SKEPTISK: Kiwisjef Jan Paul Bjørkøy håper Kiwis nye miljøposer kan slippe den nye plastposeavgiften.
SKEPTISK: Kiwisjef Jan Paul Bjørkøy håper Kiwis nye miljøposer kan slippe den nye plastposeavgiften. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Kiwi bekymret for egen miljøpose

Tror også prisen kan bli 3 kr pr pose

INNENRIKS

LIER (VG) Fra mars planlegger Kiwi å bytte ut alle plastposer
med miljøvennlige bioposer. Nå krever de svar om også disse posene skal få full avgift.

Publisert:

Innføringen av en ny avgift på kr. 1,50 pr bærepose kom like overraskende på Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy som på alle i og utenfor samarbeidspartiene.

Men i tillegg til å være overrasket frykter de også den nye avgiften som blir innført av Frp, Høyre, Venstre og KrF kan stoppe en utvikling de selv står i spissen for.

– Vi prøver nå ut miljøvennlige poser av 50 prosent resirkulert plast, 20 prosent biomateriale laget av skjell, og bare 30 prosent ny plast. Dette sparer miljøet, bruker mindre ressurser og gir dermed mindre CO2-utslipp, sier Bjørkøy.

Han vil heller ikke stoppe med de nye posene som nå prøves ut med gode erfaringer i en Kiwi-butikk.

Bremser miljøteknologien

– Vi håper å gå videre med poser som er enda mer miljøvennlige. Men en slik avgift også på bioposer gir ikke noe insitament til å fortsette utviklingen mot mer miljøvennlige poser, sier Bjørkøy.

Nå planlegger han å sende brev til Finansdepartementet for å få svar på om også miljøvennlige poser vil få samme avgift som vanlige papir- ogplastposer.

Kiwi kjøper i dag inn 125 millioner poser i året, og er skeptisk til argumentene som ligger bak poseavgiften.

– Undersøkelsen fra 2008 viser jo at bæreposene ikke er noe stort miljøproblem fordi de gjenbrukes i stor grad. Vårt inntrykk er at de gjenbrukes enda mer i dag, også som følge av folks miljøengasjement. Derfor kom denne avgiften like bardust på oss som alle andre, sier Bjørkøy.

Han er også usikker på om medienes bruk av en anslått posepris på 2,50 neste år er riktig. Årsaken er at de fleste avgifter av denne typen normalt også ilegges merverdiavgift (moms) på 25 prosent. Dersom det skal legges på i tillegg til avgiften kan poseprisen fort bli på tre kroner. Dersom det blir prisen vil i så fall 90 øre gå til butikken, og 2,10 kroner gå til statskassen i avgift, moms på varen og moms på avgiften gjennom Frp-leder Siv Jensens departement.

Finansdepartementet ville onsdag ettermiddag ikke svare på om også bioposene får avgift, men viser til at de skal komme tilbake til alle spørsmål om utforming og avgrensning av papir- og plastposeavgiften innen mars 2015.

Her kan du lese mer om