ADVARER UNGE OG KVINNER: LO-leder Gerd Kristiansen tror gravide kvinner i midlertidig stilling vil slite med å få fast jobb hvis regjeringens forslag vedtas. Foto:Nils Bjåland,

«Jeg er så inderlig provosert og forbanna over det han der Eriksson foreslår»

LO-leder Gerd Kristiansen går til frontalangrep på arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp).

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Hun har gått gjennom forslagene fra arbeids- og sosialminister Robert Eriksson til endringer i arbeidsmiljøloven. Statsråden vil blant annet øke tilgangen til å bruke midlertidig ansatte. Det får LO-sjefen til å steile:

– Jeg er så inderlig provosert og forbanna over det han der Eriksson foreslår. Det er ei løsarbeiderpakke han lager. Dette vil spesielt gå utover de unge. De unge må våkne, sier hun.

– Virkeligheten er at de i fremtiden vil kunne få store problemer med å få fast jobb. Se for deg en ung kvinne i midlertidig stilling som går til sjefen og sier hun er gravid. Tror du hun går dit med hjertet i halsen? Ja. Tror du hun får fast jobb etter Eriksson? Nei! tordner Kristiansen.

100 år tilbake

Hun sier hun vet slik diskriminering ikke er lov og kan stanses, men at mange dessverre omgår problemet ved å konstruere andre årsaker til at gravide ikke får jobb.

LO-Gerd sier at Erikssons politikk bringer det norske folk 100 år tilbake i tid.

– Ja, for hundre år siden var det arbeidsgiverne som bestemte det meste. Norske arbeidere måtte stå dukknakket foran sjefen og ta det som kom. Opp gjennom de siste 100 årene har vi kjempet for å bygge opp rettigheter, tariffavtaler og ikke minst arbeidsmiljøloven, som gjør at det er blitt en balanse mellom arbeidsgiver og arbeidstager. Nå vil Eriksson ta oss tilbake i tid. Eriksson vil gjøre at nordmenn igjen må stå med lua i hånden, sier LO-lederen.

Skaper usikkerhet

– Vi har gått gjennom Erikssons forslag til endringer. Dette er ikke små justeringer av loven, som han sier, men dramatiske endringer, som vil ta frihet og trygghet fra folk.

Hun trekker spesielt frem forslaget om å tillate arbeidsgiverne å la folk gå mellom ni måneder og ett år i midlertidige stillinger.

– Vi ser konsekvensene av en slik politikk i Sverige. I Norge er andelen på midlertidige stillinger åtte prosent, i Sverige har den steget til 18 prosent – i kommunal sektor i Sverige er den oppe i 31 prosent. Det vil gi store problemer med å få folk til helsesektoren. Hvem vil søke seg til midlertidighet? spør hun.

– Mange mener det er behov for litt mer fleksibilitet?

– Det du får er et system hvor arbeidsgiverne får mer makt. Og jeg tror dette kan føre til lavere produktivitet og omstilling, fordi de som har fast jobb, vil kvie seg for å skifte jobb. I Sverige er blir stadig flere nye jobber midlertidige. Det skaper en usikkerhet som vi ikke vil ha her i landet.

Eriksson: Oppsiktsvekkende

– Det er oppsiktsvekkende at LO-lederen bruker retorikk som tilhører 30-tallet. For 100 år siden var det 12 timers arbeidsdag og lov med barnearbeid, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson.

– Poenget med å myke opp reglene med midlertidige stillinger, er for å få flere inn i arbeidslivet; mange står i dag utenfor og med flere midlertidige stillinger vil flere komme inn, sier han.

– Hun viser til gravide som ikke vil få fast jobb?

– Vi har klare regler som skal hindre slik diskriminering og det vil også gjelde i fremtiden. Når det gjelder overtid, vil jeg bare si at LO-lederen vil bidra til mer innleie, hvis hun nekter å la sine folk få jobbe litt mer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder