FEILMERKING: EFTA-merkingen på siden av leverposteiboksen er feilmerket. Foto: STABBURET

FEILMERKING: EFTA-merkingen på siden av leverposteiboksen er feilmerket. Foto: STABBURET

Stabburet nektes å selge 2,2 millioner leverposteibokser

Årsak: Boksen er merket for Sverige og ikke Norge

(VG Nett) Syv tall og bokstaver i liten skrift på siden av leverposteiboksen gjør at Mattilsynet nekter å la Stabburet selge den i butikkene.

Øyvind Gustavsen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

En korrekturfeil gjorde at Stabburets produsent av leverposteibokser merket 2,2 millioner bokser med feil EFTA-nummer melder Fredrikstad Blad.

Kikker man godt på siden av den gule boksen, og kjenner man EFTAs merkekoding, ser det ut som boksene er fra Sverige i stedet for Norge.

Det har falt Mattilsynet tungt for brystet. De nekter Stabburet å omsette leverposteiboksene fordi de følger EU-reglene strengt.

- Forbrukeren kan nok ikke se forskjell på kodene, men vi tror de er opptatt av å vite at produktet er riktig merket, ikke minst i disse hestekjøtt-skandale dager, sier distriktssjef i mattilsynet Kirsti Ullsfoss.

Merkingen er del av en EU-forordning som gjelder i alle EU og EFTA land. Reglene skal sikre kvalitet for forbrukerne ved blant annet gjøre det enklere å spore produktet tilbake til fabrikken.

Vedtaket om salgsforbud er foreløpig. Mattilsynet arbeider med et endelig vedtak i saken.

Hva mener du? Diskuter i kommentarfeltet nedenfor!

Stabburet protesterer og ber Mattilsynet ta til fornuften ved å oppheve forbudet mot å selge leverposteiboksene som er feilmerket.

- Det er et bærende prinsipp at et vedtak må stå i forhold til feilen som er begått. Vi mener et omsetningsforbud er en overreaksjon fra Mattilsynets side og er nå i dialog for å finne en god løsning, sier kommunikasjonsdirektør Dag Olav Stokken til VG.

«En god løsning» er ifølge Stokken at leverposteiboksene blir solgt på vanlig måte i butikkene.

- Er det aktuelt å selge dem til redusert pris?

- Dette er ikke et spørsmål om pris. Omsetningsforbudet forhindrer oss fra å omsette dem i det hele tatt.

Kan merkes om

- Leverpostei er et produkt med lang holdbarhetsdato, og det betyr at feilmerkede bokser kunne vært i butikkhyllene i flere år fremover, noe vi ikke kan tillate, sier distriktssjefen.

- At leverpostei har så lang holdbarhetstid betyr at produsenten har god tid til å merke dem om, foreslår Ulsfoss.

Totalt selges det 15 millioner bokser leverpostei i året i Norge. 2,2 millioner er altså en betydelig andel av den årlige produksjonen.

Boksene som inntil videre ikke kan omsettes består av totalt 300 tonn leverpostei, eller 15 vogntog fulle av pålegget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder