HERJET: Ekstremværet etterlot Skuteviken i Bergen med store materielle skader søndag. Foto:Marit Hommedal,NTB scanpix

Småbarnsfamilie måtte flykte før «Nina» tok huset

Over tusen forsikringsskader meldt inn

Flere familier på Vest- og Sørlandet, noen med små barn, måtte i all hast dra fra hjemmene sine da ekstremværet raste. Fortsatt er 17.000 husstander strømløse.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

For mange ble det en dramatisk kveld og natt på Vestlandet mens ekstremværet rev ned tak og vegger og veltet trær. Veier ble stengt, ferjer, fly og tog ble innstilt.

Nærmere 40 000 uten strøm

I 18-tiden søndag var i overkant av 17.000 husstander strømløse. Det tilsvarer rundt 39.000 personer. Det er en reduksjon på 11.000 husstander fra tidligere søndag.

Flesteparten av de som må finne frem stearinlysene og vedsekkene befinner seg i Hordaland, opplyser Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) til VG.

LES OGSÅ:Andreas (16) var hjemme alene da treet kom gjennom veggen

– Det vil bli utbedret fortløpende. Mannskapene jobber hvertfall frem til det er mørkt. De fleste vil få strømmen tilbake i løpet av dagen, men noen må kanskje vente til i morgen. Sikkerheten til de som arbeider med det er viktig og det blir farligere når det blir mørkt, sier kommunikasjonsdirektør Kjetil Hillestad til VG.

Det er forventet svært kostbare skader på hus og eiendom. Så langt er det meldt inn rundt tusen skader på private eiendommer til forsikringsselskapene, ifølge Finans Norge. Tallet er forventet å stige siden mange ikke har rukket å kontakte forsikringsselskaper sitt ennå.

– Vi venter mange skademeldinger inn til forsikringsselskapene når folk får summet seg litt og sett på skadene, skriver kommunikasjonssjef Stine Neverdal i en pressemelding.

– Som en krigssone

På Nattlandsfjellet i Bergen måtte en familie med et lite spedbarn flykte gjennom et vindu da stormen tok huset. Tak og vegger i leiligheten blåste bort.

– Vi fikk vinduet opp, klatret ut og løp i sikkerhet inn til naboen. Det så ut som en krigssone innenfor. Taket og veggene i leiligheten innenfor var blåst bort. Hele stuen er borte. Det er vann over alt, sier Thomas Bendiksen Dahlberg til Bergens Tidende.

BAKGRUNN:Her blåste «Nina» mest

På Stord lufthavn Sørstokken ble taket på brannstasjonen tatt av vinden, og det ble dessuten store vannskader i bygget. I tillegg ble en plasthall ødelagt.

Trafikken går likevel som normalt ved flyplassen søndag.

Taket fløy av gårde

I Wergelandsveien i Bergen lå det søndag et stort tak midt i veien. Taket som ble lagt på huset sist sommer, hadde blåst 40-50 meter av gårde.

– Naboen sto på trappen og så hva som skjedde. Han forteller at hele taket på 30 kvadratmeter løftet seg, gikk over noen veldig høye trær, og raste rett ned rundt 40-50 meter fra huset, sier Unni Arnøy til NRK.

Flere ruter i rådhuset i Bergen ble også knust i uværet, og spiret på Rosenkrantztårnet ble revet ned da vinden herjet som verst.

Regnet inn

I Haugesund raste en brannmur ned, og et bolighus fikk store skader.

– Tak og vegger er sprukket, det er hull i taket, og pipa er sprukket. Jeg er redd huset er totalskadd, sier Morten Hedegaard-Larsen til Haugesunds Avis.

I Mandal satt en familie og spiste da de hørte et brak. Taket på huset hadde delvis fløyet av. Deler av det havnet på veien og noe havnet oppe i et tre rundt hundre meter unna. Dermed regnet det inn i huset, og familien måtte flytte ut, skriver Fædrelandsvennen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder