Sosiolog: - Mange tar permisjon som ferie med mor ** Thailand utpeker seg

ANDRE GANG: Turen de tok da Martine Svendsen Dechsling (32) og Henning Svendsen (35) var i permisjon med Nicholas (4) var så vellykket at de gjorde det samme med Aurora (1) i mars i år. Foto: Privat

Økende trend blant småbarnsforeldre: Tar pappaperm i utlandet

Med mer penger mellom fingrene og en styrking av pappapermisjonen, reiser flere familier utenlands for å dyrke sin nybakte familie.

  • Camilla Tryggestad Visjø

Artikkelen er over seks år gammel

Norske småbarnsforeldre blir stadig mer glade i å reise - spesielt i fødselspermisjonen, ifølge trendforskere.

- Det man ser nå er at folk tar ut permisjon rett og slett for nytelse. Det er helt klart flere som reiser på ferie i permisjonstiden, sier trendforsker og sosialantropolog Gunn-Helen Øye til VG.

I takt med økt økonomisk velstand og mer fokus på familieverdier, tar flere nordmenn seg ekstra fri - uten lønn.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund er bekymret for norsk økonomi dersom flere nordmenn prioriterer tid fremfor arbeid.

Les også: Dette må du tenke på om du vil ta ulønnet permisjon

- Vi vil leve i nuet

Hun tror det er mer akseptert å prioritere sin egen nytelse og fritid enn det var tidligere.

- Vi hører om flere slike historier hvor folk sier opp jobben, selger leiligheten og reiser jorden rundt. Vi vil leve i nuet og oppnå selvrealisering, sier Øye.

Trendanalytiker Ståle Økland tror det finnes mange motiver for å reise utenlands med familien.

- Status kan være en av årsakene. Å tilbringe mer tid med barna, samt kombinere dette med å få sett litt av verden, er også et moment. Med innføringen og styrkingen av pappapermisjon har vi sett mange nye adferdsmønstre, sier Økland.

Les også: Advarer mot å ta med små barn på tropiske reiser

Pappaperm i Mauritius

Martine Svendsen Dechsling (32) og Henning Svendsen (35) fra Sarpsborg ønsket ikke å legge reiseplaner på hylla selv om de fikk barn.

NYE OPPLEVELSER: Henning Svendsen (35) og Martine Svendsen Dechsling (32) tror barn har godt av å oppleve noe annerledes. I mars var de i Mauritius under pappapermisjonen i mars med barna Nicholas (4) og ettåringen Aurora (på bildet). Foto: PRIVAT


I mars tilbrakte familien en måned på den eksotiske øya Mauritius i deler av pappapermisjonen med Aurora (1). Det samme gjorde de da de fikk Nicholas (4). Martine tok ut ferie slik at de kunne reise alle sammen.

- Det fine med å reise bort er at man får sett familien hele tiden. Å reise på ferie i permisjonstiden var planen fra dag én omtrent, sier Henning.

- Barna har godt av å oppleve noe annerledes. Eldstemann lærte blant annet mye engelsk på turen, sier Martine.

De har flere venner og kolleger som har gjort det samme.

- En del går også ned i 90 prosent stilling for å få mer tid med familien, sier Henning

- Behagelig å reise slik med barn

Barnas besteforeldre var også med på turen, i tillegg til et vennepar og Hennings søskenbarn.

- Vi bodde i bungalower, og bassenget ble samlingspunkt. Det er veldig behagelig å reise slik med barn.

Den lille tidsforskjellen på to timer var en av grunnene til at valget falt på Mauritius, i tillegg til et bra helsevesen, gode importvarer og et hyggelig prisnivå.

Oppfordringen deres til andre familier er klinkende klar:

- Har dere anledning, så dra på tur. Med nøye planlegging går det veldig fint.

Thailand i toppen

Informasjonssjef Helen Begby i Apollo er ikke i tvil om at flere benytter permisjonstiden til å reise utenlands.

- Spesielt Thailand er populært, og svært mange er borte i en måned. Vi selger ikke langtidsreiser, så mange som reiser på lengre turer, ordner seg nok på egenhånd, sier Begby.

Mange forsøker å få til et lenger opphold i forbindelse med pappapermisjonen, og reiser som regel fra barnet har blitt seks måneder gammelt, ifølge Begby.

Hun kjenner flere som har gjort det samme, hvor far har tatt ut pappapermisjon mens mor har tatt ferie eller ulønnet permisjon.

- De syntes det var veldig greit å være på et varmt sted hvor man blant annet ikke trenger å kle på babyen. I Thailand for eksempel er de også veldig glade i barn, som gjør at det blir enkelt å reise hit.

Hun tror mange setter pris på å tilbringe tid hjemmefra.

- Folk har nok et større behov for å komme seg litt bort, sier Begby.

POPULÆRT: Blant stedene barnefamilier velger å reise i permisjonstiden, er det spesielt Thailand som utpeker seg. Foto: Tore Berntsen


- Mange tar permisjon som ferie med mor

Også hos Star Tour er det Thailand som utpeker seg.

- Vi får ofte henvendelser fra folk som skal ha foreldrepermisjon og ønsker noen uker i varmen. Ofte er det slik at to pappaer reiser sammen. Vi opplever mest av denne type henvendelser på vinteren, sier informasjonsrådgiver Kirsti Irgens Ertsås i Startour.

Ifølge en undersøkelse fra NAV i 2010, holder en av to mødre seg hjemme helt eller delvis når far tar ut fedrekvote.

Sosiolog Berit Brandth ved NTNU, som har forsket på arbeidsliv og velferdsstat siden 1986, mener det er vanlig at begge foreldrene tar fri sammen i permisjonstiden.

- Vi har et intervjumateriale som er ganske ferskt, og blant de fedrene vi intervjuet er det mange som tar permisjonen som ferie sammen med mor. Ordningen er blitt svært fleksibel, sier Brandt.

Satser på permisjonsreiser

Bungalowferie har solgt familiereiser til det eksotiske reisemålet Mauritius i 13 år. Nå består halvparten av kundene av familier som tar permisjon.

- Steffen Lofnes og jeg er barndomskamerater og tok felles pappapermisjon med familiene våre i 2000. Vi fikk til en formidlingsavtale med stedet vi bodde på i Mauritius og har siden den gang rettet oss mot familier som har permisjon, sier fungerende driftsleder Bjørn Atle Elde.

Hvert år selger de reiser til familier hvor pappa har permisjon.

- Dette er en klart økende trend. Mange er borte i opptil tre måneder. Som regel er det pappa som har permisjon og moren som tar ferie eller ulønnet permisjon, sier Elde.

Han opplever at flere prioriterer familien høyere enn tidligere.

- Jeg tror vi er blitt mer bevisst på fritiden vår og vil være med barna våre. Den beste tiden man får sammen er når man er frigjort fra det daglige arbeidet hjemme og kan konsentrere seg om familien.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder