ETTERFORSKES: Politimesteren i Finnmark, Ellen Katrine Hætta, er under etterforskning av Spesialenheten. Foto: Terje Mortensen

Spesialenheten etterforsker politimester

Ellen Katrine Hætta, politimesteren i Finnmark, gikk selv ut på sin Facebook-side og fortalte om etterforskningen. Hun mener anklagen er falsk.

Bakgrunnen for etterforskningen er at det skal ha kommet inn et varsel om korrupsjon.

Ifølge avisen Altaposten har politimester Ellen Katrine Hætta visst om anklagene i en måneds tid.

– Jeg fikk vite om dette rundt 10. mars. Jeg fikk vite at det er kommet et anonymt varsel på meg, som omhandler sammenblanding av privat økonomi og politidistriktets økonomi. Varselet gikk ut på at jeg har blitt tilgodesett ved kjøp av privat bil samtidig som jeg kjøpte bil til politidistriktet, sier Hætta til avisen.

Hun forteller at del to i varselet var at politidistriktet skal ha kjøpt snøscooter fra hennes mann.

Politidirektoratet har i forbindelse med vurderingen av varselet som kom inn, besluttet at Hætta ikke skal suspenderes eller på annen måte avskjæres fra å fungere som politimester mens etterforskningen pågår.

les også

Makaveli Lindéns forsvarer : – Lå i koma i flere dager i Frankrike

– Anklagen er falsk

Hætta skriver at påstandene er feil.

– Anklagen er falsk, og det er vanskelig å forstå den som noe annet enn et ønske om å ramme politidistriktet og meg personlig, skriver hun.

«Jeg vil orientere dere om en ubehagelig sak som angår meg personlig. Det er kommet et anonymt varsel om meg via varslingskanalen til justissektoren», skriver Hætta på Facebook.

Politimesteren sier hun ikke kan bruke tid på å tenke på hvem varsleren er, men at hun ikke har noen grunn til å tro at varselet kommer fra noen som jobber i politidistriktet i dag.

Til Altaposten sier hun at hun har gitt forklaring i saken, men ønsker ikke å gå inn på hva hun har forklart seg om eller lignende av hensyn til etterforskningen.

Hætta forteller at situasjonen oppleves som belastende og surrealistisk, men at hun ikke er bekymret for utfallet.

Her kan du lese hele innlegget:

Spesialenheten bekrefter etterforskning

Leder for Spesialenhetens etterforskningsavdeling i Midt-Norge og Nord-Norge Halvor Hjelm-Hansen bekrefter over VG at de etterforsker en ansatt i Finnmark politidistrikt.

– Vi har mottatt opplysninger om saksforhold som vi har registrert som en anmeldelse. Opplysningene gjelder innkjøp av kjøretøy, sier Hjelm-Hansen.

les også

Erkjenner straffskyld for overfallsvoldtekt

Ifølge advokaten mottok Spesialenheten opplysningene gjennom et varslingsinstitutt i begynnelsen av mars.

– Politimesteren skrive at anklagen er falsk og at varslingsinstituttet er utnyttet til trakassering. Hva tenker du om det?

– Jeg kan ikke kommentere dette noe nærmere. Vi etterforsker saken og regner med å kunne ha en avklaring i løpet av noen uker, sier Hjelm-Hansen.

Kritisk til Spesialenheten

I Facebook-innlegget skriver Hætta at det er snakk om forhold som lett lar seg avkrefte ved å sjekke diverse offentlige registre, og at hun av den grunn er kritisk til at saken er endt hos Spesialenheten for etterforskning.

Hun mener Spesialenheten ikke har sjekket ut saken før de startet etterforskningen.

– Hva ville man funnet i registrene du refererer til?

– Her finner man blant annet når firmaene vi handlet med er etablert, og min mann ikke har eierinteresser der på tidspunktet der handlene har funnet sted. Jeg mener dette er lett å tilbakevise påstandene ved søk på offentlige registre, sier hun til Altaposten.

– Har full tillit

Bjørn Tharaldsen leder for politiets fellesforbund i Finnmark forteller at situasjonen er svært belastende for de ansatte, men at de har tillit til Ellen Katrine Hætta.

– Det er en energilekkasje for politiet, alle snakker om det. Likevel har jeg og de andre ansatte tillit til vår leder. Ingen sier de har mistillit, sier Tharaldsen til VG.

Han forteller at han som lokallagsleder er med på å beslutte innkjøp av kjøretøy i politidistriktet, og at han ikke har noen mistanke om at det har skjedd noe som ikke skulle skje.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder