Høyre: Uforståelig at han ikke vil gi et klart svar

TAUS: Helseminister Jonas Gahr Støre vil ikke kommentere advarslene mot å spise oppdrettslaks, og henviser til Mattilsynet. Foto: Kristian Helgesen

Støre taus om lakseadvarselen

(VG Nett) Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen mener det er helseminister Jonas Gahr Støre som må svare om myndighetenes lakseanbefalinger. Det vil han ikke.

  • Eva-Therese Loo Grøttum
  • Bjørn Haugan
  • Marcus Husby

Artikkelen er over seks år gammel

Mens flere eksperter i VG mandag advarer barn, unge og gravide mot å spise oppdrettslaks, mener fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) at man trygt kan spise mer norsk oppdrettslaks.

Når VG konfronterer henne med sine eierinteresser i bransjen gjennom selskapet SinkaBerghansen AS, viser hun til at det ikke er hun, men helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) som er øverste ansvarlig for utarbeidelse av kostholdsråd til det norske folk.

- Jeg er da fiskeri- og kystminister og er heller da ikke ansvarlig for kostholdsrådene, det er det helseministeren som er. Så derfor går det an å ta en prat med ham for å vite hva de kostholdsrådene innebærer og hvordan de er utarbeidet, sier hun til VG mandag.

Henviser til Mattilsynet

VG tok mandag kontakt med Helsedepartementet for å få en kommentar fra helseministeren, men fikk beskjed om at han ikke ønsker å kommentere saken.

- Han ser ikke dette som en politisk sak, og henviser til Mattilsynet som er fagetaten i dette spørsmålet, opplyser hans kommunikasjonsrådgiver Kaja R. Moen.

Det skuffer Høyres stortingsrepresentant og familiepolitiske talskvinne Linda Hofstad Helleland, som tidlig mandag etterlyste klar melding fra helseministeren.

- Det synes jeg er skuffende. Jeg mener han skylder alle i den gruppen, unge, foreldre og spesielt gravide, et klart og tydelig svar. Nå er det skapt en usikkerhet, og da må han på banen. Jeg synes det er uforståelig at han ikke vil gå ut med klar beskjed, sier hun.

VIL HA SVAR: Høyres Linda Hofstad Helleland. Foto: Knut Erik Knudsen

Hun peker på at det er helsemyndighetenes ansvar å gi folk gode råd om matsikkerhet, og at Støre ofte kommenterer saker som går på hva folk bør spise for å holde seg sunne.

Hun mener han bør gi folk et tydelig svar på hva helsemyndighetene mener er riktig og trygt også i denne saken.

- Det er et problem når kun fiskeriministeren, som selv driver med oppdrett, går ut og sier at laks er kjempesunt. Hun har ikke faglig tillit. Det er ikke riktig at hun skal kommentere dette i et forbrukerperspektiv, mener Helleland.

Nettmøte: Les Helsedirektoratets svar om fisk og kosthold

Krever svar i Stortinget

Høyre vil derimot at fiskeriministeren skal svare Stortinget på hva hun gjør for å sikre at norsk oppdrettslaks er ren og sunn.

- Nå har vi fått vite at miljøgifter som kan gi større muligheter for redusert IQ og sannsynlighet for ADHD, er det klart foreldre blir livredde. Det er viktig å få en avklaring når det kommer motstridende informasjon. Vi kan ikke havne der at foreldre dropper laksen og serverer hamburger eller pølse fordi de er usikre. Det er jobbet lengre for at foreldre skal servere barna mer fisk, sier hun.

VG har konfrontert Mattilsynet med advarslene mot å spise oppdrettslaks. Mattilsynet fastholder sitt råd om at nordmenn bør spise to porsjoner fet fisk i uken.

- Vi mener at det er trygt å spise oppdrettsfisk og baserer opp på råd fra Vitenskapskomiteen for Mattrygghet om å spise fet fisk to ganger i uken. Vi mener også at det ikke er grunn til å fraråde gravide og ammende å spise laks. Når det gjelder krabbe, fiskelever og tunfisk i boks, er situasjonen en annen, og her råder vi gravide til å være tilbakeholdne med disse produktene, sier seksjonssjef i Mattilsynets sjømatseksjon, Lise Thorkildsen.

Mer om

  1. Fiskeri
  2. Helse

Flere artikler

  1. Fiskeriministeren trygg på dagens lakseanbefaling

  2. Støre bryter tausheten i laksesaken

  3. Høyre ber fiskeriministeren svare om oppdrettslaks

  4. Leger og professorer: - Ikke spis oppdrettslaks

  5. Russland frykter norsk laks er utrygg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder