Lover å bruke 1 milliard fra eiendomsskatt på barnehager

ROCKER MED BARNA: Aps Raymond Johansen prøver seg på rockering sammen med Gabriel, Isabel og Raksana i Sandbakken barnehage. Nå lover han å bruke én milliard fra boligskatten til å sikre 2000 nye barnehageplasser Foto:Helge Mikalsen,VG

Slik vil Raymond Johansen vinne valget

Raymond Johansen tror Ap kan vinne Oslo-makten ved å love 2000 nye barnehageplasser, og plass til alle ettåringer uansett når på året de er født. Pengene skal tas fra boligskatten.

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fem år gammel

Fem år gamle Gabriel Skjærpe-Manaf er den lokale mesteren i Sandbakken kommunale barnehage på Tonsenhagen, og viser byrådslederkandidat Johansen hvordan man skal gjøre det.

Den tidligere partisekretæren i Arbeiderpartiet, som stiller som byrådslederkandidat i Oslo-valget, er litt ustø i stilen med en rockering rundt livet, men så er heller ikke lek med barna den egentlige årsaken til at han møter VG akkurat her:

Johansens største valgløfte er nemlig å gjøre noe med barnehagekøen i Oslo, som er landets lengste ifølge en ny opptelling fra Kommunenes sentralforbund.

Les også: Raymonds kjendiser skaper innvandrer-sinne

– Vi lover å bygge 2000 nye barnehageplasser i løpet av fire år. Dette skal vi øremerke en milliard kroner til, sier Johansen til VG.

Plass til alle ettåringer

Pengene skal han ta fra den utskjelte eiendomsskatten som Ap har planer om å gjeninnføre i hovedstaden.

– Tror du dette løftet vil veie opp for velgerne dere vil tape på å innføre skatt på boligen til folk?

OMSTRIDT SKATTEØKNING: Aps Raymond Johansen bruker egen bolig som eksempel: Den er verdt syv millioner, skatten blir 400 kroner ekstra i måneden. Foto:Helge Mikalsen,VG

– Det viktigste er at vi fører en ærlig politikk, og at vi sier fra at ved å innføre en eiendomsskatt på de dyreste boligene, så får vi råd til å sikre en bedre barnehagedekning og en mer verdig eldreomsorg, sier Johansen.

Løftet til Ap er at regelen som medfører at barn født etter 1. september ikke er garantert barnehageplass da de fyller ett år skal skrinlegges. Par som ønsker barn skal ikke måtte planlegge sexlivet etter kalenderen, som han sier.

– De 1300 som i dag er på venteliste i Oslo er barn som er født etter 1. september, og dermed ikke har krav på plass. Vi vil rydde køen og gi alle barn barnehageplass når de fyller ett år – uansett når på året de er født, sier Johansen.

Omstridt skatteforslag

Boligskatten er omstridt i Ap. Den får ofte skylden for at partiet ikke har vunnet makten i hovedstaden siden seieren i 1991.

– Vi snakker om at hver femte bolig, de verdt over fem millioner, vil betale noe i boligskatt, så fellesskapet har mer til viktige oppgaver. Alle andre storbyer, også de Høyre-styrte, har eiendomsskatt, sier Johansen.

Han bruker sin egen bolig som eksempel:

– Mitt hus er verdt syv millioner, det betyr at jeg vil måtte betale rundt 400 kroner ekstra i skatt i måneden.

Ap vil at det skal bygges både private og kommunale barnehageplasser i Oslo. Det borgerlige byrådet har en avtale med Frp om forbud mot å bygge kommunale barnehager, som betyr at kun private kan opprette nye plasser.

I Oslo har byrådet solgt tre og konkurranseutsatt totalt 13 barnehager, med nedslående resultater: Kun litt over 300 000 er spart, og 55 av de fast ansatte sluttet.

– Denne strategien har feilet, de private har bygget langt færre plasser enn byrådet har lagt opp til. Vi vil øke antall plasser i både private og kommunale barnehager, sier Johansen.

Høyre: Trenger ikke boligskatt

Oslo Høyre tror ikke at Aps barnehageløfter vil ta fra dem makten i hovedstaden.

– Man trenger ikke å gjeninnføre boligskatt for å sikre gode barnehager i Oslo, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til VG.

IKKE BEKYMRET: Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) i Oslo mener barnehagedekningen er god og vil bli bedre også uten boligskatt. Foto:Trond Solberg,VG

Han er ikke særlig skremt av Aps barnehageløfte. Selv har han forpliktet seg til å bygge 1600 nye plasser de neste fire årene om han får beholde makten. Han sier at også Høyre vil vurdere å gjøre noe med regelen som kun sikrer plass til dem som fyller ett år før 1. september.

– Når det gjelder forsøket med konkurranseutsetting var ikke innsparingen så stor, så vi gjør trolig ikke det på en stund. Men det er for tidlig å konkludere: Byens budsjett fikk tross alt inn 125 millioner ekstra fra de barnehagene der vi solgte bygget, sier Røsland.

Flere artikler

 1. Ap-Raymond mener Høyre skremmer velgerne med misvisende skattetall

 2. Ny barnehage står ubrukt: - Latterlig

 3. Solberg & Solberg: Slik skal Raymond fjernes

 4. Høyre-topper raser mot nye, stengte barnehager

 5. Høyre-topp i Oslo: – Nå er det opp til Raymond

Fra andre aviser

 1. Ap lover 2.000 nye barnehageplasser i Oslo

  Fædrelandsvennen
 2. Ap lover 2000 nye barnehageplasser i Oslo

  Aftenposten
 3. Dette vil Oslos byrådslederkandidater gjøre med eiendomsskatten

  Aftenposten
 4. Johansen vil skrote forbud mot nye kommunale barnehager

  Fædrelandsvennen
 5. Fem valgløfter som Oslos nye byråd må innfri

  Aftenposten
 6. Halve barnehageløftet til byrådet blir oppfylt av private

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder