ÅSTEDET: På denne bussen ble tre perosner knivstukket og drept. Den siktede skulle hentes og transporteres ut av politiet i dag, ifølge Politiets Utlendingsenhet. Foto: FRODE HANSEN

Drapssiktede skulle utvises i dag

Den 30 år gamle mannen som er siktet for kapring og drap på Valdresekspressen mandag ettermiddag, skulle hentes av lokalt politi og transporteres ut av Norge i dag tirsdag.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det bekrefter Politiets Utlendingsenhet overfor VG tirsdag formiddag.

Mannen fra Sør-Sudan er siktet for kapring og drap etter det dramatiske knivdramaet på Valdresekspressen mandag ettermiddag, der tre personer ble drept.

Politets utlendingsenhet (PU) bekrefter at mannen skulle pågripes i dag.

- Personen skulle pågripes av lokalt politi på Årdal mottak, sier Tuva Otterlei Blikom, kommunikasjonsrådgiver i PU.

30-åringen var imidlertid ikke varslet om at han skulle pågripes nå, etter planen.

- Vi varsler aldri når personer med ulovlig opphold skal sendes ut, sier Blikom.

- Hvordan skulle han transporteres ut fra Årdal?

- Det spørsmålet får vi eventuelt komme tilbake til, sier hun.

Involvert i klammeri

Den 30 år gamle mannen fra Sør-Sudan kom til Norge og søkte asyl i april.

- Det er ikke klart om han var kjent med uttransporteringen, men han var kjent med avslaget, opplyste politimester Ronny Iden i Sogn og Fjordane politidistrikt på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

Det gikk altså nesten et halvt år fra mannen søkte asyl til han skulle transporteres ut. VG får opplyst at det ikke var registrert saker på mannen som skulle tilsi at han måtte ledsages av politiet.

Han skal imidlertid ha vært involvert i klammeri på transittmottaket i Oslo i sommer, men dette ble ikke anmeldt, får VG opplyst.

Det var da han kom til Norge at han ble avslørt på fingeravtrykk, som viste at mannen allerede hadde søkt asyl i et annet land.

Asylsøker i Spania

- Søknaden ble aldri behandlet fordi mannen, etter Dublin-avtalen, skulle få sin søknad behandlet i Spania, opplyser kommunikasjonsdirektør Ingeborg Grimsmo i UDI, i en pressemelding tirsdag morgen.

Gjennom en såkalte Dublin II-forordningen har medlemslandene i Schängen - som Norge er med i - avtalt at asylsøknader skal behandles i det landet hvor søknaden først ble presentert i.

Formålet er å hindre at en person søker asyl i flere ulike europeiske land, men avtalen sørger også for at ett av
landene tar ansvar for asylsøkeren.

30-åringen som nå er siktet for trippeldrap etter busskapringen i Lærdal mandag ettermiddag, hadde altså søkt asyl i Spania før han kom til Norge.

Uttransport

UDI har derfor ikke behandlet noen asylsøknad fra denne personen, får VG opplyst.

Hittil i år har politiet uttransportert 1152 personer i henhold til Dublin II-forordningen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder