IKKE FRISK: Dette var en av kattene Mattilsynet fant i boligen. For mange av dem var tilstanden langt verre. Foto: Privat

Mattilsynet måtte avlive 16 avmagrede rasekatter i Bergen

I en bolig i Bergen fant Mattilsynet avmagrede, syke og til og med døde katter. Eieren hadde reist vekk.

Artikkelen er over tre år gammel

– De hadde et svært mangelfullt og dårlig levemiljø, sier seksjonsleder Trine Hellan i Mattilsynet til Bergensavisen, som først omtalte saken.

Tilsynet hentet ut 16 nakenkatter fra boligen. De var alle så syke og skadede at de måtte avlives. Det var i tillegg fem døde kattunger på stedet.

Se bilder: Hunden Picasso skulle avlives fordi han ser annerledes ut

Bilder fra stedet viser radmagre katter som har vanskelig for å bevege seg. Flere av bildene er for groteske til at VG kan publisere dem.

Katt delt i to

Mattilsynet har vurdert hvorvidt det var mulig å omplassere dyrene, men disse kattene hadde et så komplekst og sammensatt sykdomsbilde at de ikke egnet seg for omplassering, forteller Hellan til VG.

– Dette er en svært alvorlig sak, men vi kan ikke begynne å karakterisere hvorvidt det er den mest alvorlige vi har hatt. Vi har vært i kontakt med dyreeier og fått en forklaring, men den ønsker vi ikke å gå ut med.

UTSULTET: Kattene var radmagre da de ble funnet. Foto: Privat

– Bergensavisen mener å ha sett bilder der en katt er delt i to. Har eieren forklart seg om dette?

– Ja, men vi ønsker ikke å fortelle hva forklaringen går ut på.

Dyrehjelperne opplyser til VG at det var kattemoren som hadde gjort dette.

Fikk seg en overraskelse: Katten Ernst kom hjem etter ni år

Hellan forteller at Mattilsynet nå vurderer tre ulike tiltak: Overtredelsesgebyr, aktivitetsforbud og politianmeldelse.

Tilsynet har nemlig myndighet til å ilegge dyreholdere et gebyr uten å gå via politiet. Et aktivitetsforbud, altså at du ikke lenger får holde dyr, kan gjelde enten for alle eller for utvalgte dyr. Forbudet er ikke permanent.

– Vil politianmelde saken

Flere har sendt inn bekymringsmeldinger om kattene, ifølge BA.

En av meldingene kom fra organisasjonen Dyrehjelperne, som hadde blitt kontaktet av huseieren etter at leietakeren hadde reist fra byen.

– Vi kommer til å politianmelde saken. Dette er en grusom sak hvor mange katter har måttet bøte med livet på grunn av mangel på stell og mat, sier Marianne Møller i Dyrehjelperne til VG og legger til:

– Dette er snakk om såkalte nakenkatter, som er en eksklusiv rase, og vi har aldri vært borte i en lignende sak. Vi mener det har vært helt ukontrollert oppdrett, og det er svært tragisk at det endte på denne måten, sier Møller.

BA har snakket med eieren av kattene, som ønsker å være anonym.

– Jeg burde ikke ha reist fra kattene. Det innser jeg. Men jeg hadde hjelpere som skulle passe på kattene, og trodde det var trygt å overlate kattene til dem, sier hun til avisen.

Politiet i Bergen opplyser til VG at de ikke er kjent med saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder