EKSPERTENE ADVARER: En ny undersøkelse fra Finland viser at barn som blir passet av besteforeldre har større sjanse for å bli overvektige. Foto: Microstock/NTB Scanpix

Barn blir tykkere hos bestemor

Små barn som blir passet av besteforeldrene sine kan ha en tung fremtid i vente.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Barn og unge med overvekt har økt jevnt de siste 30 årene, og i Norge lider hvert femte skolebarn av overvekt eller fedme.

Nå ser det ut som at bestemor må ta på seg noe av skylden, ifølge en fersk studie som er publisert i tidsskriftet Evolutionary Psychology.

Barn som daglig blir passet av bestemor har hele 22 prosent større risiko for å utvikle overvekt eller fedme, sammenlignet med barn som er hos dagmamma eller foreldre, ifølge den finske studien.

- Ikke overraskende, sier seksjonsoverlege Samira Lekhal, ved Senter for sykelig overvekt, seksjon for barn og unge i Helse Sør-Øst i Vestfold.

- Skal spises opp

Hun har lest studien, og mener den er relevant i kampen for å unngå overvekt blant barn i Norge. Lekhal viser spesielt til at besteforeldregenerasjonen har et helt annet forhold til kosthold.

- For dem har mangelen på mat vært en større utfordring enn begrensningen av den. Samtidig som inntaket av fett og sukker er større, skal maten som hovedregel spises opp, sier Lekhal.

Studien omfatter 9000 britiske familier med minst ett barn mellom ni måneder og tre år, som er fulgt i to år. Undersøkelsen er altså ikke gjort på skandinaviske barn, men de norske ekspertene anser den som interessant i forbindelse med besteforeldres rolle i kostholdet.

De finske forskerne har sett på sammenhengen mellom barnas omsorgsform, og risikoen for overvekt ved fylte tre år.

I studien er det tatt høyde for en rekke faktorer, som barnets fødselsvekt, sosioøkonomiske forhold og røyking under svangerskap.

Ved Senter for sykelig overvekt veileder de ofte omsorgspersoner i barnas liv, også besteforeldre som har jevnlig kontakt med barnebarna, ifølge Lekhal.

Kos til hverdags

- Erfaring viser at kosemat ofte er en del av hverdagskosten. Barna får gjerne et bredt utvalg av både kaker, is og dessert for kosens skyld, og det er en utfordring, sier hun.

Ekspertene VG har snakket med er alle tydelige på at det er mye positivt med at mange besteforeldre tilbringer mye tid med barnebarna.

Samtidig understreker de viktigheten av å ha et bevisst forhold til maten som serveres.

- Det er ofte besteforeldres privilegium å slippe og oppdra barn. Mange nyter gleden av å kunne skjemme bort barnebarna, men noen ganger kan det bli veldig feil i matveien, sier overlege Rønnaug Ødegård ved barne- og ungdomsklinikken ved St. Olavs Hospital og Senter for sykelig overvekt i Helse Midt-Norge.

Hun har ikke lest den finske studien, og mener det er viktig å være forsiktig med å overføre resultatene til norske forhold. -
- Får norske barn for mye kosemat hos besteforeldrene?

- Jeg synes i hvert fall at mange overvektige barn får det. De er ofte glade i mat i utgangspunktet, og da blir det gjerne en selvforsterkende effekt. Vi har hatt flere foreldre inne til konsultasjon, som mener at besteforeldrene utfordrer omleggingen av kostholdet til barna, sier Ødegård.

Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius, mener besteforeldre ofte kan være mindre oppmerksomme på kaloriinnholdet i maten.

- Mange er flinke til å lage mat fra bunnen av, men de tenker kanskje ikke så mye på kaloriinnholdet i "kosemat" og mellommåltider, sier hun.

Ernæringsfysiologen viser også til at barn som ikke er sammen med andre barn, ofte er mindre aktive.

- Hvis man først er ute med besteforeldrene, sitter man kanskje i vognen. Da blir det lite bevegelse, og kaloriregnskapet går ikke opp, sier hun.

- Gir mer mat

For å forklare hvorfor bestemor - og ikke bestefar - utgjør den største risikoen, viser hovedforfatter og lege Antti Tanskanen ved universitetet i Helsinki til kampen mot barnedødeligheten.

Tradisjonelt har bestemødre forsøkt å øke barns overlevelse ved å gi dem mer mat, ifølge Tanskanen.

Lekhal mener forklaringen også ligger i de tradisjonelle kjønnsrollene.

- I den generasjonen er det stort sett bestemødre som både lager og tilbyr mat. Derfor er ikke det overraskende, sier hun.

Hun understreker at det er mange fordeler ved at barna er mye sammen med besteforeldrene.

- La besteforeldre ta del i barnas hverdag, også det å lære de et sunt hverdagskosthold, sier seksjonsoverlegen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder