SLÅR TILBAKE: - Jeg synes at reaksjonen og retorikken kommer ut av proporsjoner, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund om LO-leder Gerd Kristiansen kritikk av forslagene om endinger i arbeidsmiljøloven. Foto:,Scanpix

Partene krangler om Eriksson-forslag: NHO-topp raser mot LO-refs

NHO-topp Kristin Skogen Lund mener LO-leder
Gerd Kristiansen svartmaler forslagene til arbeidsminister Robert Eriksson
(Frp).

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I gårsdagens VG kom LO-leder Gerd Kristiansen med flengende kritikk av regjeringens forslag til endringer av arbeidsmiljøloven.

Kristiansen mener arbeidsminister Robert Erikssons forslag bringer det norske folk 100 år tilbake i tid – og at arbeidstakere igjen vil «stå med lua i hånden».

- Jeg synes at reaksjonen og retorikken kommer ut av proporsjoner. Det er en svartmaling som ikke står i stil overhodet. Det er synd, for vår dialog bør handle om å sørge for at vi får dette til å virke etter intensjonen, sier administrerende direktør Kristin Skogen Lund i NHO til VG.

- Skremselspropaganda

I forslaget som nå er ute på høring vil regjeringen gi en generell adgang til midlertidig ansettelse i inntil 12 måneder. LO-leder Gerd Kristiansen viser til at endringer i svensk arbeidslivslovgivning har ført til flere midlertidige jobber.

- Jeg opplever at regjeringen har tatt høyde for de internasjonale erfaringene. Og de innfører begrensninger, blant annet med karantenetid, for å hindre at du ikke bare kan rullere på midlertidige. Forslaget er ikke det samme som i Sverige, og da blir dette bare skremselspropaganda, sier Kristin Skogen Lund.

- Har ikke Kristiansen et poeng når hun sier at gravide kvinner i midlertidige stillinger vil slite med å få fast jobb?

- I beste fall har hun kanskje et kvart poeng. Slik bedriftene og arbeidsmarkedet er blitt, sloss de om den gode arbeidskraften. Og de vil ikke nøle med å ansette en meget dyktig kvinne. Gravid eller ikke, sier NHO-sjefen.

Avviser mer midlertidighet

Kristin Skogen Lund mener verken arbeidsgivere eller regjeringen ønsker færre fast ansatte.

- Midlertidig ansettelser vil sannsynligvis føre til enda flere fast ansatte. Hovedregelen er fast ansettelse, og arbeidstakerne er vår viktigste ressurs, sier Skogen Lund.

Forslagene om å utvide arbeidsgivers rett til å pålegge overtids- og søndagsarbeid har også utløst reaksjoner.

Kristin Skogen Lund sier det er ingen arbeidsgivere som ønsker å legge opp til mest mulig søndagsarbeid og overtid.

- Det er ikke slik at norske arbeidsgivere er noen kyniske utbyttere som ønsker å pålegge kjelkete arbeidstid, sier Skogen Lund.

Fratar LO makt

Arbeidsministeren vil også gi Arbeidstilsynet videre fullmakter til å godkjenne alternative turnuser, samt adgang til å overprøve et nei fra LO.

- Vi retter opp en ubalanse som har gått i arbeidstakers favør ved at de har hatt vetorett. Det er en ubalanse i trepartssamarbeidet, sier Skogen Lund.

– Vi går ikke 100 år tilbake i tid, som LO-lederen mener?

– Nei. Vi mener det er en riktig og nødvendig oppdatering av arbeidsmiljøloven. Vi går fremover – ikke bakover. Man kan ikke vedta å etablere arbeidsplasser i privat sektor. Nå øker vi mulighetene for å danne flere arbeidsplasser, sier Kristin Skogen Lund.

- Bagatelliserer

- Dette har arbeidsgiversiden ønsket seg lenge. Hun (Kristin Skogen Lund) prøver å bagatellisere konsekvensene av endringene, men sannheten er at samlet sett vil dette endre norsk arbeidsliv fundamentalt, sier LO-leder Gerd Kristiansen til VG.

- Midlertidige ansettelser gir først og fremst økt makt til arbeidsgiverne, som kan kvitte seg med ansatte uten noen saklig grunn. Når alle kan ansettes midlertidig, sier det seg selv at arbeidsgivere vil bruke det mer enn i dag, sier Kristiansen.

Og legger til:

– Vi sier ikke at arbeidsgivere er slemme, vi sier at de kommer til å bruke det regelverket som finnes. Og vi skremmer ikke, vi viser til fakta om hvordan tilsvarende regler har virket i vårt naboland, sier LO-lederen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder