FUNNET: Den svarte boksen med påskriften «Voice recorder» er egentlig farget oransje, og ble funnet lørdag formiddag. Foto: LESERBILDE/AFTONBLADET

Hercules-flyets svarte boks funnet ved Kebnekaise

(VG Nett) Lørdag fant det svenske forsvaret én av to svarte bokser fra det norske Hercules-flyet som styrtet ved Kebnekaise i mars.

 • Bjørn-Martin Nordby
 • Jorid Nordmelan
 • Daniel Ramberg

Artikkelen er over syv år gammel

Det skriver den svenske avisen Aftonbladet.

Det norske militærflyet av typen C-130J Hercules, kalt «Siv», forsvant sporløst over fjellområdet Kebnekaise i Nord-Sverige 15. mars, før det ble funnet av letemannskaper nesten to døgn senere. Fem norske offiserer omkom i ulykken.

Årsaken til ulykken har siden vært et mysterium. Derfor har det i nesten et halvt år vært et håp om å finne de svarte boksene for å få mer informasjon om hva som skjedde i minuttene og sekundene før flyet styrtet.

«Voice recorder»

Det var lørdag formiddag at det svenske forsvarets jegerbataljon fant den ene av de to svarte boksene til Hercules-flyet.

- Jeg så noe farget oransje som stakk opp av snøen. Det var helt tilfeldig, sier fjellfører Carl-Johan Olofsson til Aftonbladet.

Han forteller at boksen ble funnet kun 100 meter fra ulykkesstedet. Fra før har over to tonn vrakdeler blitt funnet, noe som utgjør rundt fem prosent av det 40 tonn tunge flyet.

- Da jeg gravde den frem så jeg umiddelbart at vi hadde funnet riktig, det står voice recorder på enheten, sier Olafsson til Aftonbladet.

Artikkelen fortsetter under bildet

ULENDT: Med klatreutstyr tok marinejegerne seg opp i havariområdet, hvor de fant denne delen av C-130J Hercules Siv fra Luftforsvaret i slutten av mars. Foto: MJK/NTB scanpix

- Svært oppløftende

Overfor VG Nett bekrefter leder Per-Egil Rygg i den norske havarikommisjonen for Hercules-ulykken at taleregistratoren er funnet.

- Det er svært oppløftende for oss som driver med etterforskningen av ulykken. Den vil forhåpentligvis i større grad bekrefte det vi allerede har av informasjon, og sånn sett gjøre at vi kan fastslå hva som skjedde før ulykken inntraff med større grad av sikkerhet, sier Rygg til VG Nett.

Taleregistratoren vil gi havarikommisjonen svar på hva som ble kommunisert i cockpit, og gi dem informasjon om situasjonen underveis på flyturen.

- Det var den viktigste boksen av de to å finne på dette stadiet av etterforskningen. Ferdskriveren, som vi ikke har funnet ennå, gir mer informasjon om flyets ferd, men det er detaljer som vi allerede har mye av, sier Rygg.

Søket gjennopptatt

OMFATTENDE: Letingen etter vrakrester pågikk i uker etter ulykken, og var svært krevende på grunn av det ulendte terrenget. Foto: ROGER VIKSTRÖM / VG

Den siste uken har jegerbataljonen, politiet og den svenske havarikommisjonen lett i området hvor flyet krasjet. Søket er et samarbeid mellom svenske og norske mannskaper, og mellom 25 og 30 personer skal delta i letingen.

Store snømengder gjorde at søket måtte utsettes i juni, men bedrede værforhold gjorde at søket kunne gjennopptas.

- Selv om vi har funnet taleregistratoren vil vi fortsette arbeidet som er planlagt ved Kebnekaise. Det er en del andre ting vi leter etter, i tillegg til ferdskriveren.

- Hvilke ting?

- Vi ønsker jo å rydde opp og lokalisere eventuelle farlige gjenstander, som eksplosiver og små ladninger. Vi har funnet en del allerede, men vi håper å finne mer, sier Rygg.

Han forteller at også nødpeilesenderen, som tidligere er blitt funnet, også skal analyseres. Havarikommisjonen ønsker å finne svar på hvorfor denne ikke sendte ut signaler etter at flyet styrtet, slik den skal gjøre ved et havari. Det førte til at det tok lang tid å lokalisere det styrtede flyet.

Kan gi svar

Den svarte boksen skal nå sendes til analyse i Storbritannia for å få ut datainformasjonen.

- De kommer til å hjelpe oss med å lese ut dataene. Etter noen uker kommer vi til å få de første resultatene, sier Aqne Widholm, som er etterforsker ved Statens haverikommission i Sverige.

Rygg i den norske havarikommisjonen forteller at taleregistratoren antakelig vil sendes til Storbritannia i uke 34. Han anslår at de første svarene vil foreligge tidlig i september, med et forbehold om kapasiteten ved laboratoriet i Storbritannia.

Les også

 1. Gjenopptar søket etter flydeler på Kebnekaise

  (VG Nett) Svensk politi gjenopptar denne uken letingen etter flydeler fra Hercules-styrten i mars.
 2. Fortsatt håp om å finne flydeler på Kebnekaise

  Havarikommisjonen håper å finne taleregistratoren til Hercules-flyet som styrtet 15.
 3. Norge får nytt Hercules-fly i september

  Forsvaret får allerede i september levert et nytt Hercules-fly til erstatning for det som gikk tapt i ulykken ved…
 4. De omkomne i Hercules-ulykken fløyet hjem

  Bårene til de fem omkomne etter Hercules-ulykken ble fredag fløyet hjem til Norge.
 5. Omkom i Hercules-ulykken: Ståles siste reise

  Hercules-maskinen han fløy best av alle, styrtet under militærøvelsen «Cold Respons».
 6. Hercules-flyet fikk klarsignal til å fly lavere enn Kebnekaise

  FORSVARSDEPARTEMENTET (VG Nett) Flytårnet i Kiruna ga beskjed om at Hercules-flyet kunne fly lavere enn toppen av…
 7. Dette er det siste livstegnet fra «Siv»

  (VG Nett) Et spørsmål om været, og tillatelse til å starte innflygingen mot Kiruna flyplass.

Mer om

 1. Hercules-ulykken
 2. Luftfart
 3. Sverige

Flere artikler

 1. Denne boksen kan gi svar etter Hercules-ulykken

 2. Avslutter søket etter Hercules-flyets svarte boks

 3. I dag blir Hercules-rapporten lagt frem: Kebnekaise-pårørende: - En lettelse

 4. Gjenopptar søket etter flydeler på Kebnekaise

 5. Norge får nytt Hercules-fly i september

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder