TENTE PÅ SEG SELV: En afghansk mor våker over sin 20-årige datter, som har brannskader over 85 prosent av kroppen etter å ha tent på seg selv.  Den unge kvinnen på dette bildet fra 2009, hadde blitt tvunget til å gifte seg med en eldre mann.

TENTE PÅ SEG SELV: En afghansk mor våker over sin 20-årige datter, som har brannskader over 85 prosent av kroppen etter å ha tent på seg selv. Den unge kvinnen på dette bildet fra 2009, hadde blitt tvunget til å gifte seg med en eldre mann. Foto:Behrouz Mehri,AFP

Shilan-saken: Frykter at drap skjules som selvmord

Årlig tar flere hundre kurdiske kvinner livet sitt ved å sette fyr på seg selv. Både forskere og politi frykter at mange av dem i virkeligheten blir drept.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– En brann fjerner effektivt svært mange spor og bevis, i tillegg til eventuelle skader på kvinnens kropp, sier den britiske kriminologen Joanne Payton, som har forsket på kurdiske kvinners selvmord ved selvpåtenning.

Politiet i Bergen etterforsker fremdeles hva som skjedde da den norskkurdiske menneskerettighetsforkjemperen Shilan Shorsh (39) døde i en brann i Bergen 18. mai 2013. Politiet konkluderte først med selvmord, men åpnet saken på nytt etter VG Helgs reportasje om saken 25. oktober i år.

DØDE I BRANN: Shilan Shorsh (39) mistet livet i en brann i sin egen leilighet i Bergen 18. mai 2013. I oktober i år ble etterforskningen i saken tatt opp igjen, etter at politiet først hadde konkludert med at det var et selvmord. Foto:Privat,PRIVAT

Fredag skrev VG at Årets kvinne i Storbritannia, menneskerettighetsaktivisten Diana Nammi, mener det er viktig at norsk politi klarer å finne ut om Shilan Shorsh’ død var drap eller selvmord.

– Dominerende mannskultur

Å brenne seg til døde er en utbredt selvmordsmetode blant kvinner i et belte som strekker seg gjennom Midtøsten og Asia, fra Egypt til Sri Lanka. Men ingen steder brenner flere kvinner enn i de kurdiske områdene, særlig i Nord-Irak.

– Bare de første seks månedene av 2012 ble det registrert 380 tilfeller av kvinner som tente på seg selv i de kurdiske områdene av Irak. Det reelle antallet er trolig høyere, forteller Joanne Payton, som underviser ved universitetet i Cardiff.

– Dette er områder med en svært dominerende mannskultur. De senere årene har det vært økt fokus på at det store antallet slike branner også kan omfatte æresdrap.

– Hvorfor er selvantenning så utbredt blant kurdiske kvinner?

– Det er flere grunner. Selvantenning har et symbolsk uttrykk av protest og demonstrasjon, i tillegg til at ilden tradisjonelt har et slags poetisk uttrykk. I tillegg er det vanlig å finne parafin og flytende brennstoff i de fleste hjem, som alternativ til en varierende strømforsyning.

– Hvilke kvinner er det som brenner seg til døde?

– De fleste er svært unge, rundt 20 år, som kommer fra landsbygda i områder preget av gamle tradisjoner og skikker. Ofte er de også mer religiøse enn gjennomsnittet.

Sammen med sin irakiske kollega, dr. Izaddin Rasool, intervjuet Payton ett hundre kvinner som hadde overlevd slike selvmordsforsøk.

– Mange fortalte at de gjorde det for å unnslippe tvangsekteskap, som en protest mot familien, eller i frustrasjon over manglende selvbestemmelse.

FORSKER PÅ SELVMORD: Joanne Payton har forsket på det store antallet kurdiske kvinner som brenner seg til døde. Foto:Privat,

Etterforskes som drap

– Bekymringen for at disse tallene skjuler rene drap, er økt. I Irak er det nå blitt rutine at slike selvmord skal etterforskes som mulige drap. Det er påfallende at mange disputter i familien ender med et selvmord som ødelegger kvinnens kropp. Det er også påfallende når noen kvinner etterlater seg brev hvor det står at «Dette er ikke et drap, jeg har selv valgt å dø, min familie er uten skyld».

Grunnen til at slike mulige drap ikke blir avslørt, er ifølge Payton at dette er svært vanskelig å bevise.

– Når alle i familien i tillegg forteller at den døde kvinnen var deprimert eller hadde store problemer, får man av og til mistanke om at man står overfor en sammensvergelse, sier Payton.

– Har kurdiske kvinner tatt med seg denne selvmordsskikken til Vesten?

– Nei, å brenne seg til døde er svært uvanlig i Vesten. I de tilfellene vi kjenner til, er det oftest menn med psykisk sykdom, sier Payton.

Etter at etterforskningen i Shilan-saken ble gjenopptatt, har politiet i Bergen avhørt flere vitner og blant annet gransket innholdet i Shilan Shorsh’arkivskap.

Bistandsadvokat

Mette Yvonne Larsen som er Shorsh-familiens bistandsadvokat, uttalte til Bergens Tidende at familien vurderer om de skal be en privat etterforsker om hjelp.

– Vi har ingen kommentar til dette. Vi gjør vår jobb, og så må familien avgjøre hva de vil. Men jeg har forståelse for at de ønsker et svar, sier politistasjonssjef Tore Salvesen til VG.

ETTERFORSKER: Stasjonssjef Tore Salvesen ved Bergen vest politistasjon kan ikke si hvor lang tid etterforskningen av Shilan Shorsh' død vil ta. Foto:Annemor Larsen,VGDen britiske etterforskeren Palbinder Singh, som har lang erfaring med æresrelatert vold, uttalte til VG i forrige uke at dødsfall i innvandrermiljøer kan være vanskeligere å etterforske enn andre drapssaker.

Den 39-årige SV-politikeren Shilan Shorsh ble funnet død i sengen i sin egen leilighet. Politiet konstaterte raskt at brannen ikke kunne skyldes en ulykke. Etter et halvt år konkluderte politiet med at Shorsh' død var et selvmord, og henla saken. I oktober i år ble den gjenåpnet.

– Hvilken ekspertise har politiet i Bergen for å jobbe med saker hvor offerets kulturelle bakgrunn kan være relevant for etterforskningen?

– På generelt grunnlag kan jeg si at politiet har ulik kompetanse innenfor dette området, og vi innhenter kompetanse der det er nødvendig. Vi har også en del ansatte med annen bakgrunn enn norsk, og den erfaringen de måtte ha benytter vi oss av.

Uklart når ferdige

Salvesen vil ikke anslå hvor lang tid politiet kommer til å bruke på etterforskningen.

– Det kommer blant annet an på hva bistandsadvokaten ønsker. Vi bruker den tiden vi trenger, sier han.

BISTANDSADVOKAT: Mette Yvonne Larsen bistår familien til den avdøde SV-politikeren Shilan Shorsh. Foto:Roger Neumann,VG

– Jeg har allerede fått flere henvendelser fra personer som har interessant informasjon å komme med. Dessuten har jeg takket ja til en invitasjon fra politiet om et møte – det håper jeg vil finne sted i nærmeste fremtid. Jeg har også god dialog med mine klienter. Politiet avventer nå mine utspill og de kommer om kort tid, skriver Larsen i en e-post til VG.

Se videoen om Shilan Shorsh’ død.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder