MOT BARNEVERNET: Fra en demonstrasjon utenfor Stortinget i forbindelse med barnevernsaken til de norsk-rumenske foreldrene i februar i 2016. Foto: Trond Solberg VG

Barnevernssak fra Sogn og Fjordane til menneskerettighetsdomstolen

Advokaten til det norsk-rumenske ekteparet som ble fratatt sine fem barn i 2015, tar saken inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD).

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Advokat Roger Kista ved Christian Legal Centre i London sier til avisen Dagen at saken er gjennomsyret av religiøse og kulturelle fordommer. Han mener norske myndigheter hadde anledning til å overvåke situasjonen til familien, men ikke til å gripe inn slik barnevernet gjorde.

Familien bodde Naustdal i Sunnfjord i Sogn og Fjordane da barnevernet hentet de fem barna i november 2015 og plasserte dem i tre ulike fosterhjem. Foreldrene ble siktet for familievold, men fikk barna tilbake i juni 2016 etter voldsom kritikk mot barnevernet og sterke reaksjoner i både Norge og flere andre land. Familien flyttet til Romania i august i fjor.

Rettssaken mot foreldreparet skulle starte i Fjordane tingrett 3. januar, men ble utsatt ettersom paret ikke møtte opp.

I et intervju på rumensk TV innrømmet paret at de har gitt barna klaps på baken og trukket dem i ørene – selv om de visste at slike oppdragelsesmetoder er ulovlige i Norge. Paret er pinsevenner, og flere av deres støttespillere hevder at frykt for kristen indoktrinering var årsaken til at barnevernet tok over omsorgen for barna.

Les også: Sammenligner det norske barnevernet med nazisme

Saken er en av åtte om norsk barnevern som skal opp for EMD i Strasbourg.

– Jeg er ikke i tvil om at Naustdal-saken er en uakseptabel krenking av både barn og foreldre uavhengig av hvordan dette går i Strasbourg, sier Gro Hillestad Thune, som tidligere var dommer i den Den Europeiske Menneskerettighetskommisjonen (EMK).

Tidligere hadde man ikke tilgang til å melde saker direkte inn til EMD. Det var EMK, som førsteinstans, som avgjorde om saken skulle gå videre. Nå er de to institusjonene sammenslått.

Departementet om protester mot norsk barnevern: – Tar det på alvor

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder