Jegere ble telefonavlyttet over lengre tid

Økokrim: – Har skutt 17 eller 18 ulver til sammen

Ulvetatovering blir trolig lagt frem som bevis

TOK BILDE: Etter at ulven ble skutt på åtejakt hang hovedtiltalte ulven opp ved siden av revene han hadde skutt og tok bilde av fangsten. Like etter ble han pågrepet av politiet. Foto: Privat,

Ulvesaken i Østerdalen: Hovedtiltaltes advokat: 
– Visste ikke at han skjøt en ulv

ELVERUM (VG)  Han skjøt ulv, men trodde det var enda en rev. Nå risikerer han og fem andre jegere flere år i fengsel i den historiske ulverettssaken som starter mandag.

 • Linn K. Yttervik
 • Tor-Hartvig Bondø
 • Øyvind Nordahl Næss

Artikkelen er over fem år gammel

Da den 47-år gamle mannen var på nattlig åtejakt 14. mars i fjor, satt Økokrim og fulgte med på all telefontrafikk på mannens mobil. Blant det de fikk lese var mannens SMS'er om at han hadde skutt både rev og ulv. Litt senere skulle de finne bildet av syv rever og en ulv hengende etter bakbena på mannes mobile jaktkoie.

Han ante ikke at Økokrim hadde lagt ned betydelige ressurser i å telefonavlytte både ham selv, og flere andre jegere i Elverum og Trysil-området.

Hovedtiltaltes advokat, Helge Hartz, sier til VG at hans klient ikke var klar over at han hadde skutt en ulv.

– Han hadde skutt tre rever og så den fjerde stå bak elgen. Han skjøt den, men så ikke at det var en ulv. Jeg mener dette kommer godt fram av kommunikasjonskontrollen, sier Hartz.

OMFATTENDE: Advokat Helge Hartz representerer den hovedtiltalte 47-åringen i rettssaken som starter mandag. Her med Økokrims dokumenter som vil bli lagt fram i saken.Foto: Øyvind Nordahl Næss Foto: ,

Det er satt av to uker til den omfattende rettssaken mot de seks jegerne som blant annet er tiltalt for forsøk på organisert ulovlig felling av ulv. Rettssaken starter mandag i Sør Østerdal tingrett og er den første i sitt slag.

Saken fikk massiv omtale da Økokrim aksjonerte mot jegermiljøet i april i fjor. Da hadde 70 etterforskere jobbet med å telefonavlytte flere personer i jaktmiljøet over en lengre periode.

Førstestatsadvokat Terje Istad i Økokrim uttalte da at de hadde hatt mistanke i flere tiår om at det var drevet ulovlig organisert ulvejakt.

Tatovert ulv på armen

TOK BILDE: Etter at ulven ble skutt på åtejakt hang hovedtiltalte ulven opp ved siden av revene han hadde skutt og tok bilde av fangsten. Like etter ble han pågrepet av politiet. Foto: Privat,

Ifølge lokalavisen Østlendingen viser deres tilgang til Økokrims dokumenter at det angivelig ikke var første gangen 47-åringen felte en ulv.

I morgentimene 14. mars, etter at ulven var felt under det som i utgangspunktet var en revejakt, skal 47-åringen fra Elverum ha ringt en 45 år gammel jaktvenn i Engerdal.

47-åringen skal ha skrytt av å ha vært med på å ta elleve ulver og Engerdølen teller ifølge Østlendingen opp og kommer til at han bare har vært med på å ta seks-syv.

47-åringen har tatovert en ulv i et kikkertsikte på armen, og de to snakker om at engerdølen også må skaffe seg et tatovert ulvesymbol.

Bildet av ulvetatoveringen vil mest sannsynlig bli lagt fram som bevis under rettssaken.

– Skjøt 17 eller 18 ulver til sammen

I en intern rapport 31. mars 2014 konkluderer spesialetterforsker Joachim Schjolden i Økokrim med at de to jegerne har skutt 17 eller 18 ulver til sammen. Schjolden vet ikke om de har jaktet sammen om noen av ulvene, og tar også høyde for at noen av ulvene kan være skutt under lisensjakt eller skadefelling.

Ifølge Østlendingen har 45-åringen fra Engerdal fortalt i en annen rettssak mot en 39 år gammel jeger fra Trysil som også var telefonavlyttet, at han aldri hadde skutt ulv selv, men at han hadde deltatt i felling av ulv under lovlige lisensjakter.

47-åringens advokat Helge Hartz sier til VG at han ikke ønsker å kommentere saken ytterligere før rettssaken.

Lette egentlig blant Trysil-jegere

Med omfattende bruk av avlytting lette Økokrim opprinnelig etter ulovlige ulvejegere i Trysil. I stedet ramlet de over de seks jegerne fra Elverum som nå er tiltalt for ulovlig ulvejakt.

Gjennom flere måneder intens avlytting av flere trysiljegere, oppdaget Økokrim at det foregikk ulovlig ulvejakt i nabokommunen Elverum i midten av februar i fjor.

Økokrim var overbevist om at trysiljegerne hadde tatt livet av Slettåshannen og at det ble drevet organisert jakt på ulv i dette miljøet.

Økokrim konsentrerer avlyttingen mot jegerne fra Elverum og ut fra samtalene fremstår angivelig 47-åringen som hovedmannen i miljøet.

Det er en måned etter den mislykkede ulvejakten, at den nå hovedtiltalte 47-åringen er på åtejakt på grensen mellom Åmot og Elverum.

Ifølge tiltalen skal han ha skutt en ulv på 75 meters hold under åtejakt på rev. Skuddet traff ulven i venstre skulder. Senere skyter han ulven på 4–5 meters avstand og ulven døde av skadene.

Pensjonert politimann arrestert

Hovedtiltalte ringte en tidligere politimann han kjente for få hjelp med revene han hadde skutt. Hovedtiltalte nevnte ikke ulven. Den pensjonerte politimannen fikk sjokk da han kom opp, men hjalp likevel hovedtiltalte med å frakte bort ulven i bilen.

Senere blir politimannen dømt til 16 dagers ubetinget fengsel i tingretten og senere i lagmannsretten. I går ble det klart at dommen skal behandles i Høyesterett.

Hovedtiltalte forklarte ifølge Østlendingen en kamerat at det var først da han senere gikk fram for å se hva han hadde skutt, oppdaget han den skadeskutte ulven.

– Den lå og kikket på meg og pesene, så jeg måtte bort til brakken og hente børsa og skyte den, forklarte hovedtiltalte.

Like etter slo politiet til mot hovedtiltalte og eks-politimannen. Begge ble arresterte.

8. april gikk Økokrim og politiet til storaksjon. Nærmere 70 politifolk var med på den samordnede aksjonen mot 12 jegere i Trysil, Engerdal, Stor-Elvdal og i Elverum.

Alle blir siktet for paragraf 60 a i straffeloven, fordi forsøket blir ansett som et ledd i aktivitetene til en organisert kriminell gruppe.

Ingen av de seks tilkalte erkjenner straffskyld.

Kan være utbredt

Mye kan tyde på at ulovlig jakt på ulv er utbredt. Forskningsprosjektet Skandulv ved Høgskolen i Hedmark slo fast at i underkant av 140 ulver er blitt drept ulovlig i Sverige og Norge i perioden fra 1999 til 2006. I 2008 ble en død ulv funnet skutt med hagle i Hornsjøen i eidskog.

Konklusjonen er at over halvparten av de drepte i Skandinavia ulvene blir drept som følge av illegal jakt.

Les også

 1. To siktede ulvejegere fremstilt for fengsling

  En 34-åring fra Elverum er i Sør-Østerdal tingrett varetektsfengslet i én uke, siktet for ulovlig ulvejakt.
 2. 100 ulver drept - ingen saker oppklart

  TRONDHEIM/TROMSØ (VG) Funnet av en død ulv i Hornsjøen i Eidskog kommune i pinsen 2008, er den siste håndfaste…
 3. Eks-politimann må i fengsel etter ulovlig ulvejakt

  Eidsivating lagmannsrett skjerper straffen mot en tidligere politimann som hjalp til med å flytte en ulovlig skutt ulv.
 4. Seks tiltalt for ulovlig ulvejakt

  Seks personer er tiltalt for å forsøke å felle ulv i Elverum kommune i februar i år.
 5. Forsker: Rundt 10 prosent av ulvebestanden drepes illegalt hvert år

  Ulvestammen i Norge og Sverige teller rundt 400 dyr, og ifølge en svensk ulveforsker felles ca tidel ulovlig.

Mer om

 1. Ulv

Flere artikler

 1. Ulvesaken i Østerdalen: Hovedtiltalt: Trodde denne ulven var en rev

 2. Ny husransaking hos ulvetiltalte

 3. Karl Håkon støtter de tiltalte i ulverettssaken: «Ekte mannfolk skyter ulv»

 4. Fem fikk fengselsstraff for ulovlig ulvejakt

 5. Ulvesaken i Østerdalen: Jeger: – Føler meg forfulgt i skogen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder