Ap-landsmøtet: AUF-leder: Jubler for flyktningseier

AUFs leder Mani Hussaini (26) opplevde sin hittil største seier som politiker da Ap-leder Jonas Gahr Støre gikk inn for å ta imot 10.000 syriske flyktninger innen 2017.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

En time ut i landsmøtet fikk han den nyheten han hadde håpet på, bare dager etter at han hadde gått ut i VG og krevd at man tok imot 5.000 flyktninger fra Syria og la om til en «mer solidarisk» asyl- og innvandringspolitikk.

– Det er sånn politikk dannes i Norges største politiske verksted. Vår seier en time ut i landsmøtet er helt fantastisk, jubler Hussaini, som selv kom til Norge som flyktning fra Syria som barn.

Bakgrunn: Han ble valgt til ny AUF-leder etter Eskil Pedersen i fjor.

– Dette er et viktig bidrag til å løse den største humane krisen siden andre verdenskrig. Her viser Støre viktig lederskap. Det er gledelig å se at Ap nå gjør dette. Men vi sitter ikke i regjering, derfor håper vi at vi kan få med Venstre og KrF i tillegg til Sp og SV for å danne et flertall for dette, sier Hussaini til VG like etter Støres landsmøtetale torsdag.

Han mener regjeringen «dessverre synes mer synd på seg selv enn det som skjer i Syria». Og har ingen håp om like stor vilje til å motta syriske flyktninger fra Høyre og Frp som det Ap-lederen kommuniserte i sin største nyhet i landsmøtettalen sin.

Har syrisk bakgrunn

– Du er selv flyktning fra Syria. Hva tenker du om grusomhetene der? Har du noe håp om fredelig løsning?

– Definitivt. Målet vårt er å bidra til fred. Alle mennesker er født frie. Det folkelige opprøret må vinne – for å få frihet, mulighet til å ta utdanning – og bli et demokrati igjen, svarer AUF-lederen.

– Hva tenker dere norsk-syrere om bildene vi får se fra IS-kontrollerte områder i deres gamle hjemland?

– Vi og alle andre nordmenn føler maktesløshet, men vi kan faktisk bidra med å samle penger, klær, ta i mot flyktniger og aldri gi opp håpet. Hvis slutter å håpe på fred, da mister vi troen på menneskeheten.

Giske: Ikke generell oppmykning

Påtroppende nestleder Trond Giske sier til VG at tiltaket for de syriske kvoteflyktningene ikke er en generell oppmykning, og at Ap fortsatt skal ha en «konsekvent og forutsigbar» politikk.

– Dette er ikke en generell oppmykning av vår politikk, det er bred enighet om en streng, men rettferdig asyl- og innvandringspolitikk. Men dette er en større innsats for å hjelpe personer i akutt nød, sier Giske.

– Som ett av verdens rikeste land kan Norge rekke ut en hånd til flyktningene fra grusomhetene i Syria. Nabolandene i regionen tar imot hundretusenvis av flyktninger derfra, og Norge bør kunne ta imot 5000 i år og 5000 neste år, fortsetter Giske.

Hyllet Støres tale

For øvrig var Giske nesten like begeistret som AUF-lederen for Jonas Gahr Støres landsmøtetale. Han mener Støre beviste at han ikke på noen måte kan kalles en uklar og ordrik politiker etter landsmøtetalen torsdag.

– Han ga kritikerne et veldig kontant svar i dag. Jeg tror knapt noen av partilederne våre tidligere har holdt landsmøtetaler med så konkret innhold og så spesifikke tiltak. Han ga noen få spark til Solberg-regjeringen, men det meste av talen inneholdt konkret, egen politkk på flere av våre viktigste områder, sa Trond Giske til VG like etter landsmøtetalen.

Giske, som selv er en erfaren Ap-politiker og tidligere statsråd med erfaring fra mange landsmøter, var svært imponert over den nye Ap-lederens første ordinære landsmøtetale.

– Veldig bra tale, han var så utrolig konkret og sa mye om hva partiet skal gjøre, blant annet for å få en bedre skole, bedre skolehelsetjeneste og flere kvoteflyktninger. Med denne talen ga han veldig med energi til alle som skal ut i valgkampen, sier Giske til VG.

Optimistisk

Trønderen som blir valgt inn i Ap-ledelsen som ny nestleder sammen med Hadia Tajik kommende helg, var lenge sett på som hovedutfordrer til Støre om den ledige Ap-tronen etter Jens Stoltenberg.

Men det er nå historie, og Giske levner liten tvil om at den virkelige lederen i partiet som fosser frem på meningsmålingene, nå er Jonas.

– Jonas sa det godt. 40 prosent er ikke en belønning, men en tillit. Vi får nå tillit til å finne løsninger til en god skole, et trygt fellesskap, - å ikke selge ut statlige selskaper - rett og slett til å gjøre ting på den norske måten. Det er den tillitien vi nå får, sier Giske.

Han er optimistisk, og føler seg sikker på at Jonas blir landets neste statsminister.

– Men det er hardt arbeid som må til, poengterer Trond Giske.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder