OVERGRIPER: 27-åring er dømt i Norges største nettovergrepssak.

OVERGRIPER: 27-åring er dømt i Norges største nettovergrepssak. Foto: Heiko Junge / Scanpix

16 års fengsel i omfattende nettovergrepssak

Det ble tilkjent en samlet oppreisning til ofrene på ca. kr 18,5 millioner, da en 27 år gammel mann ble dømt til 16 års fengsel i Norges største nettovergrepssak, som omfatter overgrep mot 250 gutter.

– Det er etter jeg kjenner til den høyeste oppreisning som noen gang har blitt tilkjent i en dom i slike saker, sier Christian Lundin, som fungerte som koordinerende bistandsadvokat i saken, i tillegg til å være bistandsadvokat for 50 av de fornærmede guttene.

– Oppreisningen vil aldri kompensere fullt ut for de overgrepene ofrene har blitt utsatt for, men er et lite plaster på et stort sår for hver av de unge guttene.

Dommen falt i Nedre Romerike tingrett fredag ettermiddag. Straffen var i tråd med aktor Per Egil Volledals påstand.

Ifølge tiltalen utga mannen seg for å være jenta «Sandra» eller «Henriette» og fikk på den måten unge gutter til å sende ham filmer av seksuelle handlinger de begikk.

Påtalemyndigheten mener fotballdommeren fra Østlandet forgrep seg mot flere hundre unge gutter via chatteforum – nærmest ukentlig i 2,5 år.

Det er totalt 458 fornærmede i saken, mens tiltalen omfatter overgrep mot om lag 250. De fornærmede var i alderen 9 til 21 år da overgrepene skjedde.

– På vegne av de fornærmede er jeg tilfreds med at retten fulgte straffepåstanden til aktor, sier Christian Lundin.

Aktor har beskrevet tiltalte som grenseløs og nådeløs.

– Han har manipulert på et avansert nivå, sa Per Egil Volledal.

Blant annet har mannen lokket han gutter med sex, gaver og kjæresteforhold og tvang dem til å utføre seksuelle handlinger med seg selv på film. Den yngste var ni år.

Under etterforskningen er det gjennomgått over 22 000 videoer i et forsøk på å identifisere ofre.

les også

16 års fengsel i omfattende nettovergrepssak

Mannens forsvarer, Gard Lier, sier til VG at han var forberedt på dommen.

– Han har gruet seg fælt til i dag, men tok det med fatning. Nå vil vi gå gjennom dommen og bruke litt betenkningstid og vurdere ankespørsmålet, sier Lier.

Mannen ble pågrepet i 2016, men ble løslatt etter kort tid. Han skal ha begått nye overgrep etter løslatelsen. Dermed ble han pågrepet på nytt og har sittet varetektsfengslet fram til rettssaken.

Mannen erkjente helt eller delvis straffskyld på flere av punktene i den 80 sider lange tiltalen. Han nektet også straffskyld på noen av de mange punktene.

Føler seg skyld

Ofrene er fra Norge, men også Sverige og Danmark. Politiet har avdekket kontakt mellom tiltalte og 15 000 profiler på nettet.

– Den skammen jeg har påført de fornærmede får jeg ikke fjernet, men jeg ønsker å være ydmyk og stå til ansvar for det jeg har gjort. Jeg mener mine handlinger må møtes med avsky fra samfunnet. Angeren og skyldfølelsen er så sterk at den nesten ikke er til å bære, sa tiltalte under sin forklaring.

Forsvarer Gunhild Lærum ba om mildest mulig straff.

– Han har grått seg gjennom en lang rettssak. Han legger ikke skylden på ofrene, sa Lærum til NRK da rettssaken var over.

Lærum har uttalt at han har levd et dobbeltliv:

– Et liv på nettet bak skjermene, og et liv i den virkelige verden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder