Mulig løsning: 2500 flyktninger hvert år i fire år

INGEN ENIGHET: For fjerde gang var det fredag morgen forhandlinger om hvor mange syriske flyktninger Norge skal ta imot, uten at man ble enige. Fra venstre: Marit Arnstad (Sp) Jonas Gahr Støre (Ap), Rasmus Hansson (MDG) Trond Helleland(H) og Tom Harald Nesvik (Frp). Foto:Cornelius Poppe,NTB scanpix

Syria-krangelen: Disse byene sier ja til flere flyktninger

Venstre mener at Høyre- og Frp-styrte byers ja til flere Syria-flyktninger, bør overbevise regjeringen om at det er mulig å hente flere allerede i år.

Artikkelen er over fire år gammel

Fredag morgen ble forhandlingene i sagaen om hvorvidt Norge skal ta imot 5.000 syriske flyktninger i år og ytterligere 5.000 til neste år gjenopptatt.

– Vi har lagt fram en skisse til en løsning fra regeringen, som de andre partene nå skal vurdere, og så fortsetter forhandlingene i neste uke, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

Ingen av deltagerne i forhandlingene vil gå inn på hva skissen innebærer eller hvilke motkrav de stiller, men VG vet at regjeringen i utgangspunktet mener at Norge bør vente til neste år med å ta imot flere flyktninger.

Fra sentrale kilder i flere partier får VG forklart at en mulig løsning som skisseres er at man i år øker fra vedtaket om 2.100 flyktninger til 2.500, og samtidig forplikter seg til 2.500 de neste tre årene etter det.

Bruker storbyer som eksempel

Hovedargumentet fra regjeringen for å vente er at kommunene ikke har kapasitet til å ta imot flere flyktninger nå. Men det argumentet kjøpes ikke av opposisjonen etter at flere storbyer har sagt ja til å ta imot flyktninger fra Syria.

Venstre vil bruke disse byenes ja til å påvirke regjeringen, og påpeker at både Høyre og Frp har sagt ja til flere flyktninger lokalt:

– Vi er glade for at kommuner som Oslo, Stavanger, Tromsø og Eid hvor Venstre sitter i posisjon har gått foran og vil ta imot og bosette vesentlig flere flyktninger. Vi er også glad for at Frp både i Bergen, Tromsø og Sandnes har vist vilje til å ta imot flere flyktninger fra Syria, sier parlamentarisk leder i Venstre, Ola Elvestuen.

Regjeringen påpeker også at flyktninger fra Syria må få fulle rettigheter til bosettingskommune og integreringstiltak. Flere partier, deriblant Venstre, ønsker at man ser på mer fleksible løsninger, som midlertidige oppholdstillatelser.

Venstre vil også be om at man kartlegger tomme statlige bygg som kan fungere som midlertidige asylmottak for flyktninger. De ber også om at UDI iverksetter hurtigbehandling av asylsøkere fra Syria som kommer til Norge på egen hånd.

Ap og SV: Bruk skolebygg

Både Ap og SV ønsker også å utrede midlertidige løsninger for bosetting og integrering, deriblant å ta i bruk skolebygg til å huse syriske flyktninger i en overgangsfase.

SV er det eneste partiet som står hardt på at man skal holde løftet om 10.000 flyktninger over to år er SV:

– Vi forholder oss fortsatt til at det er et flertall på Stortinget for 10.000 flyktninger, og forventer at det er andre partier som vil bruke dette flertallet, sier SV-leder Audun Lysbakken til VG.

VIL HA BRED ENIGHET: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Høyres Trond Helleland snakker med pressen etter et møte om Syria-flyktninger i statsrådssalen på Stortinget 19. mai. Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

Men til tross for at et flertall på Stortinget har landsmøtevedtak på at Norge skal ta imot 10.000 flyktninger fra den blodige krigen i Syria, vil ikke Arbeiderpartiet bruke flertallet til å trumfe gjennom at det faktisk blir et slikt vedtak i Stortinget - slik VG skrev allerede i slutten av april.

VG har også omtalt hvordan regjeringen har satt hardt mot hardt ved å planlegge å avvise kravet fra opposisjonen.

Null flyktninger godtas ikke

Torsdag kveld meldte NTB om at regjeringen i sin skisse ikke vil ta imot flere flyktninger i år. I stedet vil det bli angitt hvordan Norge kan ta imot flere Syria-flyktninger i 2016 og årene som følger. Disse detaljene ville ikke Helleland gå inn på fredag morgen.

VG vet at partiledelsen i både Ap, KrF og Venstre, de tre partiene som i praksis sitter med nøkkelen, krever at et visst antall flyktninger må få komme allerede i år.

– Det er et klart flertall på Stortinget som mener Norge bør ta i mot flere flyktninger, som en del av vårt bidrag for å avhjelpe den ekstraordinære situasjonen i og ved Syria, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG fredag morgen, og viser til at han har fått et like klart mandat fra sitt eget landsmøte.

Venstre ønsker også at Norge både må bidra mer i nærområdene og å ta imot flere kvoteflyktninger allerede i år:

KLARE KRAV: Fungerende parlamentarisk leder i Venstre, Ola Elvestuen, vil ikke tallfeste hvor mange Syria-flyktninger som bør få komme i år, men å vente til 2016, slik regjeringen vil, er ikke akseptabelt for partiet. Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

– Vi må se på situasjonen i Syria, der et utgangspunkt er at det også er viktig at Norge tar imot kvoteflyktninger for å hjelpe, sier Venstres Ola Elvestuen til VG fredag morgen.

Halvparten av folket vil ha 10.000 Syria-flyktninger

Omtrent halvparten av befolkningen, 47 prosent, sier ja til å ta imot 10.000 flyktninger fra Syria i løpet av to år. 44 prosent sier nei, viser en måling som Ipsos-MMI har gjennomført for Dagbladet.

Norges innbyggere er dermed delt i synet på forslaget om å ta imot 10.000 flyktninger fra Syria de neste to årene.

Det var Sosialistisk Venstreparti som først lanserte forslaget. Arbeiderpartiet vedtok deretter på sitt landsmøte å ta imot 10.000 flyktninger, og siden da har debatten rast.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder