
VRAKES: Øystein Djupedal har vært fylkesmann i Aust-Agder siden 2008. Han får ikke jobben som ny fylkesmann for det sammenslåtte embetet i Agder.FOTO: PETTER EMIL WIKØREN Foto: ,

Øystein Djupedal etter vrakingen: – Jeg skulle gjerne fortsatt

INNENRIKS

- Jeg skulle gjerne fortsatt som fylkesmann. Jeg hadde lyst, men slik ble det ikke,  sier Øystein Djupedal (55) til VG.

Publisert: Oppdatert: 29.05.15 14:27

I dag ble rådmannen i Trondheim, Stein A. Ytterdahl, utnevnt til fylkesmann for det sammenslåtte embetet for Aust- og Vest-Agder. Det var Dagens Næringsliv som først meldte at Djupedal ikke fikk jobben.

- Det finnes ingenting som er så uforutsigbart som utnevnelse av fylkesmenn. Jeg har levd med korte kontrakter i et langt liv, og det har vært seks flotte år i Aust-Agder, sier Djupedal.

Øystein Djupedal har vært fylkesmann i Aust-Agder siden 19. desember 2008, og var en av ti søkere til stillingen som fylkesmann for begge Agder-fylkene.

- Vi har oppnådd veldig gode resultater i Aust-Agder, og det er jeg stolt av. Den nye fylkesmannen kommer til et veldrevet embete.

Ingen plan B

Djupedal går av 1. oktober, men vet ikke hva han skal gjøre etter det.

- Jeg har ingen plan B, og dette kom litt brått på. Nå skal jeg tenke over hva jeg skal gjøre videre, sier han.

- Hva tror du er årsaken til at du ikke fikk jobben?

- Statsråden har uttalt at Ytterdahl hadde den rette kombinasjonen av erfaring fra næringslivet og bakgrunn som politiker. Jeg tror ham på det, og tar avgjørelsen til etterretning.

Til Fædrelandsvennen sier kommunalminister Jan Tore Sanner at Stein A. Ytterdahl ble valgt fordi han var den beste søkeren.

- Det handler ikke om at Djupedal eller andre ikke var kvalifisert, sier Sanner.

Den tidligere stortingsrepresentanten og statsråden har de siste årene markert seg som sjef for Arendalsuka, et årlig arrangement som samler representanter fra norsk politikk og samfunnsliv.

Han har også ledet et regjeringsoppnevnt utvalg som i mars i år foreslo at kommuner som ikke følger opp mobbesaker i skolen, skal kunne bøtelegges.

Les også: - First House er blitt en belastning for Arendalsuka

Utnevnelsen av Djupedal som fylkesmann i Aust-Agder var omstridt, fordi han fikk søke etter at fristen var gått ut.

Ap-politiker Freddy de Ruiter var så opprørt over utnevnelsen at han klaget til Statsministerens kontor, etter det han oppfattet som en totalt uakseptabel fremgangsmåte.

Fikk kritikk

Øystein Djupedal måtte tåle mye kritikk i sin tid som SV-leder og kunnskapsminister. Da Djupedal gikk av som kunnskapsminister i 2007, tok han et oppgjør mot kritikerne i egne rekker.

- Jeg mener mye av kritikken mot meg har vært urimelig, men jeg ville ikke stå i veien for partiet og regjeringen, sa han til Adresseavisen den gang.

Etter det elendige valget i 2007, sa Djupedal dette til Dagsavisen:

- Det er klart det tar på å få så mye kritikk. Men når det blåser, står jeg oppreist. SV gjorde et dårlig valg, og det er jeg medansvarlig for. Men å skylde på enkeltpersoner, er å gjøre det veldig enkelt, sa Djupedal.

Populær som ordfører

Den nye fylkesmannen på Sørlandet, Stein Ytterdahl, har bakgrunn som Ap-ordfører og var ordfører i Farsund kommune i perioden 2007-2011. Ifølge DN fikk han 66,1 prosent av stemmene i direktevalget i kommunen.

Tidlig på 1990-tallet var Ytterdahl personaldirektør i Statoil, og han har vært direktør for Statoils virksomhet på Tjeldbergodden i Aure kommune i Møre og Romsdal.