I RETTEN: Her er gründer og næringslivsleder Torgeir Stensrud i retten i 2004. Han ble dømt til 7 års fengsel i Norges største bedragerisak.
I RETTEN: Her er gründer og næringslivsleder Torgeir Stensrud i retten i 2004. Han ble dømt til 7 års fengsel i Norges største bedragerisak. Foto: Frode Hansen , VG

Torgeir Stensrud er død

INNENRIKS

Den norske gründeren og næringslivslederen, mest kjent fra
Finance Credit-saken, døde søndag.

  • Astrid Eline Øksnes
Publisert: Oppdatert: 30.09.15 14:58

Det var Ringeriksavisa som først omtalte saken.

– Familien ønsker på nåværende tidspunkt ikke å uttale seg, utover at de tar hans bortfall med stor sorg, sier Stensruds advokat Thomas Klevenberg til VG.

Stensrud døde av kreft med rask spredning.

Sammen med Trond Kristoffersen etablerte han Finance Credit i 1997. Selskapet skulle kjøpe og inndrive gjeld, samt tilby bedrifter forskjellige økonomiske og administrative tjenester. De brukte blant annet forfalskede regnskaper for å lure kreditorene til å gi ut lån.

Stensrud og Kristoffersen ble dømt til syv og ni års fengsel for det som er omtalt som Norges største bedragerisak. De ble funnet skyldig i grovt bedrageri mot flere banker på til sammen 1,5 milliarder kroner og grov utroskap på rundt 260 millioner.

Stensrud ble også fradømt retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet på livstid. Kristoffersens dom på 9 års fengsel er landes lengste bedrageridom.

Stensrud fikk strafferabatt på to år etter å ha samarbeidet med politiet under etterforskningen. Etter endt soning startet Stensrud organisasjonen Veien Tilbake sammen med Runar Johansen.

- Vi vil ta med Torgeir sin ånd, glød og omtanke for andre mennesker i arbeidet som Veien Tilbake ønsker å drive videre, sier Runar Johansen til Ringerikes Blad.