Forsker: IS påberoper seg å representere alle muslimer

Politiet: Beredskapen vil bli holdt på et normalt nivå

VENTER MANGE: På gruppens Facebook-side har over 2.500 mennesker sagt at de kommer. Talsperson for demonstrasjonen, Yousuf Gilani, sier det er gledelig at så mange nå velger å delta. Foto:Henning Carr Ekroll,

Venter tusener i demo mot IS og Profetens Ummah

– Profetens Ummah har fått lov til å snakke altfor lenge, sier talsperson for demonstrasjonen, Yousuf Gilani. Nå oppfordrer statsminister Erna Solberg mannen i gata til å delta på demonstrasjonen.

 • Camilla Bergland

Artikkelen er over fem år gammel

– Det er veldig viktig å ta sterkt avstand til Profetens Ummah, og IS' handlinger. De har fått lov til å snakke alt forlenge uten at noen har tatt til motmæle. Det at vanlige muslimske gutter og jenter nå reagerer, viser at dette har gått altfor lang, sier Venstre-politiker, og talsperson for demonstrasjonen, Yousuf Gilani.

Demonstrasjonen er arrangert av en gruppe norskmuslimer på tvers av etnisitet og bakgrunn, og støttes nå av flere politiske partier og organisasjoner. Tidligere utenriksminister, Jonas Gahr Støre, samt tidligere kulturminister Hadia Tajik er også ventet.

VGTV SENDER LIVE FRA DEMONSTRASJONEN KLOKKEN 16.30

Faten Mahdi Al-Hussaini er en av initiativtagerne til demonstrasjonen. Hun er lei av å bli oppfattet på samme måte som IS og deres tilhengere i Norge bare fordi hun er muslim, og håper demonstrasjonen kan bidra til å fjerne noe av fordommene Nordmenn har til muslimer.

- Det er utrolig viktig at den norske muslimen nå står frem og sier klart ifra at vi ikke støtter slike hatefulle handlinger og ytringer. Vi er lei av å bli oppfattet på samme måte som dem, for vi deler ikke samme ideologi som IS og deres tilhengere, sier hun.

Det som først begynte som en demonstrasjon mot terrororganisasjonen IS (Tidligere ISIL), har nå spredd seg til å bli en massiv demonstrasjon mot IS` handlinger i Syria og Irak, samt ekstremisten, Ubaydullah Hussain, uttalelser til VG i forrige uke.

I TV-intervju med VG sa talsmannen for Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, at hans mål er å endre det norske samfunnet etter modell fra den såkalte islamske staten (IS) i Syria og Irak.

Tar sterkt avstand

Rådet for det irakiske samfunnet i Norge valgte etter uttalelsene og anmelde Hussain for hans oppfordring til terror.

Og uttalelsene har satt sinnet i kok hos mange.

– IS oppfordrer til vold og terrorisme. De halshugger små barn og voldtar kvinner, og de sier de gjør det i religionens navn. Når Profetens Ummah støtter disse handlingene må vi reager. Dette har ingenting med religion å gjøre. De oppfordrer til terror, og vi aksepterer ikke at de skal komme til vårt Norge, og truer befolkningen. Det er mange ungdommer som befinner seg i en gråsone, og vi vil vise dem og andre at det finnes norskmuslimer som tar sterkt avstand fra det oppgulpet Profetens Ummah kommer med, sier Gilani til VG.

HISTORISK: Abid Raja (V) skal holde appell under demonstrasjonen, og mener den er et historisk vendepunkt. Foto:Espen Braata,VG

– Må stå sammen

Også statsminister Erna Solberg reagerer.

– Norge er tuftet på demokrati og ytringsfrihet. Ekstreme ideer skal ikke få grobunn hos oss. Da må vi stå sammen og hegne om våre verdier, skriver Solberg på sin offisielle Facebook-side.

Hun oppfordrer alle til å møte på Grønland Torg i Oslo kl. 17.00 for å delta på demonstrasjonen.

Historisk vedepunkt

Det er historisk når alle religioner og partier samler seg i demonstrasjonen mot muslimske ekstremister, men også et vendepunkt når det er muslimer selv som tar initiativet mener Abid Raja (V).

– Det er et stort sunnhetstegn at initiativet ikke kommer fra oss politikere, men at det vrengte seg i magen til vanlige muslimer i Norge når man så IS på TV og Profetens Ummah på VGTV. Tre unge jenter gikk foran, grep øyeblikket og skapte vendepunktet Norge har ventet på, sier Raja til NTB.

Han skal selv være blant de 16 appellantene som skal tale foran Stortinget. Både statsminister Erna Solberg (H), Ap-leder Jonas Gahr Støre, fungerende biskop i Oslo, Anne-May Grasaas og generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge er blant appellantene, skriver nyhetsbyrået.

Faten har fått masse positive tilbakemelding for hennes engasjement, men én hatmelding har hun fått. Men til den sier hun følgende:

- Jeg ser på hatmeldingen som noe positivt. Den betyr at budskapet har kommet frem til alle, til og med våre fiender.

– Påberoper seg å representere alle muslimer

Anders Romarheim, forsker ved institutt for forsvarsstudier, er ikke overrasket over at så mange nå har valgt å engasjere seg.

BRUKER IKKE NAVNET: Anders Romarheim, forsker ved institutt for forsvarsstudier, velger konsekvent å bruke navnet ISIL i stedet for IS. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

– Det angår oss på en annen måte nå enn tidligere. Når flere Nordmenn reiser til Syria og Irak, får saken en annen dimensjon. Kombinert med ISIL' ekstreme brutalitet og handlinger som kan defineres som folkemord får dette Nordmenn til å reagere, sier han og legger til:

– Et navnebytte fra ISIL til IS får mange til reagere fordi gruppen påberoper seg å representere alle muslimer. Jeg velger derfor konsekvent å ikke benytte gruppens nye foretrukne navn. Ved at denne gruppen kan ta kontroll over et stort territorium, har de en større tyngde når de hevder at de har opprettet et kalifat.

Beredskapet vil bli holdt på normalt nivå

Finn Belle, operasjonsleder i Oslo politidistrikt, setter ikke inn noe ekstra ressurser under dagens demonstrasjon.

- Vi har ingen grunn til å forvente at noe kommer til å skje. Det har ikke kommet inn noen motdemonstrasjoner og vi er i god dialog med arrangøren.

- Vi frykter ingen ting, og ressursene kommer til å være den samme som det pleier å være på større arrangementer, sier han.

VG/NTB

Les også

 1. Norsk-irakere anmelder Ubaydullah Hussain

  Rådet for det irakiske samfunnet i Norge anmelder Ubaydullah Hussain, talsperson for Profetens Ummah, for oppfordring…
 2. De er ekstremistenes gisler

  Flere titalls utlendinger er forsvunnet i Nord-Irak og Syria – og…
 3. De giftige ekstremistene

  Litt fortvilet, litt forvirret og litt overveldet har vi norske muslimer sittet og sett på at mange av våre barn og unge…
 4. Humanitær krise på trappene i den irakiske byen Amerli: FN frykter massakre i IS-beleiret by

  Lansbybefolkningen mener verden har snudd ryggen til dem.

Mer om

 1. Irak
 2. Islam i Norge

Flere artikler

 1. Stor støtte til Faten (19) etter appell mot IS-terroristene: – Svarte på støttemeldinger til klokken fire i natt

 2. - Dere følger ikke islam. Dere følger djevelen!

 3. Norske muslimer raser mot Hussain

 4. Pluss content

  19-årige Faten med kveldens sterkeste IS-appell:  «Dere følger djevelen»

 5. Støtter IS' halshugging

 6. Kronikk: Oppgjørets time

Fra andre aviser

 1. - En historisk demonstrasjon

  Fædrelandsvennen
 2. Solberg: - Denne kampen kan vi bare vinne sammen

  Fædrelandsvennen
 3. Kraftfullt oppgjør med ekstremisme i Oslo

  Fædrelandsvennen
 4. Ubaydullah Hussain reagerer på demonstrasjon

  Fædrelandsvennen
 5. Solberg: - Viktig signal fra norske muslimer

  Aftenposten
 6. Overveldende støtte etter demonstrasjonen

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder