Ola Borten Moe: Liker heller ikke hijab

SP-LEDELSEN: Senterpartiets landsmøte i Trondheim blir avsluttet søndag. Fra venstre: 1. nestleder Ola Borten Moe, 2. nestleder Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim og partileder Trygve Slagsvold Vedum, som alle ble gjenvalgt lørdag. Foto: Therese Alice Sanne VG

Sp-landsmøtet: Forby nikab i skoler og høyskoler

TRONDHEIM (VG) Senterpartiet vil ha et forbud mot bruk av nikab og ansiktsdekkende plagg i skoler, høyskoler og universitet, bestemte landsmøtet søndag. Nestleder Ola Borten Moe liker heller ikke hijab.

 • Frank Ertesvåg
 • Therese Alice Sanne

Artikkelen er over tre år gammel

Landsmøtet gikk inn for at det i første rekke skal innføres et nasjonalt regelverk som regulerer bruken av ansiktsdekkende plagg i grunnskoler, videregående skoler og høyere utdanning, viste avstemningen i landsmøtesalen søndag.

Les også: Listhaug sa først nei til forbud

Ifølge leder Ola Borten Moe i partiets programkomite er bakgrunnen for vedtaket en tidligere diskusjon om hijab eller andre religiøse klesplagg skulle være en del av norske uniformer.

KVINNER MED NIKAB: En ung og en eldre kvinne går gatelangs i Istanbul iført nikab i januar i år. Foto: Harald Henden VG

– Nå har vi hatt en ny diskusjon om heldekkende hodeplagg. Det kan være nikab eller burka, men for så vidt også finlandshette eller motorsykkelhjelm. Men etter den siste høringsrunden så kom vi frem til at det må innføres et nasjonalt regelverk som forbyr dette i utdanningsinstitusjoner, sier Ola Borten Moe til VG.

Les også: Klart for nikabforbud i skolen

– Liker ikke hijab

Han sier han heller ikke har sans for at jenter bruker hijab, men ønsker ikke å nærme seg noen reguleringer av dette.

– Jeg liker heller ikke bruken av hijab. Grunnen til det er at dette plagget skal dekke til jentene så de ikke skal være en fristelse for gutter og menn. Det er en premiss for et plagg som gjør at jeg ikke liker det. Men vi forbyr det ikke, sier Borten Moe til VG.

En de viktigste årsakene til vedtaket om nikab-forbud fra Sp-landsmøtet er en oppfatning om at plagg som dekker ansiktet hindrer kommunikasjon og relasjon mellom mennesker i skoler og utdanningsinstitusjoner.

Aisha Naz Bhatti, førstekandidat for Senterparitet i Oslo, er ikke enig med Borten Moe når det kommer til hijab.

– Jeg har forståelse for at man skal måtte vise ansiktet sitt i skolesituasjoner og i kontakt med helsepersonell. Dette er det bred politisk enighet om, og både AP, SV, SP, V og KRF er enig i det. Men hijab er noe helt annet. Mange jenter bærer hijaben sin med stolthet og det skal vi respektere.Vi i Oslo Senterpartiet tar gjerne initiativ til studiering på temaet, gjerne på Grønland, sier hun til VG.

Skoler uenige

Universiteter og høyskoler er delt i sitt syn på om det er behov for nasjonale retningslinjer, viste en rundspørring som VG gjorde på fem store universiteter og høyskoler i høst.

Også statsminister Erna Solberg har sagt at hun ikke har problemer med å innføre et nasjonalt forbud mot ansiktsdekkende plagg i skolen, dersom det er et bredt ønske.

Frp ønsker et forbud, og i august gikk et selvoppnevnt integreringsutvalg for Ap, Venstre, SV, KrF og Senterpartiet ut og sa at de støttet et forbud i skolen.

Generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, gikk tidligere i år ut og advarte mot et nikab-forbud i skolen.

Han hevdet at innføring av et forbud vil gjøre at det blir en oppblomstring av bruk av nikab. Men kunnskapsministeren legger størst vekt på at elever og lærere skal kunne se hverandre i øynene.

– Også Jagland burde se at det er vanskelig å undervise i et klasserom om man ikke ser ansiktet til elevene, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til VG.

Han går også inn for et forbud i undervisningssammenheng.

I en lovvurdering for Kunnskapsdepartementet, skriver lovavdelingen at det kan argumenteres for at et slikt forbud først og fremst vil ramme muslimske jenter og kvinner som ønsker å bruke plaggene burka og nikab.

Ettersom det, også blant muslimer, kun er en svært liten gruppe som bruker disse plaggene, dreier det seg om en minoritet i minoriteten.

«Det er imidlertid en saklig forskjell mellom ansiktsdekkende plagg og andre religiøse plagg og symboler, som ikke dekker til ansiktet, og dermed ikke påvirker kommunikasjonen på samme måte,» heter det i vurderingen, der det også sannsynliggjøres at et forbud ikke vil være i strid med internasjonale regler og menneskerettigheter.

Mer om

 1. Senterpartiet (Sp)
 2. Politikk
 3. Innvandring

Flere artikler

 1. Full strid om nikab-forbud i skoler og barnehager

 2. Regjeringen: Forbud mot nikab i alle skoler og høyskoler

 3. Nå blir det forbudt å gå med nikab og burka på norske skoler

 4. Vil forby burka og nikab på norskkurs

 5. Tre ministre fronter nasjonalt forbud mot ansiktsdekkende plagg

Fra andre aviser

 1. Leder: Islams ansikt

  Fædrelandsvennen
 2. Regjeringen er både for og mot nikabforbud

  Bergens Tidende
 3. Barnehagestart med forbud mot nikab og burka for ansatte

  Bergens Tidende
 4. Nå blir dette plagget forbudt. Men kun når det undervises.

  Aftenposten
 5. Er eit illiberalt forbod rett medisin mot eit illiberalt plagg, BT?

  Bergens Tidende
 6. Vis ansiktet

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no