STOPPET FLY: Her har politiet rykket ut til Air Baltics avgang fra Oslo lufthavn Gardermoen til Kreta etter tips om mulig promille. Fire besetningsmedlemmer ble pågrepet etter å ha blåst rødt.

STOPPET FLY: Her har politiet rykket ut til Air Baltics avgang fra Oslo lufthavn Gardermoen til Kreta etter tips om mulig promille. Fire besetningsmedlemmer ble pågrepet etter å ha blåst rødt. Foto:Privat,

Siktelsen mot Air Baltic-besetningen kan bli utvidet

Politiadvokat: - Vi jobber med å innhente bevis

Dersom politiet kan bevise at Air Baltic-besetningen drakk alkohol mindre enn åtte timer før de gikk på jobb, kan siktelsen mot dem bli utvidet.

Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Politiadvokat Camilla Ek Sørensen i Romerike politidistrikt opplyser til VG at det onsdag jobbes på spreng for å avklare omstendighetene rundt alkoholinntaket til den promilletatte besetningen.

– Vi jobber med å innhente bevis i form av avhør og andre etterforskningsskritt, sier hun.

Tirsdag innledet politiet avhørene av den hotellansatte som tipset politiet om promillemistanke mot besetningen lørdag morgen. Avhørene fortsetter onsdag, opplyser Ek Sørensen.

Les også: P3-Ronny testet promillenivået - drakk seg full på jobb

Hun ønsker ikke å gå inn på hva han har forklart. Trolig vil mange av svarene som politiet ønsker ligge i hans forklaring.

Skjerpende

Da kapteinen, styrmannen og de to flyvertinnene ble fremstilt for varetektsfengsling mandag, omfattet siktelsen kun ett punkt: å ha vært påvirket av alkohol i tjeneste, i form av en konsentrasjon i blodet på over 0,2 promille. Dette omfattes av paragraf 6–11 i luftfartsloven.

Kapteinen og styrmannen ble fengslet i to uker, og begge anket på stedet. Flyvertinnene godtok varetektsfengsling i én uke.

Les også: Dette hadde de i promille

Alle fire besetningsmedlemmene risikerer imidlertid en utvidelse av siktelsen med tanke på tidspunktet for når de sluttet å drikke. Ifølge luftfartslovens paragraf 6–12 skal personer som gjør tjeneste om bord i et fly avstå fra alkohol de siste åtte timene før de begynner på jobb.

Dersom politiet finner bevis for at de brøt dette forbudet, vil det være skjerpende for den endelige straffen. Strafferammen er på bøter eller fengsel i inntil to år.

Politiet har tidligere opplyst at besetningsmedlemmene har forklart seg sprikende om når de sluttet å drikke alkohol.

Har forklart seg sprikende

Forsvarer Jørund Lægland opplyser til VG at hans klienter fortsatt ønsker å erkjenne straffskyld etter den nåværende siktelsen i den varslede tilståelsessaken. Dersom siktelsen skulle bli utvidet kan det stille seg annerledes.

– Det er ingen av dem som har forklart at de drakk i løpet av de siste åtte timene. Hva vi gjør dersom siktelsen utvides har vi ikke diskutert ennå. Kjernen i det jeg har snakket med mine klienter om er det de nå er siktet for, sier han.

FORSVARER: Advokat Jørund Lægland representerer de fire latviske flyansatte. Foto:ØYVIND GUSTAVSEN,VG

Forsvarer om kapteinen: – Min klient er ikke en kriminell

For kapteinen kan det i tillegg komme en annen utvidelse av siktelsen.

Politiadvokaten forteller at de også undersøker om han, som den ansvarlige for flygingen, kan siktes for å ha brukt et luftfartøy som ikke har vært «behørig bemannet», ved å kjenne til at øvrige besetningsmedlemmer var beruset.

– Dette er noe vi jobber med å se på, sier Ek Sørensen.

Strafferammen for brudd på denne bestemmelsen er også på bøter eller fengsel i inntil to år.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder