Mener Ap vant valgkampen, men for mange hadde bestemt seg på forhånd

NEDERLAGET: Jens Stoltenberg møtte pressen dagen etter valgnederlaget. Foto: TROND SOLBERG

Stoltenberg: Derfor tapte Ap regjeringsmakten

Ap-leder Jens Stoltenberg er ikke enig i at en enkelt sak kunne ha snudd Aps valgresultat fra nederlag til seier.

Artikkelen er over seks år gammel

Den avtroppende statsministeren fastholder tvertimot at Ap vant valgkampen.

Da han tirsdag ettermiddag møtte Aps landsstyre for første gang etter valgnederlaget i forrige uke, fastholdt Stoltenberg at partiet har grunn til å føle stolthet over valgresultatet:

- Selv om vi fører en god valgkamp, er ikke det nok. Det er for mange som har bestemt seg før valgkampen. Vi må tenke hvordan vi skal mobilisere på vårt budskap også mellom valgene, sa Stoltenberg.

Løsner bånd til SV og Sp
Stoltenberg slo også fast at båndene til SV og Sp vil bli løsere nå når Ap går i opposisjon.

Han nektet å avklare om Ap vil gå til valg i 2017 med den samme rødgrønne alliansen som tapte flertallet sist mandag.

- Det vil bli tydeligere at vi er tre forskjellige partier. Slik er det i opposisjon, sa han.

Kritikken
Hans svar til kritikerne som mener at Ap manglet den ene vinnersaken, var formulert slik:

- Vi fikk fokus på våre saker, som løftet om en million flere behandlinger i sykehus, og oppussing av 1000 skoler. Men i dagens medievirkelighet er det vanskelig å få en sak som dominerer hele valgkampen, sa Stoltenberg.

Les alt om stortingsvalget 2013 her.

Arbeiderpartiet gikk ned 4,5 prosent fra valget i 2009 og endte med 30,8 prosent og 55 mandater på Stortinget. Det er partiets nest dårligste valg siden 1927 - kun slått av katastrofevalget i 2001, der Ap fikk 24,3 prosent etter Stoltenbergs første regjering.

Se alle detaljer om valgresultatet her.

- Vår side er svekket
- Målet var flertall for fire nye år. Den oppgaven ble for stor. Det ble ikke et tett og jevnt resultat, det ble et klart flertall for de borgerlige, sa Ap-lederen.

- I dette stortinget er vi langt fra flertall, H og Frp mangler bare åtte mandater på å styre alene. Vår side er svekket. Det er alvorlig, og vi skal ikke undervurdere konsekvensen av det som har skjedd, la han til.

Statsministeren varslet allerede valgnatten at han ville gå av som statsminister etter fremleggelsen av statsbudsjettet 14. oktober. Han nektet derimot både da og under en pressekonferanse dagen etter å kalle resultatet for et tap.

- Det viktigste for at valgkampen lykkes, er at det går fremover. Vi startet med lave tall. Men gjennom valgkampen så løftet vi oss over 30 prosent. Valgkampen har derfor vært vellykket. Ingen andre partier hadde samme fremgang. Arbeiderpartiet lyktes med å drive valgkamp, sa han da.

VGTV: Se Stoltenbergs tale på valgnatten

Opp og ned
Overfor Ap-landsstyret oppsummerte Stoltenberg de siste åtte årene med regjeringsmakt i en enkel setning:

- Det som skal gå opp, har gått opp, og det som skal gå ned, har gått ned, sa Stoltenberg.

Han viste til at sysselsettingen har gått opp, rentenivået har gått ned, Investeringene har gått opp og bruken av oljepenger har gått ned.

- Det er fjerde gang jeg har gått fra regjering til opposisjon, sa Stoltenberg, men la til at Ap alltid hadde kommet tilbake.

- Velkommen til hardt arbeid, sa Stoltenberg til slutt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder